Features

Θέμα: Οι 20+1 καλύτεροι κινητήρες στην αγορά!

Mercedes-AMG A45, CLA45, GLA45 – 2.0 λίτρα Turbo τετρακίνητος σε σειρά

Ο κινητήρας Μ139 είναι το τελευταίο αριστούργημα του τομέα AMG της Mercedes-Benz. Κατασκευασμένος ώστε να τροφοδοτεί τα καλύτερα μοντέλα της σειράς 45, έχει τη δυνατότητα να παράγει 421 ίππους ισχύος από τα μόλις 2.0 λίτρα χωρητικότητάς του.

Koenigsegg Gemera – 2.0 λίτρα Twin-Turbo τρικύλινδρος σε σειρά “TFG

Το “TFG” αντιστοιχεί στο όνομα “Tiny Friendly Giant” («Μικρός Φιλικός Γίγαντας»). Ένα όνομα πολύ ταιριαστό, αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια δύναμη που προέρχεται από τον τρικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας μόλις 2.0 λίτρων της Koenigsegg (δες εδώ).

Κατασκευασμένος για το νεότερο supercar της μάρκας, το Gemera, ο κινητήρας αυτός έχει διπλό τούρμπο, καθώς και ένα σύστημα που λέγεται Freevalve και αντικαθιστά το κλασικό σύστημα των εκκεντροφόρων με πνευματικούς ελεγκτές που ανοιγοκλείνουν τις βαλβίδες ανεξάρτητα. Ως αποτέλεσμα έχουμε 600 ίππους ισχύος!

Porsche 718 GTS, Cayman GT4, Boxster Spyder – 4.0 λίτρα επίπεδος εξακύλινδρος

Η Porsche γνωρίζει ότι η ατμοσφαιρική πλήρωση σε ένα κινητήρα εξιτάρει τον κόσμο που αγαπά το αυτοκίνητο, γι’ αυτό και εξοπλίζει τη νέα γκάμα της 911 με έναν επίπεδο εξακύλινδρο κινητήρα χωρίς τούρμπο. Ο τετράλιτρος αυτός κινητήρας μπορεί και περιστρέφεται έως τις 8.000 σ.α.λ. και κινεί επί του παρόντος τις 718 GTS, Cayman GT4 και Boxster Spyder.

Aston Martin Valkyrie – 6.5 λίτρα V12

Το νέο υβριδικό υπεραυτοκίνητο της Aston Martin, η Valkyrie, διαθέτει έναν από τους πιο εξωπραγματικούς κινητήρες του σήμερα, ειδικά από πλευράς ήχου. Αυτός είναι ένας ατμοσφαιρικός 6.5 λίτρων κινητήρας διάταξης V12 σχεδιασμένος από την Cosworth, ικανός να για απόδοση ισχύος 1.000 ίππων με περιστροφή έως και 11.100 σ.α.λ.

Lexus LC500 / GS F / RC F – 5.0 λίτρα V8

Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι κατασκευαστές κινούνται προς τούρμπο και υβριδικά συστήματα, είναι καλό να βλέπουμε σοβαρούς παίκτες όπως η Lexus να επιμένουν στην ατμοσφαιρική πλήρωση. Ο λόγος για τον V8 των 5.0 λίτρων που βρίσκεται κάτω από τα καπό των καλύτερων μοντέλων επιδόσεων της εταιρείας.

Subaru WRX STI – 2.5 λίτρα Turbo επίπεδος τετρακύλινδρος

Ο 2.5 λίτρων τούρμπο επίπεδος τετρακύλινδρος κινητήρας του Subaru WRX STI δε βρίσκεται στη λίστα αυτή επειδή είναι ο πιο καινούριος, η ο πιο προηγμένος τεχνολογικά – το αντίθετο μάλιστα. Τροφοδοτεί το WRX STI σχεδόν στη σημερινή του μορφή για πάνω από δύο δεκαετίες και ενώ άλλοι κινητήρες με τούρμπο έχουν γίνει πιο αποδοτικοί, ο 2.5 λίτρων της Subaru διατηρεί μια old-school γοητεία, χαρακτήρα και ωμή δύναμη.

Nissan GT-R – 3.8 λίτρα Twin-Turbo V6

Όπως και με τον κινητήρα της Subaru παραπάνω, έτσι και το Nissan GT-R κυκλοφορεί σχεδόν με τον ίδιο κινητήρα για όλη του τη ζωή. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να παράγει ακόμα μεγάλες δόσεις ισχύος συγκριτικά με τον ανταγωνισμό του σήμερα.

Ford Mustang GT – 5.0 λίτρα V

Αν και δεν είναι τόσο ακραίος όσο ο “Voodoo” που θα δούμε παρακάτω, ο 5.0 λίτρων V8 του Mustang GT αξίζει αναγνώρισης. Πέρα από το ότι προκαλεί ευχαρίστηση με τον ήχο του όταν στροφάρει ψηλά, μπορεί να παράγει και αρκετή δύναμη, παραμένοντας ο ορισμός του American Muscle.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio – 2.9 λίτρα Twin-Turbo V6 

Ο twin-turbo V6 κινητήρας της Giulia με τους 510 ίππους θα μπορούσε κανείς να πει ότι μοιάζει με μια μικρογραφία του V8 κινητήρα  F154 της Ferrari (με τον οποίο μοιράζεται τη διάμετρο των 86,5 χλστ. ενώ έχει ίδια διαδρομή με την έκδοση F154 ΒΒ) με δύο λιγότερους κυλίνδρους, κάτι που εξηγεί τόσο το πώς καταφέρνει να παράγει τόση ισχύ, όσο και τον εξαιρετικό ήχο του.

Mercedes-AMG – 4.0 λίτρα Twin-Turbo V8

Ο Μ178 V8 κινητήρας των 4.0 λίτρων βρίσκεται κάτω από σχεδόν όλα τα καπό των «καυτών» οχημάτων της Mercedes-AMG. Είναι αυτός που το διπλό τούρμπο τοποθετείται ανάμεσα στη διάταξη V χαρίζοντας καλύτερη απόκλιση στον κινητήρα.

Ford Mustang Shelby GT350 – 5.2 λίτρα “Voodoo” V8

Ο κινητήρας του Mustang Shelby GT350 ξεχωρίζει ανάμεσα στους υπόλοιπους αμερικανικούς V8 για τον ξεχωριστό στροφαλοφόρο του, στοιχείο που χαρίζει αυξημένη ταχύτητα περιστροφής στον κινητήρα, αλλά και εντυπωσιακό ήχο.

Ford Mustang Shelby GT500 – 5.2 λίτρα Supercharged V8

Ο 5.2 λίτρων Supercharged V8 που βρίσκεται κάτω από το καπό του νέου GT500 μοιάζει πολύ σχεδιαστικά με τον κινητήρα “Voodoo” που είδαμε προηγουμένως, εκτός από τον ειδικό flat-plane στρόφαλο. Αντίθετα χρησιμοποιεί έναν παραδοσιακό στροφαλοφόρο άξονα, ενώ χάρη στην υπερτροφοδότηση η ισχύς ανεβαίνει στους 760 ίππους.

Dodge Challenger SRT Hellcat Redeye – 6.2 λίτρα Supercharged V8

Το Hellcat Redeye χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με το Demon που βρίσκεται τώρα στην παραγωγή. Αλλά αντί για 840 ίππους, παράγει «μόλις» 808 λόγω της ανανεωμένης σχεδίασης του καπό…

Lamborghini Huracan και Audi R8 – 5.2 λίτρα V10

Μπορεί να μην είναι ο πιο καινούριος κινητήρας εδώ μέσα, ωστόσο ο ατμοσφαιρικός V10 που κινεί τα Lamborghini Huracan και Audi R8 είναι ένας από τους πλέον εξαιρετικούς την αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δοκιμάζουμε το Audi R8 V10…

Μάλιστα, στην περίπτωση της Huracan Performante, η ισχύς του φτάνει τους 640 ίππους!

Chevrolet Corvette ZR1 – 6.2 λίτρα Supercharged V8

Όλοι οι κινητήρες της Corvette είναι ξεχωριστοί, αλλά ο 755 ίππων LT5 που τροφοδοτεί το καινούριο ZR1 είναι ο κορυφαίος. Είναι κατά 50% πιο μεγάλος από εκείνος του Z06 και λόγω του μεγέθους του δε χωρά όλος κάτω από το καπό! Όπως φαίνεται από εικόνες τραβηγμένες από το πάνω μέρος, υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο καπό ώστε να χωρέσει ο υπερμεγέθης κομπρέσορας!

Ferrari 488 Pista – 3.9 λίτρα Twin-Turbo V8  

Η νέα Ferrari 488 Pista χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του 3.9 λίτρων τούρμπο κινητήρα, ο οποίος και εντυπωσιάζει αν αναλογιστούμε την απόδοση των 720 ίππων σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος.

Lamborghini Aventador S – 6.5 λίτρα V12

Ο πανίσχυρος κινητήρας V12 των 6.5 λίτρων της Lamborghini Aventador παράγει ακριβώς τον ήχο που θα περίμενε κανείς από ένα εξωτικό αυτοκίνητο σαν αυτό. Επιπλέον, στη νέα έκδοση S που εφοδιάζεται και με τετραδιεύθυνση, το αυτοκίνητο γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό στην πίστα και στο δρόμο.

Ferrari 812 Superfast – 6.5 λίτρα V12

Η 812 Superfast κινείται από τον πιο ισχυρό ατμοσφαιρικό κινητήρα της Ferrari, τον 6.5 λίτρων V12 οποίος παράγει 800 ίππους ισχύος.

McLaren Senna – 4.0 λίτρα Twin-Turbo V8  

Η McLaren πήρε τον τετράλιτρο κινητήρα της 720S και τον τοποθέτησε στη Senna, ανεβάζοντας όμως την ισχύ του στους 800 ίππους και μάλιστα χωρίς τη χρήση υβριδικής τεχνολογίας. Για ένα αυτοκίνητο πίστας με βάρος μόλις 1.200 κιλά, η δύναμη αυτή είναι πραγματικά εξωπραγματική.

Audi RS3 και TT RS – 2.5 λίτρα Turbo πεντακύλινδρος σε σειρά

Ο πεντακύλινδρος κινητήρας που τροφοδοτεί τα νέα RS3 και TT RS ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους για το μονό αριθμό κυλίνδρων του, καθώς επίσης και για τον ήχο του, ο οποίος είναι πραγματικά εντυπωσιακός!

Bugatti Chiron – 8.0 λίτρα Quad-Turbo W16

Η Chiron και ο κινητήρας της δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα και τι καλύτερο με το να κλείσουμε με αυτόν…

Με 16 κυλίνδρους σε διάταξη W αντί για V για λόγους μεγέθους, σε συνδυασμό με τέσσερα τούρμπο, ο κινητήρας αυτός αποδίδει 1.500 ίππους ισχύος και είναι μοναδικός στο είδος του.

Related posts
FeaturesIn Pen & Ink

Throwback: Όταν η Mitsubishi «έφτιαξε» ένα ηλεκτρικό EVO…

FeaturesIn & OutIn Pen & Ink

Θέμα: Όλες οι Ferrari του Lewis Hamilton!

Auto NewsFeaturesIn Pen & InkNews

WCOTY 2024: Οι νικητές...

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!