MotorsportRace NewsWRC

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 | Κυριακή 10/9/2023 | Απόλυτος κυρίαρχος στο Ράλλυ των Θεών ο Kalle Rovanpera…

Με τρεις ειδικές διαδρομές του 4ου σκέλους τελείωσε και για φέτος το Ράλλυ Ακρόπολις…

«Ταρζάν» – 23.73 χλμ.

Κλασική Ακροπολική ειδική διαδρομή ο Ταρζάν, από τις πιο δύσκολες από πλευράς οδοστρώματος, ο εφιάλτης των αγωνιζομένων. Ο Elfyn Evans γράφει τον πρώτο χρόνο, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στον Dani Sordo για το ποιος θα είναι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Ο Dani Sordo είναι δεύτερος 9,0 δευτερόλεπτα πίσω του και ο Thierry Neuville τρίτος.

Ο Kalle Rovanpera που προηγείται είναι μόλις 8ος, αλλά η διαφορά του από τους υπόλοιπους είναι τόσο μεγάλη (1’.38’’.2) που του αρκεί απλά να περάσει σβέλτα και τις άλλες δυο ειδικές για να πάρει τη νίκη.

«Γραμμένη 1» – 9.00 χλμ.

Η μάχη για την δεύτερη θέση του βάθρου καλά κρατεί. Είναι η σειρά του Dani Sordo να γράψει τον πρώτο χρόνο με τον Elfyn Evans δεύτερο πίσω του 1,3 δευτερόλεπτα.

Ο Ott Tanak κάνει τον τρίτο χρόνο, ενώ ο Kalle Rovanpera, είναι ξανά στην 8η θέση, ελέγχοντας τον αγώνα. H ειδική σταμάτησε μετά την 31η διέλευση αγωνιστικού αυτοκινήτου, λόγω ατυχήματος του Νο 66 Nataniel Bruun – Claudio Bustos με Ford Fiesta rally 3, που είχαν έξοδο.

«Γραμμένη 2» – 9.00 χλμ. Power Stage

Την τελευταία ειδική διαδρομή κερδίζει ο Kalle Rovanpera με το Toyota Yaris rally 1, η 8η κερδισμένη ειδική στον αγώνα και μαζί παίρνει και την νίκη. Ήταν η τρίτη του φετινή νίκη, μετά από Πορτογαλία και Εσθονία μια πολύ πειστική νίκη και είναι έτοιμος να υπερασπισθεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Ο Elfyn Evans με το δεύτερο Toyota Yaris rally 1 γράφει δεύτερο καλύτερο χρόνο στην ειδική και εξασφαλίζει τελικά την δεύτερη θέση στον αγώνα, κάνοντας το 1 – 2 για την Toyota Gazoo Racing WRT (τρίτη φορά φέτος: Μόντε Κάρλο, Κένυα, Ακρόπολις).

Ο Dani Sordo με το Hyundai i20 rally 1, γράφει 4ο χρόνο στην ειδική και ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Απόλυτα επιτυχημένη εμφάνιση για τον Ισπανό, η 3η θέση, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην Hyundai Shell Mobis WRT.

O Ott Tanak με το Ford Puma rally 1, έγραψε τον τρίτο χρόνο στην τελευταία ειδική και τερμάτισε στην 4η θέση γενικής, ενώ ο Esapekka Lappi με Hyundai i20 rally 1 και ο Takamoto Katsuta με Toyota Yaris rally 1, ακολούθησαν στις επόμενες θέσεις της γενικής κατάταξης.

Να σημειώσουμε ότι και αυτή η ειδική ακυρώθηκε μετά από την 17η διέλευση λόγω προβλήματος του No 35 Robert Virves – Craig Drew Ford Fiesta rally 2.

WRC 2

Απόλυτοι κυρίαρχοι της κατηγορίας WRC 2, οι Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen με το Skoda Fabia RS rally 2 της Toksport WRT 3. Δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσουν την προσπάθεια του πληρώματος. Ξεκίνησαν το σκέλος της Παρασκευής (δες εδώ) και είχαν τρία λάστιχα, σε ισάριθμές ειδικές διαδρομές (όλα στον πίσω αριστερά τροχό!) πέφτοντάς πολύ πίσω στην κατάταξη.

Από εκεί και πέρα όμως έκαναν μια φανταστική οδήγηση, κέρδισαν όλες τις ειδικές του Σαββάτου, έξι σε αριθμό και τις δύο από τις τρεις της Κυριακής και πήραν μια άξια νίκη, την 3η την φετινή χρονιά μετά από Ιταλία και Εσθονία, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τον Παγκόσμιο τίτλο του 2023.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι team mate τους στην Toksport WRT 3 Gus Greensmith – Jonas Andersson επίσης με Skoda Fabia RS rally 2, μην μπορώντας να αντιδράσουν στον ξέφρενο ρυθμό τους, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισαν οι Yohan Rossel – Arnaud Dunand με Citroen C3 rally 2.

WRC 3 – Junior WRC

H κατηγορία WRC 3 είχε 14 συμμετέχοντες από τους οποίους οι 13 οδηγούσαν Ford Fiesta rally 3! Υπήρχε και ένα Renault Clio rally 3, του δικού μας Ευθύμη Χαλκιά.

Πρώτοι τερμάτισαν οι Diego Dominguez – Rogelio Renate. Ένα πλήρωμα από την Ιρλανδία τερμάτισε στην δεύτερη θέση, οι Eamonn Kelly – Conor Mohan, που υποστηρίζονται από την Motorsport Ireland Rally Academy. Και το βάθρο της κατηγορίας συμπλήρωσαν οι Βέλγοι Tom Rensonnet – Loic Dumont.

Όσο αφορά στους Έλληνες της κατηγορίας, οι Ευθύμης Χαλκιάς – Νίκος Κομμός με το Renault Clio rally 3, ήταν στην 6ηθέση της κατηγορίας. Πίσω τους στην 7η θέση οι Σπύρος Γαλεράκης – Κωνσταντίνος Σούκουλης και οι Γιώργος Δελαπόρτας – Ευάγγελος Παναρίτης στην 9η θέση.

Δυστυχώς οι Επαμεινώντας Καρανικόλας – Γιώργος Κακαβάς εγκατέλειψαν στην 13η ειδική διαδρομή, την στιγμή που ήταν στην 3η θέση ανάμεσα στους Έλληνες.

Το Ράλλυ Ακρόπολις ήταν ο τελευταίος αγώνας για την κατηγορία Junior WRC για το 2023 και μάλιστα με συντελεστή 2. Το βάθρο τώρα της κατηγορίας WRC 3 είναι ίδιο με της κατηγορίας Junior WRC. Με την 5η θέση όμως που κατέλαβε στον αγώνα ο Ιρλανδός, William Creighton στέφθηκε και Πρωταθλητής Junior WRC για το 2023 με 96 βαθμούς, έναντι των 67 βαθμών που συγκέντρωσε ο Γάλλος Laurent Pellier, που είναι δεύτερος. O Diego Dominguez με την πρώτη θέση στην κατηγορία WRC 3 που πήρε στον αγώνα ανέβηκε στην 3η θέση Junior WRC με 64 βαθμούς.

WRC 4

Στην κατηγορία WRC 4 είχαμε Έλληνα νικητή. Οι Σάββας Λευκαδίτης – Ευάγγελος Άκρατος με Peugeot 208 rally 4, ήταν οι νικητές. Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Ιταλοί Matteo Fontana – Alessandro Arnaboldi με ίδιο αυτοκίνητο και τρίτοι οι Τέο Καλαμαράς – Δημήτρης Λαμπράκης επίσης με Peugeot 208 rally 4.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι στην 9η θέση της κατηγορίας τερμάτισαν οι Χάρης Καλτσούνης – Ανδρέας Περίδης με Opel Corsa rally 4. Είναι το 46ο Ράλλυ Ακρόπολις του Χάρη Καλτσούνη και το πιο αξιόλογο ακόμη είναι ότι και τα 46 Ράλλυ Ακρόπολις τα έχει κάνει μόνο με αυτοκίνητα της Opel!

ΕΛΛΗΝΕΣ

Πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο συμπατριώτης μας, μόνιμος κάτοικος Βελγίου, Ιορδάνης Σερδερίδης με το Ford Puma rally 1, που έχει στην κατοχή του, με συνοδηγό τον φίλο του Frederic Miclotte.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Χρυσόστομος Καρέλης – Ηλίας Παναγιωτούνης με Citroen C3 rally 2 και στην 11η θέση της κατηγορίας WRC 2, ενώ στην 3η θέση ανάμεσα στους Έλληνες και στην 6η της κατηγορίας WRC 3, βρέθηκαν οι Ευθύμης Χαλκιάς – Νίκος Κόμνος με Renault Clio rally 3.

Οι ατυχίες κτύπησαν τα περισσότερα ελληνικά πληρώματα που εγκατέλειψαν και μάλιστα από εξόδους. Πρώτα στην 5η ειδική οι Γιώργος Φιλιππίδης – Stuart Loudon με το Skoda Fabia rally 2 βγαίνουν από τον δρόμο. Στην 7η ειδική διαδρομή οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας – Στέλιος Ηλιά βγήκαν από τον δρόμο καταστρέφοντας ολοσχερώς το VW Polo GTi R5. Στην επόμενη ειδική, ήταν η σειρά των Λάμπρο Αθανασούλα – Νίκο Ζακχαίο με το Hyundai i20 rally 2, να έχουν και αυτοί έξοδο. Ευτυχώς και τα τρία πληρώματα είναι καλά στην υγεία τους.

Στην 10η ειδική οι Γιώργος Κεχαγιάς – Χρήστος Κουζιώνης εγκαταλείπουν με το Skoda Fabia rally 2. Να σημειώσουμε ότι στην 7η ειδική εγκατέλειψαν και οι Παναγιώτης Ρουστέμης – Νίκος Πετρόπουλος με το Skoda Fabia RS rally 2, από πρόβλημα με την μέση του συνοδηγού.

Επόμενος αγώνας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, είναι το Rally Chile BIOBIO στις 28/9 – 1/10 στην Χιλή.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Kalle Rovanpera – Jonas Halttunen           Toyota Yaris rally 1
  2. Elfyn Evans – Martin Scott                        Toyota Yaris rally1
  3. Dani Sordo – Candido Carrera                   Hyundai i20 rally 1
  4. Ott Tanak – Martin Jarveoja                        Ford Puma rally 1
  5. Esapekka Lappi – Janne Ferm                    Hyundai i20 rally 1
  6. Takamoto Katsuta – Aaron Johnston          Toyota Yaris rally 1
  7. Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen     Skoda Fabia RS rally 2
  8. Gus Greensmith – Jonas Andersson         Skoda Fabia RS rally 2
  9. Yohan Rossel – Arnaud Dunand                  Citroen C3 rally 2
  10. Sebastien Ogier – Vincent Landais             Toyota Yaris rally 1