HotOn The RoadTest Drives & Rides

Δοκιμή: BYD SEAL U DM-i PHEV AWD 324 PS

8.3

Αντιστρόφως ανάλογα…

Η BYD μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή για τις πλήρως ηλεκτρικές της προτάσεις, αλλά πέραν τούτου έχει και ένα plugin υβριδικό μοντέλο (τουλάχιστον προς το παρόν), το Seal U DMi. Το δοκιμάζουμε και ευπειθώς αναφέρουμε…

Η αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια «κατάσταση σύγχυσης». Από τη μία πλευρά, έχουμε παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που μετατρέπουν τις σειρές τους σε αμιγώς ηλεκτρικές ή εξ´ ηλεκτρισμένες, κι από την άλλη, έχουμε νεοσύστατες -σε εμάς- εταιρείες, όπως η BYD, που κάνουν το ασυνήθιστο πλέον να εισάγουν… ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης!

Αυτό είναι το Seal U DM-i, ένα plug-in υβριδικό μοντέλο που ο κατασκευαστής του ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για τους αγοραστές που είτε δεν είναι έτοιμοι για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, είτε δεν είναι από τους τυχερούς που μπορούν να φορτίζουν στη βάση τους, ώστε να απολαμβάνουν τα μέγιστα οφέλη ενός ηλεκτρικού μοντέλου…

Πρόκειται για το μεγάλο SUV της εταιρείας (σχεδόν 4,8 μ. μήκος), που αποτελεί την εναλλακτική (υπάρχει και το αμιγώς ηλεκτρικό Seal U) και φέρει αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία με το σεντάν αυτής, το Seal, που δοκιμάσαμε παλαιότερα, με σκοπό να καλύψει τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας και να ικανοποιήσει όσους θέλουν να έχουν ένα premium D-SUV στην κατοχή τους.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι φέρει την ίδια -εν μέρη- ονομασία με το Seal, το Seal U στην πραγματικότητα έχει ελάχιστα κοινά σημεία με το πλήρως ηλεκτρικό σεντάν της εταιρείας. Είναι κατασκευασμένο σε διαφορετική πλατφόρμα και, φυσικά, διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης μπροστά, μαζί με όλα τα σχετικά (ρεζερβουάρ καυσίμου, εξάτμιση, κ.α) που συνοδεύουν αυτόν, ενώ τεχνικά, είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο αυτοκίνητο από το Seal.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγμα από την αρχή…

Εμφάνιση για «πρόλογο»!

Αρχίζοντας από τον εξωτερικό σχεδιασμό, αυτός μεταφέρει ορισμένα στιλιστικά στοιχεία από το σεντάν Seal ειδικά εμπρός, με τους προβολείς και τη μάσκα να παρέχουν μια προφανή σύνδεση μεταξύ των δύο, ενώ πέραν τούτου το τελικό αποτέλεσμα «πουλάει εύκολα πρόλογο» αφού δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο παρατηρητές κατά την εβδομάδα που είχαμε το αυτοκίνητο στην κατοχή μας νόμιζαν ότι είναι το νέο Cayenne!

Βέβαια, σε αντίθεση με το Seal, το Seal U δείχνει εξαρχής τον όγκο του και το ότι είναι ένα μεγάλο SUV, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα συνεχίζουν να κυριαρχούν στους πίνακες πωλήσεων.

Πέραν όμως του επιβλητικού μπροστινού μέρους, το υπόλοιπο σχέδιο είναι αρκετά «συμβατικό», πράγμα που το κάνει ιδανικό σε όσους θέλουν απλώς ένα μεγάλο αυτοκίνητο για να μεταφέρουν την οικογένειά τους από το σημείο Α στο σημείο Β.

Έτσι, το πίσω μέρος δεν προκαλεί ιδιαίτερα τα βλέμματα και απαλλαγμένο -ευτυχώς- από το κάπως κιτς «Build Your Dreams» που είδαμε στο ATTO 3 (δες εδώ), δημιουργεί την αίσθηση του αυξημένου πλάτους (1,9 μ.) χάρη σε μια φωτεινή μπάρα που ενώνει τα δύο ευμεγέθη φωτιστικά σώματα.

Μίνιμαλ και τύφλα να ´χουν οι Γερμανοί!

Στα ενδότερα τώρα, ο σχεδιασμός είναι λίγο πιο επιτυχημένος από το εξωτερικό, με αρκετά μίνιμαλ στοιχεία και ποιότητα που κάνει τα Audi, BMW ή Mercedes να δείχνουν «φτωχά» διπλά του!

Συγχρόνως, το Seal U DM-i έχει ένα διαφορετικό εσωτερικό από το σεντάν Seal, αν και εδώ -όπως και σε εκείνο- υπάρχει ο κρυστάλλινος επιλογέας κίνησης και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών, που παρέχει αρκετές πληροφορίες, κάποιες χρήσιμες και κάποιες ανούσιες που «μπουκώνουν» τσάμπα την οθόνη.

Ωστόσο, συγκριτικά με τον πίνακα οργάνων, η κύρια οθόνη των 15,6 ιντσών είναι πολύ καλύτερη, ενώ όπως και σε κάθε μοντέλο της BYD, έτσι και εδώ, υπάρχει δυνατότητα περιστροφής και χαρακτηρίζεται από την άμεση και εξαιρετική απόκριση.

Πέραν αυτών, έχει και μεγάλα εικονίδια για την επιλογή των στοιχείων του μενού, αλλά δυστυχώς, σχεδόν κάθε λειτουργία ελέγχεται μέσω της οθόνης (μόνο για το άνοιγμα-κλείσιμο του κλιματισμού και την αυξομείωση της έντασης του ήχου υπάρχουν φυσικοί διακόπτες στην κονσόλα) και -παρόλο που αντιδρά γρήγορα- πολλές λειτουργίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι θαμμένες σε υπό-μενού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει λίγο στη χρήση, ειδικά εν κινήσει.

Από εκεί κι έπειτα, η ποιότητα είναι εξαιρετική για ένα αυτοκίνητο σε αυτή την τιμή, με μαλακά επενδυμένα πλαστικά στο ταμπλό, την κεντρική κονσόλα και τις πόρτες, ενώ τα καθίσματα είναι επενδυμένα από ένα εξαιρετικά ποιοτικό τεχνητό δέρμα, παρέχοντας εξαιρετικά αυξημένη την πολυτέλεια στους επιβάτες.

Αυτοί πέραν της χλιδάτης αίσθησης, έχουν στη διάθεση τους και πραγματικά τεράστιους χώρους για τα πόδια και τα κεφάλια τους, καθώς και έναν ικανοποιητικό χώρο αποσκευών, που με 425 λίτρα με όρθια την πίσω σειρά καθισμάτων και με 1440 λίτρα με αναδιπλωμένη, ενδείκνυται ακόμα και για μια τυπική μετακόμιση λόγω του αυξημένου μήκους!

Τρεις εκδόσεις, για κάθε προτίμηση!

Το Seal U DM-i διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, με την κάθε μία από αυτές να έχει το δικό της ενδιαφέρον, με σκοπό να καλυφθεί κάθε προτίμηση.

Η πρώτη με την ονομασία Boost εφοδιάζεται με μία μπαταρία 18,3 kWh, η δεύτερη με την ονομασία Comfort με μία 26,6 kWh και η τρίτη με την ονομασία Design με μία μπαταρία 18,3 kWh και έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα για τετρακίνηση, όταν σε κάθε περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι ένας 1.500άρης βενζινοκινητήρας φυσικής αναπνοής (υπερτροφοδοτούμενος στην τετρακίνητη έκδοση Design).

Αυτός (σ.σ. κινητήρας εσωτερικής καύσης) παράγει 98 ίππους και 122 Nm ροπής στις δύο πρώτες περιπτώσεις (στις δικίνητες εκδόσεις) και 131 ίππους και 220 Nm στη μεγάλη τετρακίνητη, ενώ σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα, η συνδυαστική απόδοση στις δικίνητες εκδόσεις ανέρχεται σε 218 ίππους και 300 Nm ροπής, όταν στην τετρακίνητη έκδοση λόγω των δύο ηλεκτροκινητήρων (εμπρός – πίσω) αγγίζει τους 324 ίππους και τα 550 Nm ροπής!

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με ορισμένα plug-in υβριδικά της αγοράς, το Seal U DM-i δεν διαθέτει κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, αλλά ένα έξυπνο σύστημα που χρησιμοποιεί μία μόνο ταχύτητα για τον ηλεκτροκινητήρα, μία ταχύτητα για τον βενζινοκινητήρα και έναν μειωτήρα για να επιτρέπει στα δύο να λειτουργούν αρμονικά. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά στην πράξη παρέχει μια αρκετά πολιτισμένη λειτουργία, αντάξια του χαρακτήρα της κατασκευής.

Με στόχο τις άνετες μετακινήσεις…

Στην πράξη τώρα, μπορεί οι 324 ίπποι και τα 550 Nm να χαρίζουν αξιοσημείωτες επιδόσεις (σύμφωνα με το RaceBox μας το 0-60 χλμ./ώρα γίνεται σε 3,5 δευτερόλεπτα, το 0-100 χλμ./ώρα σε 6,0 δευτερόλεπτα, το 0-120 χλμ./ώρα σε 7,4 δευτερόλεπτα και τα 60-100 χλμ./ώρα και 80-120 χλμ./ώρα σε 4,3 και 5,6 δευτερόλεπτα αντίστοιχα), αλλά ξεκάθαρα το Seal U DM-i έχει στόχο τις άνετες μετακινήσεις.

Εξάλλου, στο μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων η μεγαλύτερη «δουλειά» γίνεται από τους ηλεκτροκινητήρες (από χαμηλές έως μεσαίες ταχύτητες), γεγονός που κάνει το πληθωρικό SUV εντυπωσιακά αθόρυβο και ομαλό, με μόνο όταν παίρνει μπροστά ο βενζινοκινητήρας να εισέρχεται ένας χαμηλός θόρυβος στην καμπίνα.

Αντίστοιχα, στην λογική της “business class” μετακίνησης συμβάλει και η ανάρτηση, η οποία είναι πολύ μαλακή, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις αν πέρασες κάποιο σαμαράκι ή ανωμαλία του οδοστρώματος!

Στον αντίποδα βέβαια, η «χαλαρή» αυτή προσέγγιση δεν καταφέρνει να περιορίσει τις κλίσεις του αμαξώματος όταν αυξάνεται ο ρυθμός στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με το πολύ ελαφρύ τιμόνι κάνει το Seal U DM-i να απέχει από κάθε είδους σπορτίφ αίσθησης.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι το Seal U DM-i δεν κατασκευάστηκε για οδηγικές συγκινήσεις, αλλά για άνετες και οικονομικές μετακινήσεις, τομείς που τα καταφέρνει άψογα…

Και μια που πιάσαμε την οικονομία, να αναφέρουμε ότι η BYD κάνει λόγο για 70 χλμ. μεικτής ηλεκτρικής αυτονομίας και περισσότερα από 850 χλμ. συνδυαστικής για την τετρακίνητη έκδοση της δοκιμής (υπάρχει και η δικίνητη έκδοση με την 26άρα μπαταρία που βγάζει 125 χλμ. ηλεκτρικά και 1.125 χλμ. συνδυαστικά), με τη δίκη μας εμπειρία να μας δείχνει ότι εύκολα πετυχαίνονται 60 – 80 χλμ. αμιγώς ηλεκτρικά και περίπου 800 χλμ. συνδυαστικά, παρόλο που το συγκεκριμένο υβριδικό σύνολο δεν σε αφήνει να εξαντλήσεις την μπαταρία κάτω από το 25%.

Σχετικά με τη φόρτιση τώρα, σε καθεστώς AC η μέγιστη δυνατή ταχύτητα είναι τα 11 kW και σε σύνδεση DC τα 18kW, ενώ η BYD ισχυρίζεται ότι η μπαταρία μπορεί να φορτίσει από 30-80% σε περίπου 35 λεπτά, όπως επίσης και ότι το Seal U DM-i είναι το πρώτο PHEV που διαθέτει λειτουργία V2L.

Η τελευταία, χάρη σε έναν μετατροπέα που τοποθετείται στη θύρα φόρτισης, επιτρέπει στους κατόχους να τροφοδοτούν συσκευές με συνολική κατανάλωση 3,6kW.

Και τα καλύτερα έρχονται στο ταμείο…

…αφού κι αυτό το BYD δίνει έμφαση στο Value For Money. Όπως συνηθίζεται άλλωστε από την κινεζική εταιρεία, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά!

Πιο συγκεκριμένα, το Seal U DM-i διατίθεται στην αγορά με τιμές που ξεκινούν από τα 35.990 ευρώ για την δικίνητη έκδοση με την 18άρα μπαταρία, ανεβαίνει στα 37.990 για την -επίσης- δικίνητη με την 26άρα μπαταρία και καταλήγει στα 42.500 ευρώ για την τετρακίνητη έκδοση της δοκιμής, με κάθε έκδοση να είναι υπερπλούσια σε επίπεδο εξοπλισμού.

Νούμερα που όχι μόνο είναι σε θέση να ισοπεδώσουν τον ανταγωνισμό, αλλά και να βάλουν σε σκέψεις όσους μέχρι πρότινος αναζητούσαν ένα plug-in υβριδικό SUV της μικρότερης κατηγορίας, μιας και τα χρήματα που σκόπευαν να διαθέσουν δεν τους επέτρεπαν να κοιτούν μοντέλα της D κατηγορίας, στην οποία υπάγεται το Seal U DM-i.

Γεγονός που σε συνδυασμό με το «όλο το πακέτο» κάνει το κινεζικό SUV μια μοναδικά δελεαστική πρόταση και όχι άδικα. Αφού αξίζει…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Καραγιωργάκης

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.5T
Καύσιμο Βενζίνη
Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.497
Κύλινδροι 4 σε σειρά
Βαλβίδες 16
Μεγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 131/5200
Μεγ. Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 220/1500 – 3500
Θέση Εμπρός, εγκάρσια
Τροφοδοσία Άμεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότηση
Εκκεντροφόροι 2ΕΕΚ
Διάμ. X Διαδρ. (χλστ.) 72,0 x 92,0
Σχέση συμπίεσης 12,5:1
Κιλά/ίππο 6,5
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Θέση Εμπρός + Πίσω
Μεγ. Ισχύς (ίπποι) 204 (εμπρός) + 164 (πίσω)
Μεγ. Ροπή (Nm) 300 (εμπρός) + 250 (πίσω)
Συνδ. Ισχύς (ίπποι) 324
Συνδ. Ροπή (Nm) 550
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
Χωρητικότητα (kWh) 18,3
Τάση (V) 339,2
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Γόνατα ΜακΦέρσον
Πίσω Πολλαπλών συνδέσμων
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω Δίσκοι
ΤΙΜΟΝΙ
Σύστημα Κρεμαγιέρα
Υποβοήθηση Ηλεκτρική
Στροφές τιμονιού 2,4
Κύκλος στροφής (μέτρα) 11,0
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο Αυτόματο, συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων eCVT
ΤΡΟΧΟΙ
Διάσταση 19×8,0J
Υλικό Αλουμίνιο
Τύπος ελαστικών Michelin e•Primacy
Διάσταση ελαστικών 235/50 R19
Ρεζέρβα Κιτ επισκευής
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΒΑΡΗ
ΜήκοςXπλάτοςXύψος (χλστ.) 4775x1890x1670
Μεταξόνιο (χλστ.) 2765
Μετατρόχιο εμπρός (χλστ.) 1630
Μετατρόχιο πίσω (χλστ.) 1630
Αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) 0,34
Βάρος (κιλά) 2100
Χώρος αποσκευών (λίτρα) 425 – 1440
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-60 χλμ./ώρα (δευτ.) 3,5
0-100 χλμ./ώρα (δευτ.) 6,0
0-120 χλμ./ώρα (δευτ.) 7,4
60-100 χλμ./ώρα (δευτ.) 4,3
80-120 χλμ./ώρα (δευτ.) 5,6
0-400 μέτρα (δευτ.) 14,8 (ταχύτητα εξόδου 139 χλμ./ώρα)
100-0 χλμ./ώρα (μέτρα) 38
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (λίτρα/100χλμ.) – ΡΥΠΟΙ (γρ./χλμ.)
Μέση τιμή κατασκευαστή 7,4 (1,2 με την μπαταρία φορτισμένη)
Μέση τιμή δοκιμής 5,7
Μέγιστη τιμή δοκιμής 6,9
Ελάχιστη τιμή δοκιμής 4,5
Αυτονομία (χλμ.) 870
Ηλεκ. Αυτονομία (χλμ.) 61 – 83
Ρεζερβουάρ (λίτρα) 60
Εκπομπή CO2 23 – 26
ΤΙΜΗ (ευρώ)
Βασικής έκδοσης 35.990
Αυτοκίνητου δοκιμής 42.500

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της δοκιμής:

Συμπερασματικά...

8.3
Το Seal U DM-i είναι η πρώτη απόπειρα της BYD για ένα plug-in υβριδικό που στοχεύει στη διεύρυνση των επιλογών της μάρκας πέρα από τα ηλεκτρικά οχήματα. Πιθανώς δεν είναι οδηγικά η πιο συναρπαστική επιλογή της κατηγορίας, αλλά η εξαιρετική τιμή του, η φοβερή οικονομία χρήσης και κυρίως η αυξημένη πρακτικότητα, είναι και τα τρία δυνατά σημεία που το καθιστούν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο άξιο προσοχής, για όσους θέλουν να εξ´ ηλεκτριστούν αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι για ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα.
9.0

Εξωτερικό

9.0

Εσωτερικό - Χώροι

9.0

Κινητήρας - Κατανάλωση

8.0

Επιδόσεις

6.0

Οδική Συμπεριφορά

9.0

Σχέση Ποιότητας - Τιμής

Υπέρ

  • +Εμφάνιση
  • +Παρεχόμενη πολυτέλεια
  • +Άνεση
  • +Πρακτικότητα
  • +Τεχνολογία
  • +Χώροι επιβατών
  • +Αποδοτικότητα υβριδικού συστήματος
  • +Τετρακίνηση
  • +Εξοπλισμός
  • +Τιμή

Κατά

  • -Πληθώρα πληροφοριών σε πίνακα οργάνων
  • -Εργονομία infotainment
  • -Χώρος αποσκευών
  • -Αίσθηση τιμονιού
  • -Λειτουργία κιβωτίου σε συνθήκες πίεσης
  • -Αυξημένες κλίσεις - Τάσεις πλεύσης
Εγγραφείτε στο newsletter μας...
…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.