Formula 1Motorsport

F1: 2ος Γύρος – GP Σαουδικής Αραβίας [17 – 19 Μαρτίου 2023]

Τα έκανε μαντάρα η FIA στην Σαουδική Αραβία…

Στην Σαουδική Αραβία έγινε ο δεύτερος αγώνας για την Formula 1. Στην πίστα Djeddah, που έχει μήκος 6.174 χλμ. και ο αγώνας έχει διάρκεια 50 γύρων.

Ο αγώνας ήταν πανομοιότυπος με τον προηγούμενο στο Μπαχρέιν, με τους οδηγούς της Red Bull, να αλλάζουν θέσεις. Ο Sergio Perez ήταν τώρα στην πρώτη θέση με τον Max Verstappen να είναι δεύτερος. Ήταν η 5η νίκη της καριέρας του για τον Sergio Perez και η 94η για την Red Bull.

Όσο για την τρίτη θέση, αυτή φαίνεται ότι είναι κατειλημμένη από τον Fernando Alonso και την Aston Martin. Τρίτος πάλι ο Alonso που πέτυχε το 100ο του βάθρο!

Αυτή η δεύτερη συνεχόμενη τρίτη θέση του Alonso και της Aston Martin, έχει ταράξει τα νερά και μάλλον ενοχλεί κάποιους. Δεν εξηγείτε διαφορετικά όλα αυτά που έγιναν μετά την απονομή των επάθλων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Alonso στην σειρά εκκίνησης είχε βάλει έτσι το μονοθέσιο του που ο ένας τροχός πατούσε την άσπρη γραμμή.

Λάθος του και γι’ αυτό του επιβάλαν ποινή πέντε δευτερολέπτων. Στον 17ο γύρο μπήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας μετά την εγκατάλειψη του Lance Stroll και όλοι έσπευσαν να μπουν στα pit για ένα «δωρεάν» pit stop. Το ίδιο έκανε και ο Alonso για να εκτίσει και την ποινή του των πέντε δευτερολέπτων…

Όλα πήγαιναν καλά όταν από τις συνομιλίες μέσω ενδοεπικοινωνίας των ομάδων μαθεύτηκε ότι η ομάδα της Mercedes είπε στον George Russell, που ήταν στην 4η θέση πίσω από τον Alonso, να προσπαθήσει να μείνει κοντά του γιατί θα του επιβληθεί ποινή.

Ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά και στο τέλος οι τρεις οδηγοί ανέβηκαν στο βάθρο για την τελετή της απονομής.

Μετά την απονομή, η FIA αποφάσισε να επιβάλει μια ποινή στον Alonso. Ο λόγος: επειδή ένας από τους μηχανικούς του ακούμπησε το μονοθέσιο δύο δέκατα του δευτερολέπτου πριν την ολοκλήρωση των πέντε δευτερολέπτων που ήταν η ποινή του και επειδή υπήρχε ένας γρύλος πίσω από το μονοθέσιο που δεν έπρεπε. Έτσι λοιπόν, 10 λεπτά μετά από την παραλαβή των επάθλων και τους πανηγυρισμούς με τiς σαμπάνιες ο Alonso βρέθηκε 4ος και ο Russell 3ος  με την Mercedes μετά από τα χίλια δυο προβλήματα που έχει να πανηγυρίζει την 3η θέση…

Ο Alonso όμως τους τα είπε έξω από τα δόντια μπροστά στις κάμερες, δηλώνοντας τα εξής:                                                                                           «Δεν ήταν καλό για το κοινό αυτό. Το να περιμένεις 35 γύρους για να επιβάλλεις μία ποινή και να τους ενημερώσεις για αυτή. Όταν περιμένεις μετά το βάθρο, τότε κάτι είναι πολύ λάθος με το σύστημα. Στεναχωριέμαι για το κοινό. Εγώ το απόλαυσα, πήρα το κύπελλο, έβγαλα τις φωτογραφίες μου, το γιόρτασα με σαμπάνια. Το ότι μου έδωσαν 12 αντί για 15 βαθμούς, δεν άλλαξε πολλά για μένα. Όμως είναι λυπηρό για τη FIA».

Βέβαια η ομάδα της Aston Martin έκανε ένσταση, αναγκάζοντας τους αγωνοδίκες να αντεξετάζουν την δεύτερη ποινή. Τελικά αποφάσισαν να ανακαλέσουν την ποινή δίνοντας πίσω στον Alonso την 3η θέση και τους βαθμούς.

O κανονισμός είναι σαφής, άρθρο 54.4c της FIA, «Ενώ ένα μονοθέσιο είναι ακινητοποιημένο στο pit lane ως αποτέλεσμα ποινής, δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία σε αυτό όσο εκτίει την ποινή αυτή», ωστόσο η Aston Martin υποστήριξε ότι παρά το άγγιγμα του μηχανικού, δεν υπήρξε εργασία, πράγμα που δέχθηκε η FIA.

Έτσι λοιπόν τα μονοθέσια της Mercedes τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση με τους George Russell και Lewis Hamilton αντίστοιχα.

Πίσω τερμάτισαν οι Ferrari με Carlos Sainz και Charles Leclerc στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα, μετά από έναν απογοητευτικό αγώνα.

Ο επόμενος αγώνας είναι στην Αυστραλία στις 2 Απριλίου.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Sergio Perez                  Red Bull
  2. Max Verstappen            Red Bull
  3. Fernando Alonso       Aston Martin
  4. George Russell             Mercedes
  5. Lewis Hamilton            Mercedes
  6. Carlos Sainz                   Ferrari
  7. Charles Leclerc              Ferrari
  8. Esteban Ocon                 Alpine
  9. Pierre Gasly                   Alpine
  10. Kevin Magnussen           Haas