FeaturesIn Pen & Ink

Θέμα: 10 βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τον Χειμώνα

Με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να βρίσκεται πλέον στη χώρα μας, τις πρώτες νιφάδες χιονιού να έχουν πέσει και τη θερμοκρασία να προσεγγίζει το «όριο» των 0 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας, η ασφάλειά μας κατά την οδήγηση είναι το «κλειδί» της επιτυχίας.

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στην οδήγηση όσον αφορά στον τρόπο προετοιμασίας των αυτοκινήτων μας, τον σχεδιασμό των ταξιδιών μας και το πιο σημαντικό, τον τρόπο οδήγησης.

Και επειδή όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε την οδήγηση στο έπακρο και να μη βρισκόμαστε σε στενάχωρες «περιπέτειες», καλό είναι να κάνουμε έναν χειμερινό έλεγχο στο όχημά μας πριν από το ταξίδι, να παρακολουθούμε την πρόγνωση του καιρού τις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη απόδρασή μας και να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, καθώς οι δρόμοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για ασφαλείς μετακινήσεις στους δρόμους, προτείνουμε τις παρακάτω 10 βασικές συμβουλές:

1. Προετοιμάστε και ελέγξτε καλά το αυτοκίνητό σας

Ακόμη και οι πιο μικρές βλάβες που μπορεί να θεωρείτε ανούσιες, είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας κατά τις χειμερινές συνθήκες. Έτσι, θα πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν, ώστε να είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητό σας λειτουργεί 100% σωστά.

Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι τα φώτα, τα φρένα, τα ελαστικά, οι υαλοκαθαριστήρες και η μπαταρία του αυτοκινήτου σας είναι όλα στην προβλεπόμενη κατάσταση πριν από οποιαδήποτε αλλαγή του καιρού.

Επίσης, ελέγξτε και συμπληρώστε όλα τα υγρά του αυτοκινήτου σας και ιδιαίτερα αυτά που είναι για την ψύξη του κινητήρα και την τροφοδοσία των πιτσιλίθρων, που θα πρέπει να είναι αποκλειστικά με αντιπαγωτικές ιδιότητες.

2. Ελέγξτε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας

Το νόμιμο ελάχιστο βάθος του ελαστικού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι 3 χλστ. και όχι 1,6 χλστ. που ισχύει για τις υπόλοιπες εποχές. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι νόμιμα για χειμερινή οδήγηση και πέρα από το αν είναι νόμιμα ή παράνομα, βεβαιωθείτε ότι είναι στην πρέπουσα κατάσταση, αφού είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για ασφαλή οδήγηση των χειμώνα.

Επίσης, σκεφτείτε να επενδύσετε σε κάποια χειμερινά ή ελαστικά όλων των εποχών. Αυτά διατηρούνται μαλακά τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και επομένως παρέχουν ισχυρότερο κράτημα σε ολισθηρές επιφάνειες.

Αν πάλι δεν έχετε στα άμεσα σχέδια σας την αγορά χειμερινών ελαστικών, εφοδιαστείτε με ένα σετ αντιολισθητικές αλυσίδες που -πέρα από την υποχρεωτικότητα τους λόγω της νέας νομοθεσίας σε χειμερινούς προορισμούς- θα σας βοηθήσει να κινηθείτε με ασφάλεια σε χιονισμένους-παγωμένους δρόμους.

3. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα

Όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι το ταξίδι, μη βασίζεστε μόνο στη θέρμανση του αυτοκινήτου σας για να σας ζεστάνει. Πάρτε μαζί σας ζεστά ρούχα, ζεστά ροφήματα και σνακ, που θα σας φανούν χρήσιμα αν χρειαστεί να μείνετε αρκετές ώρες «εγκλωβισμένοι» μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ φυσικά φροντίστε να έχετε πλήρως φορτισμένο το κινητό σας.

Πέρα από τα παραπάνω να έχετε μέσα στο αυτοκίνητο και τα εξής:

  • Μια ζεστή κουβέρτα
  • Μπότες ή Γαλότσες
  • Φακό
  • Ξύστρα πάγου
  • Φτυάρι
  • Τρίγωνο προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης

4. Ξεκινήστε νωρίτερα και υπολογίστε παραπάνω χρόνο

Ο ΚΟΚ αναφέρει ότι πρέπει να μπορείτε να βλέπετε καθαρά από όλα τα παράθυρα πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας. Πολλοί άνθρωποι δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο κάθε πρωί για να ξεπαγώσουν σωστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άτομα που οδηγούν με απίστευτα περιορισμένη όραση για το τί είναι μπροστά και γύρω τους, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ατύχημα.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν λίγο χλιαρό νερό (ποτέ ζεστό ή βραστό), μια καλή ξύστρα πάγου ή οινόπνευμα ενώ λειτουργεί ο κινητήρας για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα είναι καθαρά από πάγο, χιόνι και ομίχλη πριν φύγετε.

5. Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησής σας στις χειμερινές συνθήκες

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση της χειμερινής οδήγησης είναι η αντιμετώπιση των παγωμένων δρόμων και του χιονιού ή των δρόμων με μειωμένη πρόσφυση. Πάντα λοιπόν να μειώνετε την ταχύτητά σας και να διατηρείτε αρκετά μεγάλες αποστάσεις από το προπορευόμενο αυτοκίνητο για να προετοιμαστείτε για αυξημένες αποστάσεις ακινητοποίησης.

Αποφύγετε το απότομο φρενάρισμα και τις άσκοπες τιμονιές. Αντίθετα, φροντίστε οι κινήσεις σας να είναι όσο πιο απαλές γίνεται. Φροντίστε να ελαττώσετε από νωρίτερα την ταχύτητα σας και αφήστε το αυτοκίνητο να φρενάρει με τον κινητήρα πριν πατήσετε απαλά το φρένο για να αποφύγετε την ολίσθηση. Αν όντως πιάσετε τον εαυτό σας να γλιστρά, μην πανικοβληθείτε. Οδηγήστε απαλά για να ισιώσετε και να ανακτήσετε τον έλεγχο.

6. Φροντίστε για τον σωστό αερισμό του αυτοκινήτου

Μία από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε ως οδηγοί το χειμώνα είναι και το θόλωμα των τζαμιών και ιδιαίτερα του παρμπρίζ. Αυτό συμβαίνει καθώς η συμπύκνωση στα αυτοκίνητα δημιουργείται πιο εύκολα σε συνθήκες ψύχους, αφού υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά στη θερμοκρασία και στα επίπεδα υγρασίας μέσα και έξω από το αυτοκίνητο.

Για να περιορίσετε το φαινόμενο αυτό (που σε περίπτωση μείωσης της ορατότητας είναι και επικίνδυνο) απενεργοποιήστε την ανακύκλωση του αέρα και επιλέξτε την εισαγωγή αυτού από έξω, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να ανοίξετε και λίγο ένα παράθυρο. Αυτό θα μειώσει και την υπνηλία που δημιουργείται από το «καλοριφέρ» που έχετε για την θέρμανσή σας εντός του αυτοκίνητου.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήστε και τη λειτουργία ξεθαμπώματος του παρμπρίζ και του πίσω παραθύρου από τον κλιματισμό και αν θέλετε να επιταχύνετε την διαδικασία ανοίξτε για λίγα λεπτά το Α/C στο κρύο, ενώ σε κάθε περίπτωση μην επιλέγετε την ανακύκλωση αέρα, αλλά την εισαγωγή αέρα από έξω.

7. Μάθετε πώς λειτουργεί το ABS σας!

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης (ABS), αλλά δεν πρέπει να το εμπιστεύεστε υπερβολικά, ειδικά σε επικίνδυνες συνθήκες. Το ABS χρησιμοποιεί αισθητήρες για να αποτρέψει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το δυνατό φρενάρισμα, προκειμένου να αποφευχθεί η ολίσθηση. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του τιμονιού ενώ φρενάρει, αλλά τελικά το ABS λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά σε ολισθηρές επιφάνειες.

Επομένως, ενώ είναι ένα απίστευτα χρήσιμο σύστημα ασφαλείας, δεν υποκαθιστά την προσεκτική οδήγηση.

8. Μην κάνετε άσκοπη χρήση των φώτων ομίχλης

Οι ψυχρότερες και πιο υγρές συνθήκες οδηγούν σε ομίχλη και τελικά μειωμένη ορατότητα κατά την οδήγηση. Η οδήγηση μέσα σε ομίχλη απαιτεί μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση, αν και, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης εκτός εάν η ορατότητα είναι σοβαρά μειωμένη.

Απενεργοποιήστε λοιπόν τα φώτα ομίχλης (κοινώς προβολάκια) όταν βελτιωθεί η ορατότητα, διαφορετικά μπορεί να θαμπώσουν άλλους οδηγούς και να «υπερνικήσουν» τα φώτα φρένων σας.

9. Προετοιμαστείτε για χαμηλότερες συνθήκες φωτισμού

Λιγότερο ηλιακό φως λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της νύχτας σημαίνει ότι οι δρόμοι θα είναι συχνά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη λάμψη από το χαμηλό ηλιακό φως και τους προβολείς, οπότε βεβαιωθείτε ότι το παρμπρίζ σας είναι καθαρό μέσα και έξω για να μειώσετε τα εκθαμβωτικά φαινόμενα.

Επίσης, αντικαταστήστε τους παλιούς υαλοκαθαριστήρες με καινούργιους για να αποφύγετε «κενά» στο παρμπρίζ ιδιαίτερα όταν το εισερχόμενο φως ενισχύεται από τη βροχή ή το χιόνι.

10. Προσοχή στους πλημμυρισμένους δρόμους!

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλές φορές -πέρα από τον παγετό- έχουμε και βροχοπτώσεις και καλό είναι να αποφύγετε την οδήγηση σε δρόμους που ξέρετε ότι πλημμυρίζουν. Σχεδιάστε λοιπόν τη διαδρομή σας μέσω κεντρικών δρόμων που συνήθως δεν συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Εάν τώρα συναντήσετε έναν πλημμυρισμένο δρόμο και δεν είστε σίγουροι για το πόσο βαθιά πηγαίνει το νερό, γυρίστε πίσω και βρείτε μια εναλλακτική διαδρομή. Εάν πάλι είστε βέβαιοι ότι το νερό είναι αρκετά «ρηχό» και το αυτοκίνητο «περνάει», οδηγήστε αργά με την πρώτη ταχύτητα για να αποφύγετε το σταμάτημα και σβήσιμο, καθώς η προσπάθεια επανεκκίνησης του κινητήρα ενώ βρίσκεστε μέσα στο νερό μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αυτόν.

Επίσης, καλό είναι να μείνετε στη μέση του δρόμου όπου είναι πιο ρηχό και πατάτε πάντα τα φρένα σας όταν φτάσετε στην άλλη πλευρά για να τα στεγνώσετε.