On The RoadTest Drives & Rides

Δοκιμή: Renault Austral 1.3 MHEV 160 HP

8.3

Σε νέα εποχή…

Το Austral είναι ένα από τα μοντέλα των Γάλλων που περνάνε τη Renault στη νέα της εποχή. Αντικαθιστώντας το Kadjar και συνδυάζοντας την αυξημένη τεχνολογία με την απόδοση και την άνεση με το στυλ, ήρθε για να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στην πολυπληθή κατηγορία των C-SUV και να βάλει ουσιαστικά τη Renault και πάλι στο παιχνίδι. Μπορεί;

Αυτό θα το δούμε αναλυτικά παρακάτω…

Εξωτερικά…

Αρχίζοντας από την εξωτερική εμφάνιση, αυτή είναι μια εντυπωσιακή συνάντηση της αισθητικής με το μοντέρνο design, αφού η σχεδίαση του αυτοκινήτου αποπνέει σύγχρονο στυλ και δυναμισμό, κάνοντας το να ξεχωρίζει στον δρόμο.

Σ’ αυτό συντελούν οι καθαρές, αιχμηρές γραμμές του αυτοκινήτου, που προσφέρουν μια δυναμική εμφάνιση από μπροστά, τη στιγμή που οι μεγάλοι LED προβολείς και η χαρακτηριστική γρίλια της Renault προσδίδουν στο Austral μια ξεχωριστή ταυτότητα.

Αντίστοιχα, η δυναμική εμφάνιση συνεχίζεται και στο προφίλ του αυτοκινήτου, που χάρη στις ρευστές γραμμές, στα ελαφρώς σηκωμένα παράθυρα και στις μεγάλες ζάντες των 19 ιντσών (αυτοκίνητο δοκιμής), καταφέρνει να κρύβει περίτεχνα το αυξημένο μήκος, το οποίο ξεπερνά οριακά τα 4,5 μ.!

Πίσω, τα μεγάλα -σε στυλ C- φωτιστικά σώματα, με το εξίσου μεγάλο σήμα που τα διακόπτει για λίγο στο κέντρο και η ελαφρά κλίση της οροφής με το μαύρο γυαλιστερό ένθετο του προφυλακτήρα, κάνουν το Austral να δείχνει αρκετά δυναμικό, αλλά και φαρδύ (το πλάτος είναι 1.825 χλστ.).

Εσωτερικά

Στα ενδότερα τώρα, το εσωτερικό του Austral αντιπροσωπεύει έναν χώρο άνεσης, πολυτέλειας και προηγμένης τεχνολογίας που καθιστά τη συμβίωση μια ευχάριστη εμπειρία.

Αρχικά, εκτιμάς τα καθίσματα που προσφέρουν εξαιρετική άνεση και υποστήριξη (ακόμα και τα πίσω), τη στιγμή που η σχεδίαση του ταμπλό βοηθάει στην εύκολη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες, ανεβάζοντας έτσι την εργονομία σε υψηλά επίπεδα.

Μοναδικό μελανό σημείο που δυσκολεύει αρχικά (απαιτεί εξοικείωση) είναι η μεταφορά του επιλογέα ταχυτήτων πίσω από το τιμόνι αλά Mercedes, που μπορεί να ανοίγει περισσότερο χώρο στην κονσόλα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που αντί για να επιλέξεις τα R, N ή D, ανοίγεις τους υαλοκαθαριστήρες, μιας και ο αντίστοιχος διακόπτης γι’ αυτούς βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Βέβαια, αφότου εξοικειωθείς (μετά από μια-δυο μέρες) το συνηθίζεις και εν τέλει βολεύεσαι εξαιρετικά στη θέση του οδηγού, τη στιγμή που ο εσωτερικός φωτισμός, τα μεταλλικά στοιχεία και η καλή ποιότητα – συναρμογή, σου χαρίζουν και την απαραίτητη αίσθηση πολυτέλειας.

Πέρα όμως από την αίσθηση πολυτέλειας, το εσωτερικό του Austral χαρακτηρίζεται και από την αυξημένη τεχνολογία.

Σ’ αυτό συντελεί τόσο ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών με τη μοντέρνα απεικόνιση, όσο και η -κάθετης τοποθέτησης- οθόνη αφής των 12 ιντσών (προαιρετικός εξοπλισμός) του συστήματος πολυμέσων, η οποία χαρακτηρίζεται από την άμεση απόκρισή της και τα καλά γραφικά, ενώ υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση smartphone -μέσω Bluetooth- για τα Apple CarPlay και Android Auto.

Από άποψη διαθέσιμων χώρων τώρα, η καμπίνα του Austral είναι «πλουσιοπάροχη» τόσο για τους εμπρός και πίσω επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές τους.

Μάλιστα, η πίσω σειρά καθισμάτων είναι συρόμενη -κατά 160 χλστ.- και μεταβάλλει τον χώρο αποσκευών από 500 (με τέρμα πίσω στα καθίσματα) σε 575 λίτρα (με τέρμα μπροστά), τη στιγμή που με την αναδίπλωσή της διαμορφώνεται ένας χώρος αποσκευών 1.525 λίτρων, ικανός ακόμα και για μια μικρή μετακόμιση.

 

Τεχνολογικά

Εκτός όμως από την αυξημένη ψυχαγωγία και άνεση του εσωτερικού, το Austral παρέχει -αντίστοιχα- αυξημένη τεχνολογία και σε συστήματα ασφαλείας, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του συναισθήματος ασφαλείας και εμπιστοσύνης του οδηγού.

Εστιάζοντας σε μερικά εξ’ αυτών, ειδική μνεία αξίζει ο αυτόματος έλεγχος πορείας που βοηθά στη διατήρηση του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας, ο ανιχνευτής πεζών – αντικειμένων που παρέχει προειδοποίηση αρχικά -και εν συνεχεία αυτόματο φρενάρισμα- όταν εντοπιστεί κάποιος (ή κάτι) εμπρός του αυτοκινήτου και το σύστημα προειδοποίησης για όχημα στη «νεκρή» γωνία, τη στιγμή που οι αισθητήρες παρκαρίσματος και η κάμερα οπισθοπορείας διευκολύνουν σε δύσκολες συνθήκες παρκαρίσματος.

Μηχανικά

To Renault Austral διατίθεται στην ελληνική αγορά μόνο με υβριδικά συστήματα κίνησης, που κοινό παρονομαστή έχουν έναν χαμηλού κυβισμού (1,2 ή 1,3 λίτρων) υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης, με σκοπό την αυξημένη απόδοση και οικολογία.

Αρχίζοντας από το μικρότερο σε απόδοση, αυτό είναι ένα τρικύλινδρο 1.200άρι συνοδευόμενο από 48βολτο σύστημα με μπαταρία ιόντων λιθίου, που αποδίδει 130 ίππους και συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Εν συνεχεία, υπάρχει ακόμα μία ήπια υβριδική έκδοση, η οποία συνδυάζει έναν τούρμπο κινητήρα 1,3 λίτρων με 12V μικρό-υβριδικό σύστημα και ο συνδυασμός τους παράγει είτε 140, είτε 160 ίππους, τη στιγμή που η μετάδοση της κίνησης στους εμπρός τροχούς γίνεται αποκλειστικά με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC επτά σχέσεων.

Και στην κορυφή της γκάμας τώρα, υπάρχει η δεύτερη γενιά του πλήρως υβριδικού συστήματος κίνησης E-TECH hybrid, που χάρη σε έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων και δύο ηλεκτροκινητήρες που λειτουργούν σε κύκλωμα 400V, αποδίδει 200 ίππους και 410 Nm ροπής, με τη μετάδοση της κίνησης να γίνεται αποκλειστικά με ένα αυτόματο multimode κιβώτιο.

Όσο για το λευκό Austral της δοκιμής μας, αυτό ήταν εφοδιασμένο με τη μεσαία έκδοση της γκάμας, αυτή με τους 160 ίππους από τον 1.300άρη τετρακύλινδρο κινητήρα τούρμπο, η οποία ουσιαστικά αποτελεί έναν συνδυασμό απόδοσης και οικονομίας, χάρη στο σύστημα MHEV που διαθέτει.

Στην πράξη, το Austral αποδεικνύεται αρκετά σβέλτο τόσο στις εκκινήσεις από στάση, όσο και στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, κάνοντας έτσι εύκολη υπόθεση την οποιαδήποτε προσπέραση (ακόμα και με πλήρες φορτίο) στον ανοιχτό δρόμο, τη στιγμή που είναι αρκετά ευκίνητο μέσα στην πόλη.

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο αποδεικνύεται και αρκετά οικονομικό για τον όγκο και το βάρος (1.464 κιλά «στεγνό») της κατασκευής, αφού εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής -και χωρίς ιδιαίτερη προσοχή- καταναλώναμε κατά μέσο όρο 7,7 λίτρα/100 χλμ., ενώ για όσους επιθυμούν να κινούνται κατά βάση με το πρόγραμμα Eco και να μην ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 100 χλμ./ώρα, καταναλώσεις γύρω στα 5 λίτρα/100χλμ. είναι εφικτές…

Οδηγικά

Πέρα όμως από τις ευχάριστες εντυπώσεις που σου αφήνει το υβριδικό σύστημα του Austral, το γαλλικό C-SUV, χαρακτηρίζεται οδηγικά και για την υψηλή άνεση που προσφέρει κατά την κίνησή του, παρά τις μεγάλες ζάντες του αυτοκινήτου δοκιμής (19 ιντσών) και τον ημιάκαμπτο πίσω άξονα.

Αυτά αντισταθμίζονται από τη σωστή τοποθέτηση της ανάρτησης, που χωρίς να έχει μαλακή ρύθμιση, καταφέρνει να απορροφά με περίσσια «αρχοντιά» τις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, τη στιγμή που σε συνθήκες πίεσης περιορίζει αρκετά τις κλίσεις του αμαξώματος.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γρήγορο και καλό σε πληροφόρηση τιμόνι, σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμα και σε αρκετά σβέλτους -για τη φύση της κατασκευής- ρυθμούς, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να αισθάνεσαι άγχος, μιας και πάντα έχεις τον απόλυτο έλεγχο.

Τιμολογιακά

Η κατηγορία των C-SUV ξεκινάει από τιμές που κυμαίνονται περίπου στα 30.000 ευρώ για τα οικονομικότερα μοντέλα και καταλήγει σε τιμές που αγγίζουν -ή ξεπερνούν- τα 40.000 ευρώ για τα ακριβότερα, χωρίς ωστόσο να είναι όλα υβριδικά.

Το Renault Austral κοστίζει στη φθηνότερη εκδοχή του 38.450 ευρώ (για το 1,2 με τους 130 ίππους) και στη ακριβότερη (E-Tech Hybrid) 49.700 ευρώ, με τη μεσαία έκδοση κινητήρα (1,3 με 160 ίππους) που δοκιμάσαμε να κοστίζει 42.950 ευρώ, όντας όλες υβριδικές.

Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, το Austral τοποθετείται στο «επάνω» ράφι της κατηγορίας όσο αφορά στην τιμή κτήσης, αλλά χάρη στον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του, το πολυτελή και άνετο εσωτερικό, την αυξημένη τεχνολογία, τα προηγμένα κινητήρια σύνολα και την ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά που προσφέρει, γίνεται ένα άκρως ελκυστικό πακέτο και δίνει στη Renault το δικαίωμα να επιστρέψει με αξιώσεις στη σημαντική κατηγορία των μικρομεσαίων SUV…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
1.3T
Καύσιμο
Βενζίνη
Χωρητικότητα(κ.εκ.)
1.332
Κύλινδροι
4 σε σειρά
Βαλβίδες 16
Μεγ. Ισχύς(ίπποι/σ.α.λ.)
158/5250-5500
Μεγ. Ροπή(Nm/σ.α.λ.)
270/1800-3750
Θέση
Εμπρός, εγκάρσια
Τροφοδοσία
Άμεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότηση, σύστημα mild hybrid 12V
Εκκεντροφόροι
2EEK
Διάμ.X Διαδρ.(χλστ.)
72,2 x 81,3
Σχέση συμπίεσης
10,5:1
Κιλά/ίππο 9,3
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός
Γόνατα ΜακΦέρσον
Πίσω
Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω
Αεριζόμενοι δίσκοι
ΤΙΜΟΝΙ
Σύστημα
Κρεμαγιέρα
Υποβοήθηση
Ηλεκτρομηχανική
Στροφές τιμονιού 2,8
Διάμετρος στροφής(μέτρα) 11,2
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση
Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο
Αυτόματο, διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων
ΤΡΟΧΟΙ
Διάσταση 19×8,5J
Υλικό
Αλουμίνιο
Τύπος ελαστικών
Michelin e-Primacy
Διάσταση ελαστικών
205/55 R19
Ρεζέρβα
Κιτ επισκευής
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΒΑΡΗ
ΜήκοςXπλάτοςXύψος(χλστ.)
4510x1825x1618
Μεταξόνιο(χλστ.) 2667
Μετατρόχιο εμπρός(χλστ.) 1520
Μετατρόχιο πίσω(χλστ.) 1525
Βάρος(κιλά) 1464
Χώρος αποσκευών(λίτρα)
500 – 1525
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ./ώρα (δευτ.) 9,7
Τελική ταχύτητα(χλμ./ώρα) 175
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ(λίτρα/100χλμ.)-ΡΥΠΟΙ(γρ./χλμ.)
Μέση τιμή κατασκευαστή 6,2
Μέση τιμή δοκιμής 7,7
Μέγιστη τιμή δοκιμής 8,5
Ελάχιστη τιμή δοκιμής 5,3
Αυτονομία(χλμ.) 617
Ρεζερβουάρ(λίτρα) 55
Εκπομπή CO2 140
ΤΙΜΗ(ευρώ)
Βασικής έκδοσης
38.450
Αυτοκίνητου δοκιμής
42.950

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της δοκιμής:

Συμπερασματικά...

8.3
Το Renault Austral στην έκδοση 1.3 MHEV αφήνει μια θετική εντύπωση, συνδυάζοντας με επιτυχία την αυξημένη απόδοση με την οικολογική ευαισθησία, αφού ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 160 ίππων προσφέρει αξιόλογες επιδόσεις και μια καλή οικονομία καυσίμου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μοντέρνα και κομψή εμφάνιση, το φουτουριστικό εσωτερικό και την αυξημένη διείσδυση της τεχνολογίας, κάνουν το Austral ικανό για να μπει στη «λίστα» όσων αναζητούν ένα μικρομεσαίο SUV και φυσικά μπορούν να διαθέσουν το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των 42.950 ευρώ που απαιτείται για την απόκτησή του σε αυτή την έκδοση.
9.0

Εξωτερικό

9.0

Εσωτερικό - Χώροι

8.0

Κινητήρας - Κατανάλωση

7.0

Επιδόσεις

9.0

Οδική Συμπεριφορά

8.0

Σχέση Ποιότητας - Τιμής

Υπέρ

  • +Εμφάνιση
  • +Εσωτερικό
  • +Ποιότητα κατασκευής
  • +Χώροι
  • +Τεχνολογία
  • +Ανάρτηση
  • +Οδική συμπεριφορά
  • +Κατανάλωση

Κατά

  • -Θέση επιλογέα ταχυτήτων
  • -Τιμή
Related posts
First ImpressionsHotOn The RoadPresentations

Νέα εποχή για την smart στην Ελλάδα!

8.3
EcoOn The RoadTest Drives & Rides

Δοκιμάζουμε το Atto 3 της BYD | Όπως “Bring Your Dollars”…

First ImpressionsOn The RoadPresentations

Βλέπουμε το νέο VOGE SR3

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!