Ο Rovanperä παίρνει τη νίκη και η Toyota σφραγίζει τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο του WRC!
Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, ένας αγώνας που γεννήθηκε για να ενώσει τρία έθνη: Γερμανία, Αυστρία και Τσέχικη Δημοκρατία. Με τον Τσέχο Πρόεδρο, Petr Pavel να είναι παρών και να καλωσορίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ WRC της FIA στην Πράγα: «Για οποιαδήποτε χώρα η διοργάνωση μιας εκδήλωσης που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι μόνο τιμή, αλλά και ευκαιρία να είναι ορατός και να θεωρείται καλός οικοδεσπότης, αλλά και να προσφέρει στον δικό μας πληθυσμό την ευκαιρία να απολαύσει μια εκδήλωση παγκόσμιας κλάσης».

Περνώντας χρόνο με τους οδηγούς, ο Πρόεδρος Pavel απόλαυσε μια περιήγηση στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και εντυπωσιάστηκε από την προηγμένη τεχνολογία τους. Ο αγώνας είχε τέσσερα σκέλη και 18 Ειδικές Διαδρομές, με τις συμμετοχές να φθάνουν τις 47.

Οι Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen οδήγησαν ψυχραιμία (και πολύ γρήγορα) και ήταν οι νικητές του Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, οδηγώντας την Toyota Gazoo Racing σε ένα πέμπτο συνεχόμενο στέμμα WRC και πυροδοτώντας μια από τις πιο δύσκολες μάχες τίτλου οδηγών στη σύγχρονη ιστορία του WRC.

Ο Φινλανδός ανέλαβε τον έλεγχο το Σάββατο, όταν ο teammate του, Sébastien Ogier, είχε μια έξοδο στην 10η Ειδική Διαδρομή. Από εκεί και πέρα, κατάφερε με την χαρακτηριστική του ψυχραιμία να πάρει τη νίκη, με διαφορά 43,7 δευτερολέπτων.

Αυτή ήταν η τρίτη νίκη του Rovanperä φέτος, μετά τις νίκες του στα Κανάρια Νησιά και τη Φινλανδία και ο ένατος τίτλος Κατασκευαστών της Toyota, ξεπερνώντας τον αριθμό των οκτώ της Citroën και αφήνοντας την ιαπωνική μάρκα μόλις ένα πίσω από την κάτοχο του ρεκόρ, την Lancia, που έχει 10 Παγκόσμιους τίτλους, με τον Rovanperä να δηλώνει: «Ήταν υπέροχο που επέστρεψα ξανά στην άσφαλτο και νομίζω ότι ο ρυθμός που είχαμε εγώ και ο Séb ήταν αρκετά γρήγορος σε σύγκριση με τους άλλους», συμπληρώνοντας: «Τεράστια συγχαρητήρια σε όλους στο εργαστήριο, σαφώς, είμαστε εξαιρετικά καλοί ως ομάδα. Διψάω για τον τίτλο τώρα. Αυξήσαμε τις πιθανότητές μας, δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε».

Πίσω τους, οι Elfyn Evans – Scott Martin έκαναν το 1 – 2 για την Toyota (για 7η φορά φέτος), αρπάζοντας κυριολεκτικά τη δεύτερη θέση από τους Ott Tänak – Martin Jarveoja, στην τελευταία ειδική, Wolf Power Stage μετά από μια ολοήμερη μάχη.

Η έξοδος του Ogier, όταν κτύπησε σε ένα δέντρο στην ειδική Keplý του Σαββάτου, αποδείχθηκε σημείο καμπής τόσο για το ράλλυ όσο και για το πρωτάθλημα οδηγών. Ο Γάλλος είχε φτάσει στο Passau δύο βαθμούς μπροστά από τον Evans, αλλά η έξοδός του αφήνει τώρα τον Ουαλό μόνο στην κορυφή της βαθμολογίας με ένα περιθώριο 13 βαθμών.
Βέβαια, ο Ogier βρίσκεται τώρα στην ίδια θέση με τον Rovanperä (με 234 βαθμούς), έχοντας απομείνει μόνο δύο αγώνες για το τέλος της χρονιάς. Οι οποίοι θα είναι μέρος μιας από τις πιο δύσκολες μάχες τίτλου στη σύγχρονη εποχή του WRC. Να πούμε εδώ, ότι ο Sebastien Ogier ξεκίνησε στο τρίτο σκέλος με διαδικασία rally2. Ήταν άπιαστος κέρδισε όλες τις ειδικές και μπόρεσε και πήρε τους 10 βαθμούς που τόσο πολύ τους χρειάζεται…

Οι Takamoto Katsuta – Aaron Johnston ολοκλήρωσαν ένα πολλά υποσχόμενο αγώνα, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, 17,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tänak, ενώ οι Adrien Fourmaux – Alexandre Coria τερμάτισαν πέμπτοι με το δεύτερο i20N Rally 1, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα με την υποστροφή.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι, Sami Pajari – Marko Salminen με ένα ακόμη Toyota Yaris Rally 1 εντυπωσίασαν ξανά, τερματίζοντας στην έκτη θέση, την πέμπτη συνεχόμενη βαθμολογική τους κατάταξη.

Πίσω τους, τερμάτισαν οι οδηγοί της Ford, οι Josh McErlean και Grégoire Munster διασφαλίζοντας ότι και τα δύο M-Sport Ford Puma έφτασαν στον τερματισμό, με τον McErlean να ισοφαρίζει το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης.

WRC 2
Οι Jan Černý – Ondrej Krajca κατέκτησαν μια πρωτοποριακή νίκη στο WRC2 εντός έδρας στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, ολοκληρώνοντας ένα ονειρεμένο Σαββατοκύριακο για τους Τσέχους θεατές και για τη Škoda.
Οδηγώντας ένα Fabia RS Rally 2 που προετοιμάστηκε από την Brynda Racing, ο Černý διατήρησε την ψυχραιμία του στις τρεις τελευταίες Ειδικές Διαδρομές τερματίζοντας 30,1 δευτερόλεπτα μπροστά από τους συμπατριώτες του Τσέχους Filip Mareš – Radovan Bucha, των οποίων το αποτέλεσμα της δεύτερης θέσης σηματοδότησε επίσης το πρώτο τους βάθρο στην κατηγορία.

Οι Filip Mareš – Radovan Bucha, τερμάτισαν δεύτεροι και έκαναν το 1-2 για τα τσέχικα πληρώματα με το Toyota Yaris GR Rally 2, ενώ οι Ιταλοί Roberto Daprà – Luca Guglie lmetti ολοκλήρωσαν το βάθρο με Fabia Skoda RS rally 2, το πρώτο τους βάθρο από τότε που κέρδισαν το Ράλλυ Ιταλίας στην Σαρδηνία νωρίτερα αυτή τη σεζόν.

Αυτά τα τρία πληρώματα του βάθρου ήταν αντίστοιχα και στις τρεις πρώτες θέσεις της κατηγορίας WRC 2 Challenger (για οδηγούς κάτω των 25 ετών), ενώ να σημειώσουμε όμως ότι οι Oliver Solberg – Elliott Edmondson με το δικό τους Toyota Yaris Rally 2, ήταν ανεπίσημα στην πρώτη θέση της κατηγορίας και στην 8η της γενικής κατάταξης, αλλά επειδή δεν είχαν συμπεριλάβει τον αγώνα στο πρόγραμμά τους δεν βαθμολογήθηκαν. Άλλωστε έχουν ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο της κατηγορίας από τον προηγούμενο αγώνα.

WRC 3
Οι Taylor Gill – Daniel Brkic με το Ford Fiesta Rally 3 της FIA Rally Star, ήταν οι νικητές της κατηγορίας. Ο Αυστραλός Gill απόλαυσε έναν από τους πιο δυνατούς αγώνες της σεζόν μέχρι στιγμής, του οποίου η ήρεμη και σταθερή οδήγηση τον κράτησε σταθερά στην πορεία για μια πρώτη νίκη στην άσφαλτο.

Ο Τούρκος Kerem Kazaz με συνοδηγό τον Corentin Silvestre με ένα ακόμη Fiesta Rally 3 της Team Petrol Ofisi, τερμάτισαν δεύτεροι ενισχύοντας τη θέση τους στην καταδίωξη του Πρωταθλήματος.
Και τρίτοι τερμάτισαν οι Diego Dominguez – Rogelio Penate με ίδιο αυτοκίνητο, μετά από ήσυχη και χωρίς ρίσκα οδήγηση.

Το WRC κατευθύνεται τώρα ανατολικά αλλάζοντας πάλι Ήπειρο, για το FORUM8 Rally Japan στις 6 – 9 Νοεμβρίου, πριν επιστρέψει στη Μέση Ανατολή για το Ράλλυ Σαουδικής Αραβίας (26 – 29 Νοεμβρίου), όπου θα ολοκληρωθεί η σεζόν του 2025.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
- Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen Toyota Yaris Rally 1
- Elfyn Evans – Scott Martin Toyota Yaris Rally 1
- Ott Tanak – Martin Jarveoja Hyundai i20 Rally 1
- Takamoto Katsuta – Aaron Johnston Toyota Yaris Rally 1
- Adrien Fourmaux – Alexandre Coria Hyundai i20 Rally 1
- Sami Pajari – Marko Salminen Toyota Yaris Rally 1
- Josh Mc Erlean – Eoin Treacy Ford Puma Rally 1
- Oliver Solberg – Elliott Edmondson Toyota Yaris Rally 2
- Jan Cerny – Ondrej Krajca Skoda Fabia RS Rally 2
- Filip Mares – Radovan Bucha Toyota Yaris Rally 2

