Auto NewsEcoNews

Πρεμιέρα για τη νέα οικογένεια της MINI

Η MINI συνεχίζει με συνέπεια την πορεία της προς μια αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων και παρουσιάζει δύο μέλη της νέας οικογένειας MINI στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στο Μόναχο (5-10 Σεπτεμβρίου 2023).

Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper, ένα 3θυρο μοντέλο που περνά στην 5η κατά σειρά γενιά του και το νέο MINI Countryman, που έχει μεγαλώσει σε εξωτερικές διαστάσεις και προσφέρει στους επιβάτες του ακόμα περισσότερους χώρους, άνεση και ασφάλεια ακόμα και πέρα από τα αυστηρά όρια της ασφάλτου χάρη στην τετρακίνηση.

Τα νέα MINI Cooper και MINI Countryman είναι και τα δύο αμιγώς ηλεκτρικά και εγγυώνται οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Παράλληλα, τονίζουν την εξαιρετική θέση που κατέχει το MINI στις αντίστοιχες κατηγορίες, συνδυάζοντας ξεχωριστή σχεδίαση, προηγμένη τεχνολογία κίνησης και μια συναρπαστική ψηφιακή εμπειρία.

Εμφανισιακά, τα νέα αυτά μοντέλα της MINI υιοθετούν μία μοντέρνα και καθαρή σχεδίαση που εστιάζει στα απαραίτητα. Έτσι, το νέο MINI Cooper δείχνει προσανατολισμένο στη διασκεδαστική αστική οδήγηση, ενώ το νέο MINI Countryman έχει μεγαλώσει και δηλώνει απερίφραστα λάτρης της περιπέτειας πέρα από τα όρια της πόλης.

Στο εσωτερικό και στα δύο νέα μοντέλα η σχεδίαση του εμπρός τμήματος παραπέμπει στην κομψή μινιμαλιστική αισθητική προσέγγιση του κλασικού Mini, όπου τον πρώτο λόγο έχουν ένα λεπτό και «γενναιόδωρο» ταμπλό και ένα τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών που εγγυάται με τη σειρά του την γνωστή αίσθηση go-kart MINI.

Ταυτόχρονα, η νέα κεντρική οθόνη OLED, με την ονομασία MINI Interaction Unit, θέτει νέα πρότυπα με την υψηλή της ανάλυση και καθιστά πιο έντονη την παρουσία του στρογγυλού οργάνου, το οποίο έχει διάμετρο 240 χιλιοστά, ενώ ο νέος έξυπνος προσωπικός βοηθός MINI Intelligent Personal Assistant μπορεί να ενεργοποιηθεί με τη φράση “Hey MINI”. Έτσι, η δυνατότητα ελέγχου πολυάριθμων λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών αναβαθμίζει το επίπεδο άνεσης συμβάλλοντας συγχρόνως στη μεγαλύτερη συγκέντρωση του οδηγού στην οδήγηση.

Η νέα αίσθηση που αποπνέει το εσωτερικό απορρέει κυρίως από τις υφασμάτινες επιφάνειες. Μια ειδική τεχνική πλέξης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της πρακτικής και ευέλικτης δομής του δίχρωμου υφάσματος, ενώ -προαιρετικά- έως και επτά MINI Experience Modes ζωντανεύουν το ταμπλό. Πιο συγκεκριμένα, ειδικές φωτεινές προβολές επεκτείνουν τα χρώματα του στρογγυλού οργάνου σε όλο το ταμπλό, εντείνοντας τη συνολική εμπειρία της διεπαφής χρήστη στο εσωτερικό.

Επίσης, όλες οι εκδόσεις του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper διαθέτουν καθίσματα από υψηλής ποιότητας τεχνητό δέρμα Vescin, ενώ όλα τα υφάσματα και τα νήματα των καθισμάτων, οι πλεκτές επιφάνειες, η επένδυση οροφής και το δάπεδο είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.

Σχετικά με τα συστήματα κίνησης, το 3θυρο MINI Cooper ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα θα είναι διαθέσιμο στην έκδοση Cooper E και ως Cooper SE, με μεγαλύτερη ισχύ και αυτονομία. Στην έκδοση του Cooper E, o ηλεκτροκινητήρας των 184 ίππων παράγει ροπή 290 Nm και επιταχύνει το όχημα από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα, ενώ με ισχύ 218 ίππων το MINI Cooper SE επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα με μέγιστη ροπή 330 Nm.

Η αυτονομία που προσδιορίζεται στον κύκλο WLTP είναι 305 χιλιόμετρα για το MINI Cooper E και 402 χιλιόμετρα για το MINI Cooper SE.

Κλείνοντας με το ηλεκτρικό Countryman, η έκδοση Cooper E αποδίδει 204 ίππους με ροπή 250 Nm και κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 8,6 δευτερόλεπτα, ενώ η τετρακίνητη έκδοση SE ALL4 αποδίδει 313 ίππους με 494 Nm, με αποτέλεσμα το 0-100 χλμ./ώρα να γίνεται σε 5,6 δευτερόλεπτα!

Η αυτονομία σύμφωνα με τον κύκλο WLTP είναι 462 χλμ. για το MINI Cooper E και 433 χλμ. για το MINI Cooper SE ALL4.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Νέο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης από τη Citroen

Moto NewsNews

Αποκαλύφθηκαν οι νέες Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK

Auto NewsNews

Η Hyundai αποκάλυψε το ανανεωμένο i30

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!