Auto NewsNews

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X2

Η BMW X2 είναι το αυτοκίνητο που εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια του Sports Activity Coupé (SAC) στην premium compact κατηγορία. Τώρα, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η δεύτερη γενιά της, που εμφανίζεται ακόμα πιο ξεχωριστή σε εμφάνιση, πιο σπορ και πιο προοδευτική σε φιλοσοφία…

Εμφανισιακά, η νέα BMW X2 υιοθετεί μια ξεχωριστή, οπτικά εκφραστική σχεδίαση που την διαφοροποιεί ξεκάθαρα από το X1 και φυσικά από την πρώτη γενιά, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018.

Ως εκ τούτου, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως ένα καθαρόαιμο Sports Activity Coupé (SAC) και χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου είναι επίσης οι δυναμικές έντονες γραμμές και οι γενναιόδωρες επιφάνειές του.

Από άποψη διαστάσεων, η νέα X2 έχει μεγαλώσει κατά 194 χιλιοστά σε μήκος σε σχέση με την προκάτοχό της, φτάνοντας τα 4.554 χιλιοστά, κατά 21 χιλιοστά σε πλάτος (στα 1.845 χιλιοστά) και κατά 64 χιλιοστά σε ύψος (στα 1.590 χιλιοστά).

Επιπλέον, το μακρύτερο μεταξόνιο και τα φαρδύτερα μετατρόχια αυξάνουν την ευρυχωρία τόσο στα καθίσματα των πέντε επιβατών όσο και στο πορτμπαγκάζ. Έτσι, το νέο SAC των Βαυαρών έχει μέγιστη χωρητικότητα 560 – 1.470 λίτρα για τη μεταφορά αποσκευών, ανάλογα με την έκδοση.

Πέρα όμως από τους αυξημένους χώρους, το εσωτερικό της νέας BMW X2 διαθέτει και μια μοντέρνα premium ατμόσφαιρα με σπορ πινελιές. Ο λεπτός πίνακας οργάνων, που φιλοξενεί την κυρτή οθόνη BMW Curved Display, πλαισιώνεται στην καμπίνα από ένα «αιωρούμενο» υποβραχιόνιο με ενσωματωμένο πίνακα ελέγχου, ενώ στο εμπρός τμήμα της κεντρικής κονσόλας υπάρχουν δύο ποτηροθήκες και μια βάση για smartphone με έμμεσο φωτισμό και ασύρματη φόρτιση.

Ταυτόχρονα, τα νέας σχεδίασης καθίσματα προσφέρονται επίσης στην διάτρητη έκδοση Veganza και στη δερμάτινη Vernasca με ελκυστικό καπιτονέ, εναλλακτικά αντί της στάνταρ υφασμάτινης ταπετσαρίας, ενώ οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν σπορ καθίσματα με ηλεκτρική ρύθμιση, λειτουργία μνήμης, οσφυϊκή υποστήριξη και λειτουργία μασάζ.

Από άποψη τεχνολογίας τώρα, η νέα BMW X2 διαθέτει την πιο εξελιγμένη έκδοση του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive με τεχνολογία ταχείας πρόσβασης Quick Select. Βασίζεται στο BMW Operating System 9 και συνδυάζεται με την κυρτή οθόνη BMW Curved Display και το BMW Intelligent Personal Assistant, ενώ έχει ρυθμιστεί προσεκτικά για να ελέγχεται μέσω της οθόνης αφής και φωνητικών εντολών σε φυσική γλώσσα.

Όσο αφορά στα διαθέσιμα συστήματα κίνησης, η νέα BMW X2 θα διατίθεται στην αγορά τόσο με κινητήρες βενζίνης, όσο και πετρελαίου, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, με την ονομασία iX2.

Αρχίζοντας από τις θερμικές εκδόσεις, ως επιλογή βενζίνης (BMW X2 sDrive20i) έχουμε έναν τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων που σε συνεργασία με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48V αποδίδει συνολική μέγιστη ισχύ 170 ίππων (ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνεισφέρει έως 156 ίππους και ο ενσωματωμένος ηλεκτροκινητήρας έως και 19 ίππους).

Ως πετρελαιοκίνητη έκδοση τώρα, η BMW X2 sDrive18d εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο ντίζελ κινητήρα που αποδίδει 150 ίππους και καταναλώνει (σύμφωνα με την BMW) 5,1 – 5,5 λίτρα/100χλμ., τη στιγμή που συνεργάζεται με ένα επτατάχυτο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη, όπως και η έκδοση της βενζίνης που αναφέραμε παραπάνω.

Σχετικά με την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, με την ονομασία iX2, αυτή θα είναι διαθέσιμη από το λανσάρισμα της νέας γενιάς και θα εφοδιάζεται με δύο ενσωματωμένες μονάδες κίνησης (μία στον εμπρός άξονα και μία στον πίσω) που συνδυαστικά αποδίδουν 313 ίππους με 494 Nm ροπής.

Έτσι, η BMW iX2 xDrive30 μπορεί να κάνει το 0-100χλμ./ώρα σε 5,6 δευτερόλεπτα και να αναπτύσσει τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα, ενώ ο συνδυασμός της εντυπωσιακής ωφέλιμης ενέργειας της μπαταρίας υψηλής τάσης των 64,8 kWh και της υψηλής αποδοτικότητας του συστήματος κίνησης εξασφαλίζει αυτονομία 417 – 449 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP.

Στην κορυφή της γκάμας, υπάρχει ένα μοντέλο επιδόσεων που θα διατίθεται μόλις κυκλοφορήσει η νέα BMW X2 και θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον δυναμικό χαρακτήρα του compact SAC…

Ο λόγος για τη νέα BMW X2 M35i xDrive, με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και το χειρισμό Μ, να αποτελεί μια ακαταμάχητη πρόταση. Σε αυτήν, ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 2,0 λίτρων αποδίδει μέγιστη ισχύ 300 ίππων και κάνει την BMW X2 M35i xDrive να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που η ειδική ρύθμιση του πλαισίου M συνεργάζεται με την έξυπνη τετρακίνηση BMW xDrive εξασφαλίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις.

Κλείνοντας, η νέα BMW X2 και η νέα BMW iX2 θα παράγονται με ευελιξία σε μια ενιαία γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο του BMW Group στο Regensburg, ενώ στο ίδιο εργοστάσιο θα κατασκευάζονται επίσης και οι μπαταρίες υψηλής τάσης για την αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή.

Το παγκόσμιο λανσάρισμα στην αγορά θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024 με την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX2 xDrive30, το μοντέλο επιδόσεων BMW X2 M35i xDrive, μια ακόμα βενζινοκίνητη έκδοση και ένα μοντέλο diesel, ενώ το καλοκαίρι του 2024 θα προστεθούν στη γκάμα μια δεύτερη αμιγώς ηλεκτρική έκδοση και μία ακόμα πετρελαιοκίνητη…

Περισσότερες φωτογραφίες:
Related posts
Auto NewsNews

EXE181: Το νέο εντυπωσιακό πρωτότυπο της MG

Auto NewsNews

Η Alfa Romeo 4C επιστρέφει χάρη στην Abarth…

Moto NewsNews

KTM: Επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης και για τα μοντέλα του 2023

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!