MotorsportWRC

WRC: 5ος Γύρος – Ράλλυ Πορτογαλίας [09 – 12 Μαΐου 2024]

Ένας άπιαστος Sebastien Ogier πετυχαίνει την 60η νίκη στο WRC και 6η στην Πορτογαλία…

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ συνεχίστηκε με τον 5ο γύρο, το Ράλλυ Πορτογαλίας, στην 56η διοργάνωση του. Ο πρώτος χωμάτινος αγώνας της χρονιάς, που διοργάνωσε το Automovel Club dePortugal.

Είχε τρία σκέλη και 22 Ειδικές Διαδρομές. Ανάμεσα τους και η Ειδική Διαδρομή Amarante των 37.24 χλμ. που έγινε δυο φορές, η μεγαλύτερη του αγώνα και μια από τις μεγαλύτερες του Πρωταθλήματος.

H εκκίνηση του αγώνα έγινε από την πόλη Coimbra πρωτεύουσα της περιοχής Centro, ενώ ο τερματισμός και η τελετή απονομής των επάθλων στην παραλιακή πόλη Matosinhos.

Νικητές του αγώνα οι Sebastien Ogier – Vincent Landais με Toyota Yaris Rally 1. Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, έδειξε τον δρόμο στους υπόλοιπους, οδήγησε από την αρχή με σκοπό τη νίκη, κέρδισε επτά Ειδικές Διαδρομές και την 60η του νίκη καριέρας!

Και όχι μόνο, έγινε ο μόνος οδηγός που έχει έξι νίκες στην Πορτογαλία, αφήνωντας στην δεύτερη θέση το ίνδαλμά του, Markku Alen, με πέντε νίκες.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Ott Tanak – Martin Jarveoja με Hyundai i20 Rally 1, στην καλύτερη τους εμφάνιση από τότε που ξαναγύρισαν στην Hyundai Motorsport. Κέρδισαν πέντε Ειδικές Διαδρομές και ήταν οι μόνοι που μπόρεσαν να κινηθούν έστω και λίγο στον ρυθμό των νικητών.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe με το δεύτερο Hyundai i20 Rally 1, ενώ η τέταρτη θέση «κατοχυρώθηκε» στους Adrien Fourmaux – Alexandre Coria που έκαναν άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση (κερδίζοντας και μια ειδική), τερματίζοντας στην πρώτη πεντάδα σε όλους τους αγώνες που έγιναν μέχρι σήμερα.

Πίσω τους τερμάτισαν οι Dani Sordo – Candido Carrera με το τρίτο Hyundai i20 Rally 1, κάνοντας έναν αδιάφορο αγώνα, ενώ μεγάλη ατυχία κτύπησε τα πληρώματα της Toyota…

Πρώτα οι Elfyn Evans – Scott Marin, διεκδικητές του τίτλου, στην 7η ειδική έχουν ένα κλατάρισμα και στην 21η αντιμετωπίζουν μηχανικό πρόβλημα που τους αναγκάζει να συνεχίσουν με το ηλεκτρικό σύστημα.

Τελικά τερμάτισαν στην 6η θέση χάνοντας πολύτιμους βαθμούς.

Οι Takamoto Katsuta – Aaron Johnsson έχουν μια σπασμένη πίσω αριστερά ανάρτηση στην 12ηειδική την στιγμή που ήταν στην τριάδα γενικής. Θα συνεχίσουν με Rally 2 και θα τερματίσουν στην 29η θέση γενικής, ενώ όσο αφορά στους περσινούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές Kalle Rovanpera – Jonas Halttunen, στην 11η ειδική διαδρομή θα βγουν από τον δρόμο, θα συνεχίσουν και αυτοί με Rally 2 και τελικά θα τερματίσουν στην 31η θέση γενικής.

Τελικά η απόφαση της Toyota, να έχει με περιορισμένο πρόγραμμα τους καλύτερους της οδηγούς, Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera, μάλλον δεν ήταν η σωστή. Να πούμε ότι μέχρι τώρα ο Sebastien Ogier έχει πάρει μέρος μόνο στους τρεις αγώνες από τους πέντε που έχουν γίνει και έχει δυο νίκες (Κροατία και Πορτογαλία) και μια δεύτερη θέση στο Μόντε Κάρλο. Και ο Kalle Rovanpera μια νίκη στο Ράλλυ Σαφάρι. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους…

WRC2 – RC2

Οι Jan Solans – Rodrigo Sanjuan με Toyota Yaris Rally 2, κέρδισαν την κατηγορία WRC 2. Ήταν η πρώτη νίκη του πληρώματος σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αλλά και η πρώτη για το Yaris Rally 2, που συμμετέχει στο WRC για πρώτη φορά την φετινή χρονιά.

Αμέσως μετά τον τερματισμό ο Solans δήλωσε «Είναι απολύτως εκπληκτικό. Η πρώτη μου νίκη, αλλά και η πρώτη νίκη για το Toyota Rally 2. Ήταν ένα απίστευτο τριήμερο και θέλω απλώς να πω ευχαριστώ σε όλες τις Φιλιππίνες (χορηγός) που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να ζήσω το όνειρό μου».

Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Josh McErlean – James Fulton με Skoda Fabia RS Rally 2 της Toksport. To πλήρωμα από την Ιρλανδία, ήταν στην 1η θέση της κατηγορίας μέχρι που στην προτελευταία Ειδική Διαδρομή προδόθηκε από τα φθαρμένα ελαστικά του και έτσι έχασε μια νίκη που τόσο πολύ ήθελε.

Τρίτοι τερμάτισαν οι Lauri Joona – Janni Hussi με Skoda Fabia RS Rally 2. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο απόλυτος νικητής της κατηγορίας ήταν ο Nikolay Gryazin με το Citroen C3 Rally 2. O οδηγός από την Ρωσία, που συμμετέχει με την σημαία της Βουλγαρίας στο αυτοκίνητο του (λόγω των γνωστών προβλημάτων με την Ρωσία) ήταν στην πρώτη θέση από το πρώτο σκέλος και την κράτησε μέχρι το τέλος του αγώνα, αλλά επειδή δεν έχει προσμετρήσει τον συγκεκριμένο αγώνα για φέτος (οι οδηγοί της κατηγορίας WRC 2, έχουν δικαίωμα να προσμετρήσουν μόνο επτά αγώνες από τους 13 του ημερολογίου] δεν μπορεί να είναι στην κατάταξη. Τερμάτισε μάλιστα στην 7η θέση της γενικής κατάταξης.

WRC3 – RC3

Οι Diego Dominguez – Rogelio Penate, ήταν οι νικητές στην κατηγορία WRC 3 οδηγώντας ένα FordFiesta Rally 3. Το πλήρωμα από την Παραγουάη, οδήγησε με σταθερό ρυθμό από την αρχή του αγώνα, κέρδισε επτά Ειδικές Διαδρομές και πήρε την 4η νίκη καριέρας στην κατηγορία WRC 3.

Δεύτεροι τερμάτισαν οι Matteo Chatillon – Maxence Cornuau με Renault Clio Rally 3, ενώ οι Bruno Bulacia – Gabriel Morales, τους ακολούθησαν στην τρίτη θέση του βάθρου με ένα άλλο Ford Fiesta Rally 3. Ο οδηγός από την Βολιβία, οδήγησε γρήγορα, αλλά μια υπερθέρμανση του κινητήρα στο τέλος του δεύτερου σκέλους, του στέρησε τις ελπίδες για μια νίκη.

WRC4 – RC4

Στη μικρή κατηγορία του WRC, νικητές ήταν οι Ιταλοί Matteo Fontana – Alessandro Arnaboldi. Οδήγησαν χωρίς λάθη και πήραν τη νίκη στην κατηγορία.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι τοπικοί Helder Miranda – Hugo Pereira και το βάθρο συμπλήρωσαν οι επίσης τοπικοί, Diogo Marujo – Jorge Carvalho. Όλα τα πληρώματα οδηγούσαν Peugeot 208 Rally 4.

Επόμενος αγώνας του WRC το Rally Italia Sardegna, στο νησί της Σαρδηνίας στις 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Jaanus Ree Photography

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Sebastien Ogier – Vincent Landais                           Toyota Yaris Rally 1
  2. Ott Tanak – Martin Jarveoja                                      Hyundai i20 Rally 1
  3. Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe                      Hyundai i20 Rally 1
  4. Adrien Fourmaux – Alexandre Coria                         Ford Puma Rally 1
  5. Dani Sordo – Candido Carrera                                  Hyundai i20 Rally 1
  6. Elfyn Evans – Scott Martin                                       Toyota Yaris Rally 1
  7. Nikolay Gryazin – Konstantin Aleksandrov              Citroen C3 Rally 2
  8. Jan Solans – Rodrigo Sanjuan                                   Toyota Yaris Rally 2
  9. Josh McErlean – James Fulton                               Skoda Fabia RS Rally 2
  10. Lauri Joona – Janni Hussi                                       Skoda Fabia RS Rally 2
Related posts
HotIn Pen & InkManuscriptsMotorsportWRCΧρήστος Κίτσος

Ράλλυ Σαρδηνίας: Ένας απ’ τους ιδρυτικούς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος…

HotMotorsportRace News

Lancia: Αποκάλυψη για τα νέα Ypsilon HF και Ypsilon Rally 4 HF!

Formula 1HotMotorsport

F1: 8ος Γύρος - GP Μονακό [24 - 26 Μαΐου 2024]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!