Auto NewsEcoFirst ImpressionsNewsOn The RoadPresentations

BYD: Η Κινέζικη Άνοιξη στην Ελλάδα!

Tα κινεζικά αυτοκίνητα BYD, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρικών/υβριδικών οχημάτων στον κόσμο, αλλά και ηγέτη στον χώρο των μπαταριών, βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα!

Αρχικά εισάγονται δύο μοντέλα, το Atto 3 και το Seal αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισαχθεί και τα υπόλοιπα, ενώ αντιπροσωπεύονται από τον όμιλο Σφακιανάκη και οι τιμές τους αρχίζουν από 37.990χωρίς την επιδότηση…

Η μάρκα που σήμερα μας απασχολεί έρχεται από την Κίνα, τη μία από τις τρεις υπερδυνάμεις του πλανήτη και είναι η πιο καινούργια αυτοκινητοβιομηχανία που έκανε την εμφάνισή της και μία από τις πιο φιλόδοξες.

Ακούει στο δυσκολοπρόφερτο, για την Ελλάδα, όνομα BYD (Μπι Γουάϊ Ντι) με την ακόμη πιο δυσνόητη (για μας) μετάφραση «Χτίσε Τα Όνειρά Σου» ή «Build Your Dreams» κάτι που, όμως, στην μανταλιτέ των λαών της Άπω Ανατολής ακούγεται φυσιολογικό

Αποτελεί δε μία ακόμη έμμεση προσπάθεια της γιγαντιαίας αυτής χώρας να συμβάλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αναγνωρίζοντας ότι η ίδια αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές  της.

Η μάρκα BYD, λοιπόν, αποτελεί άλλη μία κινεζική… απόβαση στην Ελλάδα και άγνωστο γιατί, τα αυτοκίνητά της δεν ήρθαν μέσω του «κινέζικου» λιμανιού της COSCO στον Πειραιά, αλλά μέσω… Ολλανδίας!

Η παραγωγή δε της BYD το 2023 ήταν… 3 εκ. αυτοκίνητα, τοποθετώντας την στην κορυφή των ηλεκτρικών και υβριδικών κατασκευαστών!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν ακόμη την επίσημη παρουσίαση της μάρκας, η οποία έγινε σε μια εντελώς ασυνήθιστα λαμπερή εκδήλωση για αυτοκίνητο, στο φωταγωγημένο Ζάππειο μέγαρο στην Αθήνα, είχαν πουληθεί ήδη… τρία αυτοκίνητα σε ισάριθμους πελάτες, ασυνήθιστο κι αυτό για το χώρο, από τον όμιλο Σφακιανάκη που αντιπροσωπεύει τη μάρκα.

Η πρώτη – πρώτη φουρνιά των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι μεγάλη, κάπου 45 αυτοκίνητα, μοιρασμένα σε δύο μοντέλα άμεσα διαθέσιμα, το Atto 3, ένα C-SUV και το Seal, μια μεγαλύτερη (κατηγορία D) και κομψή μπερλίνα, ενώ στο μεταξύ συνεχίζονται οι παραλαβές.

Μέχρι δε το τέλος της χρονιάς, θα έχουν έρθει και τα υπόλοιπα τρία μοντέλα της BYD, όπως δηλώθηκε από τον Σταύρο Π. Τάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Σφακιανάκη και από τον διευθυντή Ευρώπης της BYD, τον Μίχαελ Σού.

Αυτά θα είναι το Seal U δηλαδή η έκδοση SUV της μπερλίνας Seal σε δύο εκδόσεις, η μία ηλεκτρική και η άλλη υβριδική – φορτιζόμενη (σε μπρίζα) και τέλος ένα πολύ πρακτικό 5θυρο χάτσμπακ πόλης, το Dolphin (κατηγορία C).

Σημειώστε δε, πως το Seal ήταν φιναλίστ στο φετινό διαγωνισμό COTY για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς!

Στην παρουσίαση της νέας μάρκας στο Ζάππειο, ήταν όλα τα μοντέλα της BYD και διαπιστώσαμε πως είχαν κομψή γραμμή αλλά και πολύ πλούσιο και πολυτελή εξοπλισμό. Κοντολογίς, δεν τους έλλειπε τίποτε!

Τα καλωσορίσματα…

Όταν σε μία χώρα έρχεται μία καινούργια μάρκα, αυτό είναι σημαντικό γεγονός για τον τοπικό χώρο του αυτοκινήτου. Γίνεται δε ακόμη σημαντικότερο όταν αυτή η μάρκα τυχαίνει να είναι και μία από τις πιο καινούργιες που κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και την αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα μία από τις… παλαιότερες επιχειρήσεις του χώρου!

Καλωσορίζοντας, λοιπόν, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, ο Σταύρος Τάκη, τους ανθρώπους της BYD τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Ο Όμιλος, με 65 χρόνια εμπειρίας, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης αυτοκινητικής ιστορίας της Ελλάδος. Η έμπνευση, το όραμα, η ξεκάθαρη στρατηγική, οι επενδύσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό μας, συντελούν στην επιτυχία μας».

Εν συνεχεία, παρουσίασε, τα σχέδια του ομίλου και τον προσανατολισμό του στη νέα εποχή του αυτοκινήτου, όπως αυτή έρχεται μέσα από την ηλεκτροκίνηση, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ευρώπης της BYD, ο Μίκαελ Σού, απάντησε:

«Με τον Όμιλο Σφακιανάκη μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και μία αμοιβαία δέσμευση να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα με προϊόντα που προσφέρουν πολλαπλές επιλογές κορυφαίας τεχνολογίας και εξοπλισμού. Δεσμευόμαστε να κάνουμε την ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή σε περισσότερους καταναλωτές και είμαστε προσηλωμένοι στην παροχή πολύ υψηλού επιπέδου πωλήσεων και υπηρεσιών στους Έλληνες καταναλωτές».

Ποιά είναι και πόσο κοστίζουν…

Το Atto 3 βασίζεται στη σύγχρονη πλατφόρμα e-platform 3.0 η οποία έχει δημιουργηθεί για τα καινούργια ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας. Συνδυάζεται δε με μια νέα τεχνολογία στα μηχανολογικά μέρη κίνησης του αυτοκινήτου που ονομάζεται από την BYD «8 σε 1». Ενσωματώνονται, δηλαδή, τα οκτώ πιο απαραίτητα μέρη για τη ηλεκτροκίνηση σε μια ενιαία μονάδα, μικρή σε διαστάσεις και βάρος για καλύτερη τοποθέτηση και πιο γρήγορη συναρμολόγηση.

Το Atto 3 έχει μπαταρίες φωσφορικού άλατος σιδήρου – λιθίου (LFP) 60,48 kWh, οι οποίες εξασφαλίζουν αυτονομία μέχρι 420 χλμ. Ο κινητήρας του αποδίδει 204 ίππους και μέγιστη ροπή 310 Nm, με επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε χρόνο 7,3 δευτερολέπτων και ανωτάτη ταχύτητα 160 χλμ./ώρα.

Η τιμή της βασικής έκδοσης Comfort αρχίζει από 37.990€, χωρίς να έχει υπολογιστεί η κρατική επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στο Seal οι μπαταρίες του ακολουθούν μία νέα φιλοσοφία, την οποία η BYD την ονομάζει «Blade», δηλαδή «λεπίδα». Οι μπαταρίες αυτές, λοιπόν, καταρχάς δεν περιέχουν κοβάλτιο και δεν προστίθενται στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, αλλά αποτελούν δομικό μέρος του. Έτσι, μειώνεται αισθητά το βάρος του πλαισίου, ενώ η χωρητικότητά τους είναι 82,5 kWh,  εξασφαλίζοντας αυτονομία μέχρι 570 χλμ.!

Ο κινητήρας του Seal αποδίδει 313 ίππους και μέγιστη ροπή 360 Nm, με επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 5,9 δευτερόλεπτα και ανωτάτη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Τέλος, το Seal διατίθεται αρχικά στην πλούσια έκδοση Design, με τιμή από 45.990€ (χωρίς να έχει αφαιρεθεί η επιδότηση).

Related posts
Moto NewsNews

Αποκαλύφθηκαν οι νέες Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK

Auto NewsNews

Η Hyundai αποκάλυψε το ανανεωμένο i30

Auto NewsNews

Volkswagen: Έκπτωση έως 7.000 ευρώ στα ετοιμοπαράδοτα μοντέλα της!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!