Auto NewsNews

Αποκάλυψη για το νέο Dacia Duster [video]

H Dacia αποκάλυψε σήμερα τη νέα, τρίτη, γενιά του Duster, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο θρύλο του εμβληματικού της best-seller…

To Duster αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα της Dacia στην ιστορία της, καθώς από το 2010 που πρωτοπαρουσιάστηκε «μετράει» πάνω από 40 τίτλους και 2,2 εκατ. μονάδες, ενώ ακόμα και σήμερα περίπου 1.000 Duster βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής των εγκαταστάσεων της Dacia στο Πιτέστι της Ρουμανίας κάθε μέρα!

Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς η ανανέωση ενός τόσο σημαντικού μοντέλου μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς θα πρέπει κάθε επόμενη γενιά ναι μεν να εξελίσσει το μοντέλο αλλά ταυτόχρονα να μην το κάνει να χάνει τις βασικές αρχές που το έκαναν να αναδειχθεί. Και στη Dacia φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά αυτό, γεγονός που φαίνεται και από το σλόγκαν που ακολούθησε την αποκάλυψη του μοντέλου: «Περισσότερο Duster, αλλά πάντα Duster»…

Αρχίζοντας από την εμφάνιση, το νέο Duster εξακολουθεί να έχει την εντυπωσιακή εμφάνιση που ώθησε τις προηγούμενες γενιές στην κορυφή (ειδικά τον συμπαγή, στιβαρό χαρακτήρα SUV), αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω, με τη νέα, ξεχωριστή σχεδίαση της Dacia.

Σ’ αυτήν, κυριαρχεί η απλότητα των σχημάτων και των όγκων, που προβάλλει μια στιβαρή εμφάνιση χάρη στο κάθετο εμπρός μέρος, στα έντονα προστατευτικά «φρύδια» των φτερών, στη φαρδιά πίσω πόρτα, αλλά και στα πλευρικά παράθυρα που καλύπτουν αρμονικά το τμήμα από την εμπρός κολώνα μέχρι το πορτμπαγκάζ.

Αντίστοιχα, όπως το εξωτερικό, έτσι και το εσωτερικό, διαθέτει μία εντελώς νέα εμφάνιση, τη στιγμή που όλα έγιναν για να εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Πιο συγκεκριμένα, έχει γίνει πολλή δουλειά στον τομέα της εργονομίας, όπως στην κεντρική οθόνη των 10,1 ιντσών που είναι τοποθετημένη στο οπτικό πεδίο του οδηγού και με κλίση 10° προς αυτόν, ενώ τα νέα χειριστήρια του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και το «flat» τμήμα της στεφάνης του τιμονιού στο πάνω και κάτω μέρος, καθιστούν το Duster εξαιρετικά άνετο στον χειρισμό.

Από άποψη μηχανικών μερών, το νέο Duster είναι κατασκευασμένο πάνω στην πλατφόρμα CMF-B, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική στρατηγική της Dacia. Πέραν αυτού όμως, στο Duster, προσφέρει περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές (472 λίτρα), σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ του δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την ηλεκτροκίνηση, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει κινητήριες μονάδες τεχνολογίας Mild και Full Hybrid.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο Duster θα κυκλοφορήσει στην αγορά με ένα πλήρως υβριδικό σύνολο, ένα mild hybrid και το «γνωστό» υγραερίου που συνόδευε και την προηγούμενη γενιά:

  • Duster HYBRID 140. Αυτό το κινητήριο σύνολο είναι κατασκευασμένο με τεχνολογίες που έχει εξελίξει και δοκιμάσει το Renault Group και περιλαμβάνει έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρου, 94 ίππων, δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας κινητήρας 49 ίππων και μια γεννήτρια εκκίνησης υψηλής τάσεως) και ένα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (με 4 σχέσεις για τον κινητήρα και 2 σχέσεις για τον ηλεκτροκινητήρα).

Το σύστημα αναγεννητικής πέδησης, η χωρητικότητα υψηλού βαθμού ανάκτησης ενεργείας της μπαταρίας των 1.2 kWh (230 V), και η αποδοτικότητα του κιβωτίου ταχυτήτων σε αμιγή ηλεκτροκίνηση μέχρι και στο 80% του χρόνου κίνησης στην πόλη, επιτυγχάνουν την μείωση της κατανάλωσης έως και 20% (σε μικτό κύκλο), και έως 40% (σε αστικό κύκλο). Επιπλέον, ο κινητήρας ξεκινάει πάντα με πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης.

  • Duster TCe 130. Είναι η πρώτη φορά που η Dacia χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα κίνησης, το οποίο παρέχει μία βασική υποβοήθηση ηλεκτροκίνησης. Συνδυάζει έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρου νέας γενιάς, που λειτουργεί βάσει της αρχής του κύκλου Miller (οι μειωμένες απώλειες λόγω της αντλίας βελτιστοποιούν την απόδοση), και έναν ήπιο υβριδικό κινητήρα 48 V. Αυτός ο κινητήρας βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως όταν το αυτοκίνητο ξεκινά ή επιταχύνει, μειώνοντας κατά περίπου 10% τη μέση κατανάλωση και τις εκπομπές του CO2. Παρέχει επίσης περισσότερη ισχύ κατά την επιτάχυνση, σε σχέση με το σημερινό μοντέλο TCe 130, καθιστώντας το αυτοκίνητο πιο άμεσο αλλά και πιο ομαλό στην οδήγηση, τη στιγμή που το σύστημα αναγεννητικής πέδησης φορτίζει την μπαταρία των 0,9 kWh, χωρίς η λειτουργία αυτή να γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό.

Το σύστημα κίνησης TCe 130 διατίθεται με κιβώτιο 6 σχέσεων, για τις εκδόσεις 4×2 και 4×4.

  • And Duster ECO-G 100. Η Dacia, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην κατασκευή οχημάτων LPG στην Ευρώπη, είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που παρέχει σε όλα της τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσεως, επιλογή διπλού καυσίμου (βενζίνη και υγραέριο). Το Νέο Duster διατίθεται και αυτό με την δοκιμασμένη αυτή τεχνολογία, που εγγυάται ασφάλεια και αξιοπιστία.

Όταν λειτουργεί με υγραέριο, το Νέο Duster ECO-G 100 εκπέμπει κατά μέσο όρο 10% λιγότερο CO2 από ένα αντίστοιχο μοντέλο με βενζινοκινητήρα. Μπορεί να διανύσει έως και 1.300 χλμ. με τα δύο ρεζερβουάρ του χωρητικότητας 100 λίτρων (50 λίτρα βενζίνης και 50 λίτρα LPG), ενώ ένα κουμπί ενσωματωμένο στο ταμπλό, αλλάζει άμεσα και ανεπαίσθητα τον τρόπο τροφοδοσίας του κινητήρα από το ένα καύσιμο στο άλλο.

Για τους λάτρεις των εκτός δρόμου διαδρομών, η απόσταση από το έδαφος της τετρακίνητης έκδοσης είναι 21,7 εκατ. και οι γωνίες πρόσβασης και αποχώρησης, είναι  31° και 36° αντίστοιχα, τη στιγμή που το σύστημα μετάδοσης 4×4 Terrain Control περιλαμβάνει πέντε προγράμματα οδήγησης:

  • AUTO: το σύστημα μετάδοσης κατανέμει αυτόματα την ισχύ μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα, ανάλογα με το βαθμό πρόσφυσης και την ταχύτητα περιστροφής των τροχών.
  • SNOW: βελτιστοποιεί την κατευθυντικότητα σε δρόμους με μειωμένο βαθμό πρόσφυσης, χάρη στις ειδικές ρυθμίσεις του ESC και του συστήματος anti-spin.
  • MUD/SAND: για κίνηση σε σαθρά εδάφη.
  • OFF-ROAD: κορυφαίες επιδόσεις σε ανώμαλο έδαφος, με λειτουργία παρόμοια με το 4×4 Lock του σημερινού Duster, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της αυτόματης και βέλτιστης κατανομής της ροπής στους μπροστινούς και πίσω τροχούς, ανάλογα το βαθμό πρόσφυσης και την ταχύτητα.
  • ECO: βελτιστοποιεί την κατανάλωση ρυθμίζοντας τον κλιματισμό και την απόδοση του οχήματος. Βελτιστοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό την κατανομή της ροπής στον μπροστινό και τον πίσω άξονα ώστε να περιορίσει την κατανάλωση, ενώ προσαρμόζεται και στο επίπεδο πρόσφυσης του οδοστρώματος.

Κλείνοντας, το νέο Duster πρόκειται να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στην προσεχή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον ερχόμενο Φεβρουάριο και η έλευσή του στη χώρα μας αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι του 2024.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Νέο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης από τη Citroen

Moto NewsNews

Αποκαλύφθηκαν οι νέες Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK

Auto NewsNews

Η Hyundai αποκάλυψε το ανανεωμένο i30

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!