MotorsportRace NewsWRC

WRC: 10ος Γύρος – Ράλλυ Ακρόπολις [08 – 11 Σεπτεμβρίου 2022]

Νίκη του Neuville και «παίρνει φωτιά» το Πρωτάθλημα!

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του αγώνα είχε τρεις ειδικές. Το Ελευθεροχώρι 16.90 χλμ. που έγινε δυο φορές. Κλασική Ακροπολική ειδική που το δεύτερο πέρασμα της ήταν και η Power Stage του αγώνα. Και την ειδική Ελάτια – Ρεγκίνι 11.26 χλμ. Τίποτα το αξιοσημείωτο δεν έγινε, το σκέλος κύλισε όπως το δεύτερο (δες εδώ) με τη Hyundai να έχει το πάνω χέρι. Οι οδηγοί της κέρδισαν και τις τρεις ειδικές του σκέλους (δύο ο Ott Tanak και μία ο Thierry Neuville) και κατέλαβαν και τις τρεις θέσεις του βάθρου…

Νικητής ο Thierry Neuville, δεύτερος ο Ott Tanak και τρίτος ο Dani Sordo, που έδωσαν πολύτιμους βαθμούς στην Hyundai, που μείωσε τη διαφορά της από την Toyota στους 63 βαθμούς (Toyota 404, Hyundai 341) για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και με τρεις αγώνες να απομένουν το Πρωτάθλημα «παίρνει φωτιά!»

Στις επόμενες θέσεις τερμάτισαν ο Louis Loubet,στην καλύτερη του εμφάνιση με την ομάδα της Ford και ο Craig Breen με Ford Puma Rally 1, στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Να σημειώσουμε δε ότι ο Louis Loubet κέρδισε και δύο ειδικές διαδρομές και στο τέλος του πρώτου σκέλος ήταν στην δεύτερη θέση του αγώνα. Ήταν μάλιστα και τα μόνα Puma Rally 1 που τερμάτισαν αφού αυτό του Sebastien Loeb εγκατέλειψε στην 9η ειδική από μηχανικό πρόβλημα, την στιγμή που ήταν στην πρώτη θέση του αγώνα και το ίδιο συνέβη και στον Gus Greensmith στην 11η ειδική διαδρομή.

Μεγάλη απογοήτευση και για την ομάδα της Toyota. Το μοναδικό Toyota Yaris Rally 1 που δεν αντιμετώπισε προβλήματα ήταν αυτό του Takamoto Katsuta που τερμάτισε στην 6η θέση…

O Kalle Rovanpera είχε προβλήματα από την αρχή όπως και μια επαφή με ένα δένδρο στο τέλος του δεύτερου σκέλους, του στέρησαν πολύ χρόνο και τερμάτισε στην 15η θέση γενικής.

Ο Esapekka Lappi τερμάτισε στην 3η θέση το πρώτο σκέλος, αλλά στο δεύτερο εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα. Συνέχισε με Super Rally και τερμάτισε στην 22η θέση. Όσο αφορά τον Elfyn Evans κρατούσε μια 4η θέση αλλά στην 14η ειδική διαδρομή εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα.

WRC 2

Η κατηγορία με τον μεγαλύτερο συναγωνισμό. Πολύ ανεβασμένο το επίπεδο και αυτό φαίνεται από το ότι τα πρώτα πληρώματα έχουν καταλάβει τις τέσσερις τελευταίες θέσεις της 10ας γενικής!

Πρώτοι τερμάτισαν ένα πλήρωμα από την Φινλανδία οι Emil Lindholm -–Reeta Hämäläinen με Skoda FabiaRally 2. Απίστευτα γρήγορος ρυθμός κέρδισαν μόνο δύο Ειδικές Διαδρομές, αλλά κατάφεραν να είναι μέσα στο συναγωνισμό και πήραν άξια τη νίκη.

Δεύτεροι τερμάτισαν οι Nikolay Gryazin – Konstantin Alexandrov επίσης με Skoda Fabia Rally 2, κάνοντας και αυτοί έναν πολύ καλό αγώνα, κερδίζοντας και μια ειδική διαδρομή και το βάθρο της κατηγορίας συμπλήρωσαν οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας – Ross Whittock VW Polo GTi Rally 2. Πολύ καλός αγώνας για τον Αλέξανδρο Τσουλόφτα, ειδική με ειδική, σκέλος με σκέλος ανέβαινε στην κατάταξη και εκμεταλλευόμενος το τουμπάρισμα του Yohan Rossel με το Citroen C3 Rally 2, μέσα στην τελευταία ειδική πήρε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα.

Αυτό βέβαια που αξίζει να αναφέρουμε είναι η επίδοση των περσυνών Πρωταθλητών της κατηγορίας, AndreasMikkelsen – Torstein Eriksen με Skoda Fabia Rally 2. Στην πρώτη ειδική μέσα στο Ο.Α.Κ.Α. είχαν ένα πρόβλημα (βγήκαν από την διαδρομή και έκαναν ζημιά στο αυτοκίνητο) χάνοντας πολύ χρόνο. Από εκεί και έπειτα όμως οδήγησαν όπως αυτοί ξέρουν, κέρδισαν τις 11 από τις 16 ειδικές που είχε ο αγώνας και τελικά τερμάτισαν στην 7η θέση της κατηγορίας.

WRC 3 Junior

Είναι το Πρωτάθλημα νέων οδηγών. Οι ιδιαιτερότητες είναι ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι έως 30 ετών (να έχουν γεννηθεί μετά από την 1η Ιανουαρίου 1992) και ότι οδηγούν ακριβώς τα ίδια αυτοκίνητα και πιο συγκεκριμένα Ford Fiesta Rally 3. Συμμετέχουν σε 5 γύρους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και φέτος το Ράλλυ Ακρόπολις ήταν ο τελευταίος γύρος, όπου και θα έκρινε τον Πρωταθλητή. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν το Ακρόπολις, τους τέσσερις πρώτους στην βαθμολογία τους χώριζαν μόλις 6 βαθμοί! Και ο δικός μας αγώνας λόγω ότι είχε και συντελεστή 2 θα έκρινε τον Πρωταθλητή. Πρωταθλητές λοιπόν για το 2022 είναι οι Robert Virves – JuliaThulin, οι οποίοι θα οδηγήσουν το 2023, ένα Ford Fiesta Rally 2, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την υποστήριξη της M-Sport. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Jon Armstrong – Brian Hoy και τρίτοι, ένα πλήρωμα από την Ιρλανδία, οι William Creighton – Liam Regan.

Έλληνες

Πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας με συνοδηγό τον Ross Whittock με ένα VW Polo GTiRally 2 και όπως μάλιστα προαναφέραμε τερμάτισαν στην 3η θέση της κατηγορίας WRC 2 και στην 9η θέση της γενικής κατάταξης. Ήταν από την αρχή στην διεκδίκηση ενός καλού αποτελέσματος και άξια το πήραν.

Δεύτεροι τερμάτισαν οι Λάμπρος Αθανάσουλας – Νίκος Ζακχαίος με Hyundai i20 N Rally 2 (στην 9η θέση της WRC 2 και στην 16η της γενικής) και τρίτοι οι Βασίλης Βελάνης – Γιάννης Βελάνης με Skoda Fabia Rally 2 (στην 14η θέση της WRC 2  και στην 24η της γενικής).

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε και την συμμετοχή με το Νο80. Οι Χάρης Καλτσούνης – Αλέξανδρος Ματαλιοτάκης με Opel Corsa Rally 4. O κος. Καλτσούνης 74 ετών, gentleman των ελληνικών αγώνων, έτρεξε το 45ο ακρόπολις (!) της καριέρας του, τερματίζοντας στην 5η θέση της κατηγορίας και στην 52η της γενικής κατάταξης. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια…

Επόμενος αγώνας του ημερολογίου το Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας στις 29/9 – 2/10.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Thierry Neuville – Martin Wydaeghe                         Hyundai i20 Rally 1
  2. Ott Tanak – Martin Jarveoja                                       Hyundai i20 Rally 1
  3. Dani Sordo – Candido Carrera                                   Hyundai i20 Rally 1
  4. Louis Loubet – Vincent Landais                                  Ford Puma Rally 1
  5. Craig Breen – Paul Nagle                                            Ford Puma Rally 1
  6. Takamoto Katsuta – Aaron Johnsson                         Toyota Yaris Rally 1
  7. Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen                          Skoda Fabia Rally 2
  8. Nikolay Gryazin – Konstantin Alexandrov                Skoda Fabia Rally 2
  9. Αλέξανδρος Τσουλόφτας – Ross Whittock          VW Polo GTi Rally 2
  10. Eyvind Brynildsen – Roger Eilersten                         Skoda Fabia Rally 2
Related posts
MotorsportWRC

WRC: 4ος Γύρος - Ράλλυ Κροατίας [18 - 21 Απριλίου 2024]

MotorsportOther RacesRace News

Κυπ. Ράλλυ Β. Ελλάδος: 1ος Γύρος - 50ο Ράλλυ Σπριντ Θερμαϊκού [20 - 21 Απριλίου 2024]

Formula 1Motorsport

F1: 5ος Γύρος - GP Κίνας [19 - 21 Απριλίου 2024]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!