MotorsportWRC

WRC: 7ος Γύρος – Ράλλυ Εσθονίας [14 – 17 Ιουλίου 2022]

Χορεύοντας στην βροχή!

Μέσα καλοκαιριού και το WRC έφθασε στον 7ο γύρο, το Ράλλυ Εσθονίας. Ένας χωμάτινος αγώνας με πολύ καλά χώματα και μεγάλες μέσες ωριαίες ταχύτητες. Είναι ο δεύτερος πιο γρήγορος αγώνας του ημερολογίου, μετά τον αγώνα της Φινλανδίας, με 24 ειδικές διαδρομές και έδρα το Tartu.

Χαρακτηριστικό του οι άστατες καιρικές συνθήκες με την βροχή και την λάσπη να έχουν τον πρώτο λόγο. Oαγώνας ήταν υπόθεση της Toyota Gazoo Racing, αφού αρκεί να πούμε ότι οι οδηγοί της κέρδισαν τις 21 από 24 ειδικές διαδρομές!

Ο Kalle Rovanpera 13 (κάνοντας και ρεκόρ με 7 συνεχόμενες νίκες σε ειδικές), ο Elfyn Evans 6 και ο Esapekka Lappi 2.

Νικητής του αγώνα ήταν ο ένας και μοναδικός Kalle Rovanpera. Τι μπορεί να πει κανείς γι’ αυτό το 21χρονο παιδί. Επέβαλε έναν δικό του πολύ γρήγορο ρυθμό που κανένας δεν μπόρεσε να πλησιάσει και δεν άφησε να πέσει κάτω τίποτα, αφού με 46 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο, «όρμησε» κερδίζοντας και την τελευταία ειδική, παίρνοντας το απόλυτο των 30 βαθμών!

Σημείωσε δε την 5η φετινή του νίκη και την 8η της καριέρας του, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τον φετινό τίτλο, όντας πρώτος με 83 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Thierry Neuville, 175 με 92. Και από ότι δείχνει έχει να κερδίσει αρκετά από δαύτα.

Δεύτερος τερμάτισε ο Elfyn Evans, κάνοντας το 1 – 2 για την Toyota (τρίτο φετινό μετά από Πορτογαλία και Κένυα) που ήταν άλλωστε και ο μόνος που μπόρεσε να πλησιάσει τον «μικρό» αλλά μετά από τη μέση του δεύτερου σκέλους σήκωσε «λευκή σημαία» αφού δεν ήταν δυνατόν να καταφέρει κάτι καλύτερο.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο τοπικός Ott Tanak με Hyundai i20 WRC, κάνοντας έναν αδιάφορο αγώνα χωρίς να μπορεί να απειλήσει αλλά ούτε και να απειληθεί.

Ο team mate του στην Hyundai, Thierry Neuville, τερμάτισε πίσω του στην 4η θέση δηλώνοντας ότι δεν «βολεύεται» ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους αγώνες.

Επιτέλους τερματισμός στο Ράλλυ Εσθονίας, για τον Takamoto Katsuta με το τρίτο Yaris WRC. Είχε 4 εγκαταλείψεις σε ισάριθμες συμμετοχές.

Μεγάλη απογοήτευση για την ομάδα της Ford. Πολλά προβλήματα αξιοπιστίας με το πρώτο Puma WRC να τερματίζει μόλις έβδομο με τον Adrien Fourmaux στο τιμόνι, που κέρδισε και μια ειδική.

Ο Craig Breen, αν και κέρδισε την πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα, βγήκε από τον δρόμο στην 4η και έσπασε την ανάρτηση του Puma. Συνέχισε με super rally και τερμάτισε στην 30η θέση της γενικής. Ο PierreLoubet εγκατέλειψε από σπασμένη ανάρτηση και ο Gus Greensmith από πρόβλημα στην μετάδοση στο τέταρτο Puma WRC.

WRC 2

Στην κατηγορία WRC 2, νικητές ήταν οι Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen με Skoda Fabia Rally 2 της Toksport WRT. Γρήγοροι, μεθοδικοί, οι περσυνοί Πρωταθλητές της κατηγορίας σημείωσαν τη τρίτη φετινή τους νίκη βάζοντας υποψηφιότητα για την υπεράσπιση του τίτλου.

Οι μόνοι που μπόρεσαν να κινηθούν στους ρυθμούς τους, ήταν οι Teemu Suninen – Mikko Markkula με Hyundai i20 N rally 2, επίσημη συμμετοχή της Hyundai Motorsport. Αλλά και αυτοί δεν μπόρεσαν να κάνουν την ανατροπή και περιορίστηκαν στην δεύτερη θέση 25 δευτερόλεπτα πίσω τους.

Το βάθρο της κατηγορίας συμπλήρωσε άλλο ένα πλήρωμα της Toksport WRT, οι Φινλανδοί Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen με Skoda Fabia Rally2, μην μπορώντας όμως να κάνουν κάτι παραπάνω.

Οι Πολωνοί «ιδιώτες» Kajetan Kajetanowicz – Maciej Szczepaniak με Skoda Fabia Rally2, που μετά τη νίκη τους στο Ράλλυ Σαφάρι, πέρασαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ήταν τελείως «έξω από τα νερά τους», δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικοί, τερματίζοντας στην 5η θέση. Μετά από αυτό έπεσαν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας 3 βαθμούς πίσω (76) από τους νικητές Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen (79).

Επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος στις 4 – 7 Αυγούστου, το Ράλλυ Φινλανδίας η Ράλλυ των 1000 λιμνών όπως το ξέρουν οι παλιότεροι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Jaanus Ree Photography

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen         Toyota Yaris WRC
  2. Elfyn Evans – Scott Martin                      Toyota Yaris WRC
  3. Ott Tanak – Martin Jarveoja                     Hyundai i20 WRC
  4. Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe     Hyundai i20 WRC
  5. Takamoto Katsuta – Aaron Johnston       Toyota Yaris WRC
  6. Esapekka Lappi – Janne Ferm                 Toyota Yaris WRC
  7. Adrien Fourmaux – Alexandre Coria        Ford Puma WRC
  8. Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen    Skoda Fabia Rally2
  9. Teemu Suninen – Mikko Markkula        Hyundai i20N Rally2
  10. Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen       Skoda Fabia Rally2

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
MotorsportOther RacesRace News

Κυπ. Ράλλυ Β. Ελλάδος: 2ος Γύρος - 1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου [18 - 19 Μαΐου 2024]

MotorsportOther RacesRace News

Παν. Πρωτ. Ράλλυ Χώματος: 2ος Γύρος - 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ [18 - 19 Μαΐου 2024]

MotorsportRace News

Με 50 συμμετοχές το 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!