Auto NewsNews

Volkswagen ID.7: Έρχεται με έξυπνο σύστημα κλιματισμού!

Τα συστήματα κλιματισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων και διασφαλίζουν ευχάριστες θερμοκρασίες σε όλες τις εποχές του χρόνου. Στο νέο ID.7 η Volkswagen προχωρά ένα βήμα παραπέρα και για πρώτη φορά χρησιμοποιεί ένα σύστημα κλιματισμού που ψύχει ή θερμαίνει ταχύτερα το εσωτερικό του αυτοκινήτου, πριν από την έναρξη μίας διαδρομής.

Μεταξύ άλλων, αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στους ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αεραγωγούς που διανέμουν τον αέρα σε όλο το εσωτερικό του οχήματος μόλις ο οδηγός πλησιάσει με το κλειδί. Το νέο, έξυπνο αυτόματο σύστημα κλιματισμού αντιδρά επίσης σε φωνητικές εντολές και λαμβάνει υπόψη τη θέση του ήλιου καθώς και τις ατομικές προτιμήσεις του χρήστη.

Οι «έξυπνοι αεραγωγοί» αντιδρούν γρήγορα και λειτουργούν σαν ανεμιστήρες

Το ID.7 μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού πριν οι επιβάτες επιβιβαστούν στο όχημα. Το εσωτερικό του οχήματος ψύχεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και θερμαίνεται όταν το περιβάλλον είναι κρύο. Εάν η πόρτα ανοίξει σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, οι έξυπνοι αεραγωγοί στο κόκπιτ διανέμουν γρήγορα τον αέρα, μέσω δυναμικών οριζόντιων κινήσεων, σε μία μεγάλη επιφάνεια. Έτσι, όταν οι επιβάτες κάθονται στο εσωτερικό, η ροή του αέρα μπορεί να στραφεί απευθείας στα σώματά τους, ή να χρησιμοποιηθεί για τον έμμεσο κλιματισμό της καμπίνας, ανάλογα με τι προτιμήσεις.

Εστιάζοντας στη φιλική προς τον χρήστη λειτουργία

Η λειτουργία ελέγχου του συστήματος κλιματισμού του ID.7 βρίσκεται στη βάση της νέας οθόνης infotainment των 15 ιντσών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα ορατή και μπορεί να ενεργοποιηθεί με ένα απλό πάτημα του δαχτύλου. Χρησιμοποιώντας δε το μενού περιβάλλοντος του κλιματισμού, οι «έξυπνοι» αεραγωγοί μπορούν να ελέγχονται και ψηφιακά. Εν προκειμένω μάλιστα, η ισχύς και η κατεύθυνση των κινήσεων του αέρα μπορούν να ρυθμιστούν διαισθητικά και να αποθηκευτούν μεμονωμένα. Επιπρόσθετα, η θερμοκρασία μπορεί να ελεγχθεί μέσω διακοπτών αφής με backlit φωτισμό.

Το ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού αντιδρά στις φωνητικές εντολές

Το ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητικό έλεγχο. Οι σχετικές επιθυμίες αποθηκεύονται ως «Smart Climates». Για παράδειγμα, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη θέρμανση του τιμονιού μέσω της φωνητικής εντολής «Hello Volkswagen, my hands are cold». Το σύστημα κλιματισμού θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία που κατευθύνει ζεστό αέρα στα χέρια του για περίπου πέντε λεπτά.

Κλιματισμός σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις

Στο νέο ID.7 οι ατομικές προτιμήσεις του χρήστη αποθηκεύονται ως «Personalisations». Αυτό περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις του αυτόματου συστήματος κλιματισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό σε περίπτωση που το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς

Το πρώτο μοντέλο της VW με ανίχνευση της θέσης του ήλιου

Όταν ενεργοποιείται η αυτόματη λειτουργία του κλιματισμού, το σύστημα αντιδρά σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας στην περιοχή του παρμπρίζ ανιχνεύει τη γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και υψηλή ηλιακή ένταση. Εάν ο ήλιος λάμπει έντονα σε μία από τις δυο πλευρές του οχήματος, το ID.7 προσαρμόζει την ένταση της ροής του αέρα, όντας πιο έντονη στις θερμότερες περιοχές: πρώτα προς την αντίστοιχη πλευρά της καμπίνας και στη συνέχεια, σε δεύτερο βήμα, προς τους επιβάτες.

Το ID.7 κυκλοφορεί στην αγορά μέσα στο 2023

Μετά τα ID.3, ID.4, ID.5 και ID.6 (μόνο για την αγορά της Κίνας) και το ID. Buzz, το ID.7 θα αποτελέσει το έκτο μοντέλο της αμιγώς ηλεκτρικής οικογένειας «ID», ενώ μετά το ID.4, το ID.7 θα είναι το δεύτερο παγκόσμιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volkswagen που θα βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB. Η παγκόσμια πρεμιέρα του ID.7 έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και το λανσάρισμα του ηλεκτρικού σεντάν στις αγορές της Κίνας και Ευρώπης προγραμματίζεται για μέσα στο 2023, με την αγορά της Β. Αμερικής να ακολουθεί το 2024.

Related posts
Auto NewsEcoNews

H Hyundai έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες του νέου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου INSTER

Moto NewsNews

Νέο ARES 125 GT: Η ναυαρχίδα της DAYTONA στα 125 κ.εκ.

Auto NewsEcoNews

Ξεκίνησε η παραγωγή του νέου Ford Explorer στην Κολωνία [video]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!