Auto NewsNews

Transfăgărăşan, Ρουμανία: μια πρόκληση για το ηλεκτρικό MINI Cooper SE [video]

Μια νέα δοκιμασία έβαλε στο νέο Cooper SE η MINI, βάζοντας το να διασχίσει τον περίφημο δρόμο Transfăgărăşan που διασχίζει τα Καρπάθια Όρη στη Ρουμανία…

Ένα ταξίδι πρόκληση για πολλά συμβατικά αυτοκίνητα αποδείχθηκε τελικά «παιχνιδάκι» για το πρώτο MINI μηδενικών ρύπων, που διέσχισε με άνεση τις ατελείωτες φουρκέτες και τις θεαματικές ανηφοροκατηφόρες με απότομες κλίσεις και φόντο τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (από τα πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη).

Για να λέμε την αλήθεια, το πλήρωμα (οδηγός και συνοδηγός) ήταν γεμάτο ανυπομονησία και ενθουσιασμό μπαίνοντας στο ηλεκτρικό MINI Cooper SE στο Căpățânenii Ungureni, ένα ειδυλλιακό χωριό στη Ρουμανία.

Το τρίθυρο αυτοκίνητο παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο για να δηλώσει την ετοιμότητα των συστημάτων του και η αθέατη επαναφορτιζόμενη μπαταρία σχήματος Τ κάτω από το πάτωμα παρέχει αυτονομία «250 χλμ.» σύμφωνα με το δείκτη επιπέδου φόρτισης.

Ο ορεινός δρόμος Transfăgărăşan στη Ρουμανία που αναπτύσσεται γύρω από τις Τρανσυλβανικές Άλπεις, για 90 χλμ. είναι η αποστολή που πρέπει να φέρει εις πέρας το ηλεκτρικό MINI Cooper SE με μπαταρία. Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα μεγάλα υψόμετρα ταιριάζουν απόλυτα.

Το κράτημα του MINI Cooper SE συνδυάζεται με μία ιδανική σχεδόν κατανομή βάρους 54:46, και το χαμηλό κέντρο βάρους του χάρη την τοποθέτηση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών του κάτω από το δάπεδο, μεταμορφώνει το πεδίο μάχης των στροφών με τις αμέτρητες θεαματικές φουρκέτες σε ένα παράδεισο πραγματικής απόλαυσης.

Επιπλέον, ο ηλεκτροκινητήρας παράγει μέγιστη ελκτική πρόσφυση, στέλνοντας 184 ίππους απευθείας στο δρόμο μέσω των εμπρός τροχών χάρη στο αυτόματο κιβώτιο και την ροπή των 270 Nm. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το πλήρωμα ήδη μετά τις πρώτες στροφές. Και όσο περνά η ώρα αυτή η εντύπωση ενισχύεται. Ο δρόμος Transfăgărăşan ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά, γίνεται όλο και πιο άγριος και πιο συναρπαστικός. Το αυτοκίνητο διασχίζει κοιλάδες ακροβατώντας πάνω σε γέφυρες και επιταχύνοντας μέσα σε τούνελ, περνά ξυστά από ορμητικούς καταρράκτες και κατηφορίζει σε πλαγιές γεμάτες από κοφτερούς βράχους.

Μετά τα πρώτα 30 χιλιόμετρα ανάμεσα σε πανοραμικά τοπία και συναρπαστική, δυναμική οδήγηση ήρθε η ώρα για διάλειμμα. Όχι για το MINI αλλά για το πλήρωμα! Ακολουθούν μία παράκαμψη από την άσφαλτο σε αναζήτηση ενός γραφικού ορεινού χωριού. Εδώ τα μονοπάτια γίνονται κακοτράχαλα – τυπικά Ανατολικοευρωπαϊκά -και σχεδόν αδιάβατα- κάτι που αναμφίβολα προβληματίζει μερικά αυτοκίνητα σχεδιασμένα στη Δυτική Ευρώπη, αλλά με το MINI Cooper SE όλα είναι εύκολα.

Παρά την προσθήκη των μπαταριών, το αυτοκίνητο είναι μόλις 145 κιλά βαρύτερο από ένα MINI Cooper S, χάρη στο πολύ μικρότερο βάρος ενός ηλεκτροκινητήρα συγκριτικά με έναν βενζινοκινητήρα.

Υπάρχουν άφθονοι χώροι στάθμευσης στο πάρκο αυτοκινήτων δίπλα στο φράγμα του Vidraru Dam και το σκηνικό είναι μία πρόσκληση για χαλάρωση. Το πλήρωμα βγάζει το καλαθάκι του πικνίκ από το χώρο αποσκευών και τραβά μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν μία πανοραμική άποψη του βουνού με ελαφριά καταχνιά που στην πραγματικότητα δημιουργείται από τα σύννεφα. Δικαιολογημένα το Transfăgărăşan ονομάζεται «δρόμος μέσα στα σύννεφα». Λίγο πριν την κορυφή του περάσματος, σε υψόμετρο 2042 μέτρων, το θερμόμετρο του MINI Cooper SE δείχνει εξωτερική θερμοκρασία δείχνει μόλις μερικούς βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Ξεκινώντας την κατάβαση, οι θεαματικές κατηφόρες προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες στην ανάκτηση ενέργειας με αποτέλεσμα η μπαταρία να έχει φορτιστεί σχεδόν πλήρως μέχρι το αυτοκίνητο να φτάσει στην κοιλάδα. Και αυτό επειδή η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στις ανηφόρες μπορεί να ανακτηθεί στην κατάβαση. Ο οδηγός μπορεί να αποφασίζει το επίπεδο ανάκτησης μέσω του σχετικού διθέσιου διακόπτη και επομένως το ποσοστό πέδησης κατά τη διάρκεια της ανάκτησης ενέργειας – ένα καινοτόμο, τυπικό και αποκλειστικό χαρακτηριστικό MINI.

Όταν το MINI Cooper SE φτάσει στη ρομαντική πόλη Sibiu, πρώην Hermannstadt, έρχεται η ώρα της επιστροφής μετά από τα 90 και πλέον χιλιόμετρα μιας απαιτητικής διαδρομής με ανηφόρες και κατηφόρες μέχρι την κοιλάδα. Η μπαταρία δεν έχει αδειάσει ούτε μέχρι τη μέση και αφού επαναφορτιστεί πλήρως, το πλήρωμα ξεκινά το ταξίδι επιστροφής προσβλέποντας σε άφθονη διασκεδαστική οδήγηση. Ένα πράγμα συνειδητοποίησαν οδηγός και συνοδηγός. Ένα ταξίδι τέτοιας απόστασης αποδείχτηκε παιχνιδάκι για το MINI Cooper SE.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Η γκάμα του Jeep Avenger διευρύνεται...

Auto NewsNews

Ανανέωση για το Audi Q8

Auto NewsNews

Ανανέωση για το Mazda3

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!