Eco

SMART E-BIKE

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας!

Η καθημερινή μετακίνηση όλων μας πλέον περιλαμβάνει και ένα εναλλακτικό κομμάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να βάλουν στη μπάντα το ΙΧ τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν «τη ζωή τους ποδήλατο» καθώς μετακινούνται αποκλειστικά και μόνο με αυτό. Τι γίνεται όμως με όλους εκείνους που απλά θέλουν αλλά δεν μπορούν να χαρούν την ομορφιά της ποδηλασίας;

Τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση των ηλεκτρικών ποδηλάτων όλοι αυτοί που ήθελαν να γευθούν την ελευθερία τους επάνω σε δύο τροχούς έγιναν με μιας ευτυχισμένοι!

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ήρθαν για να καλύψουν ένα κενό μεταξύ αυτών και της μοτοσυκλέτας. Η απίστευτη ευκολία στη μετακίνηση των πολιτών πλέον περνά σε καλύτερη και ταχύτερη φάση καθώς η εξέλιξη τους βρήκε τέλεια εφαρμογή επάνω στα εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούνται από όλους τους κατασκευαστές ποδηλάτων.

Κι όμως είναι Smart

Η εταιρία αυτοκινήτων Smart κατασκεύασε και εξέλιξε ένα πολύ έξυπνο, κομψό και ελαφρύ e-bike που όπως υποστηρίζει «φέρνει την οικογένεια στους 2τροχούς» εισάγοντας ταυτόχρονα μια έξυπνη καινοτομία τεχνολογιών στην υποστήριξη του ποδηλάτου.

Με την πρώτη ματιά το smart e-bike μοιάζει αρκετά ριζοσπαστικό με μια εργονομία σκελετού που φανερώνει καθαρά ποιος το έχει κατασκευάσει.

Η επιλογή της εταιρείας SRAM σαν βασικό συντελεστή μετάδοσης της κίνησης στους τροχούς αποτελεί μια σοβαρή επιλογή στο χτίσιμο του ποδηλάτου. Ο επιλογέας ταχυτήτων κινείται αθόρυβα δίνοντας στην ευχέρεια του αναβάτη τρεις ταχύτητες που η εργονομίας τους επιτρέπει σε κάποιον που τα «πόδια του δεν βαστάνε» να ανέβει ακόμη και σε ανηφοριές της τάξεως του 10%.

Εντός- Εκτός

Αν και έχει κατασκευαστεί για να κινείται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους δεν δυσκολεύεται να μετακινηθεί και στους ατέλειωτους ελληνικούς χωματόδρομους καθώς το χαμηλό κέντρο βάρους του και η αυτονομία των 100 χιλιομέτρων δίνουν την δυνατότητα για μεγάλες διασχίσεις off-road.

Όσο για την τιμή του, αυτή κυμαίνεται στα όρια ενός πολύ καλού συμβατικού ποδηλάτου τύπου carbon και είναι κοντά στις 2.400 ευρώ.

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

*Αναδημοσίευση από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού AutoMoto.

Τι πρέπει να γνωρίζεται για το Smart eBike

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Το smartebike ανήκει στην κατηγορία ποδηλάτων με υποβοήθηση από ηλεκτροκινητήρα των Pedelec. Μια άλλη ονομασία για τα Pedelec είναι η Epac (electric power assisted cycles). O ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται αφότου ασκηθεί δύναμη στα πεντάλ.
 • Ο κινητήρας είναι χωρίς ψήκτρες στο μουαγιέ του πίσω τροχού της BionX, και προσφέρει τέσσερις βαθμίδες λειτουργίας στη μετάδοση της κίνησης .
 • Ο Κινητήρας είναι ισχύος 250 watt.
 • Επιταχύνει το ποδήλατο μέχρι την ταχύτητα 25 km/h (Δίχως την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα το ποδήλατο μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες).
 • Η μπαταρία και το μοτέρ είναι πλήρως ενσωματωμένα στο ποδήλατο.
 • Το smart e-bike δεν χρειάζεται την κοινή καδένα. Διαθέτει σύστημα μετάδοσης με ιμάντα από ανθρακόνημα το οποίο περιλαμβάνει και κλειστό κιβώτιο ταχυτήτων. Το κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρει ήπιες αλλαγές ταχυτήτων. Ο ιμάντας συνδυάζει κι άλλα πλεονεκτήματα. όπως: Έχει διπλάσια διάρκεια ζωής από μία καδένα, δε χρειάζεται λίπανση ούτε συντήρηση, είναι αθόρυβος και ζυγίζει μόλις 80 γραμμάρια.
 • Με την βαθμίδα γεννήτριας επιλέγετε τη δύναμη με την οποία θέλετε να φρενάρει το e-bike στη λειτουργία γεννήτριας μέσω του ηλεκτροκινητήρα.  Επιπλέον η βαθμίδα γεννήτριας καθορίζει σε ποιο βαθμό η μπαταρία φορτίζεται κατά την πέδηση.
 • Οι ταχύτητες βρίσκονται σε περιστρεφόμενη λαβή.
 • Εφοδιάζεται με υδραυλικά δισκόφρενα της Magura (ανταποκρίνονται γρηγορότερα από τα φρένα ζάντας) ενώ οι διάτρητοι δίσκοι φρένων διαμέτρου 180 χλστ. στεγνώνουν συνεχώς από το νερό. Το μπροστινό φρένο ελέγχει και την ανάκτηση ενέργειας.
 • Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί περίπου 5 ώρες.
 • Ιμάντας ανθρακονημάτων Carbon Drive. Δεν απαιτεί σχεδόν καμία συντήρηση αν τοποθετηθεί σωστά. Και δεν χρειάζεται ξανά σφίξιμο και λίπανση.
 • Μπαταρία: Φορτίζεται σε οποιαδήποτε πρίζα. Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να βρείτε μία πρίζα, μπορείτε να τη φορτίσετε με λίγη μυϊκή δύναμη. Επιλέξτε στη βασική οθόνη μία από τις τέσσερις βαθμίδες δυναμό. Έτσι, ο κινητήρας μετατρέπεται σε δυναμό και η μπαταρία αντλεί ενέργεια όσο εσείς οδηγείτε.
 • Όταν την αφαιρείτε λειτουργεί κι ως αντικλεπτική προστασία, καθώς ο κινητήρας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μόνο όταν είναι συνδεδεμένη η βασική οθόνη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
EcoFirst ImpressionsMissionsOn The Road

Βλέπουμε το ολοκαίνουργιο Volvo EX30

Auto NewsEcoNews

Πρώτη εικόνα για την επερχόμενη Mercedes-Benz CLA

Auto NewsEcoNews

Volkswagen ID.GTI Concept: Έρχεται το 2027 το πρώτο ηλεκτρικό GTI [video]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!