Eco

RAYVOLT CRUZER

Όταν το μέλλον συναντάει το παρελθόν…

Το Cruzer της Rayvolt είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο το οποίο κατασκευάζεται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας σε vintage στυλ, ειδικά για την παραλία και για ανέμελες βόλτες, αποδεικνύοντας πως η νέα τάση στα ποδήλατα του κοντινού μέλλοντος, αναμφισβήτητα θα είναι ηλεκτρική!

Η κατασκευάστρια εταιρία Rayvolt, της οποίας το όνομα προέρχεται από τις ακτίνες του ήλιου (Ray) και την ηλεκτρική μονάδα για την τάση (Volt), αντιπροσωπεύει εναλλακτικές λύσεις, καθαρή ενέργεια και βιώσιμο τρόπο ζωής υψηλού επιπέδου.

Τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο, η αγορά ποδηλάτου κέρδισε κάτι παραπάνω από το μερίδιο που της ανήκε, καθώς με αλματώδη βήματα αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων ή αλλιώς e-bikes αν προτιμάτε!

Ο λόγος της αλματώδους αυτής αύξησης δεν είναι άλλος από την καθημερινή εφαρμογή που έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, εφαρμογή που καθημερινά κερδίζει τους κατοίκους των αστικών κέντρων με τη χρηστικότητα της.

Στο τελευταίο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε στην κατασκευαστική Μέκκα των ποδηλάτων, την Ιταλία, είχαμε την ευκαιρία να καβαλήσουμε ένα vintage ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο κατάφερε να μας γεμίσει τα όνειρα!

Το Rayvolt Cruzer αποτελεί δημιούργημα του Γάλλου σχεδιαστή Mathieu Rauzier, ο οποίος καταφέρνει να εισαγάγει ένα νέο τρόπο ζωής αρκετά φιλικό με το περιβάλλον και να χαρίσει ένα μοναδικό στυλ εμφάνισης στον αναβάτη του, όταν ο δεύτερος το επιλέξει!

Από την πρώτη κιόλας ματιά και χωρίς δισταγμό, θα λέγαμε πως ο εκκεντρικός σχεδιασμός του παραπέμπει περισσότερο σε κάποια τσόπερ μοτοσυκλέτα παρά σε ποδήλατο, το οποίο όμως έχει τη δυνατότητα να κινείται σταθερά και να μαγνητίζει τα βλέμματα όσων ονειρεύονται να ποδηλατήσουν κάποτε σε έναν προορισμό που ονομάζεται… ελευθερία!

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που οι άνθρωποι της Rayvolt επικεντρώθηκαν στην τελειοποίηση του εν λόγω e-bike θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα μέσω του οποίου η έξυπνη ανάκτηση ενέργειας δε θα πηγαίνει χαμένη, αλλά θα είναι 100% βιώσιμη και αποδοτική.

Η σύγχρονη κοινωνία θέλει πολλές νέες καινοτομίες να εμφανίζονται κάθε χρόνο στους δρόμους. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει κάποιος που φρενάρει το χρόνο με ένα ποδήλατο όπως είναι το Cruzer της Rayvolt με το εκκεντρικό του στυλ, τους μεγάλους τροχούς των 29 ιντσών και τη μεγάλη αυτονομία της μπαταρίας του, η οποία επαρκεί για 85 ολόκληρα χιλιόμετρα;

Όπως μας ανέφερε ο κύριος Alfonso, ίσως φαντάζει τεράστιο το μέγεθός του Cruzer για ποδήλατο, ενώ είναι και πολύ ισχυρό στο δρόμο, καθώς η ροπή του κινητήρα των 1000W έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τον ποδηλάτη – χρήστη του σε όποιο υψόμετρο επιθυμεί, εντελώς αθόρυβα και χωρίς δισταγμό!

Παράλληλα, μία χρηστικότατη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να προσαρμόζει εκείνος τα επίπεδα ισχύος και κατανάλωσης ενέργειας, ενώ υπάρχει και ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, όπως επίσης και ηλιακό κάλυμμα, το οποίο φορτίζει τη μπαταρία όταν αυτή δε χρησιμοποιείται. Όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο μέσω δικτύων 3G ή 4G τότε αυτομάτως δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, μέσω της εφαρμογής, να αλλάζει ακόμη και τις ρυθμίσεις του ποδηλάτου, ενσωματώνοντας το ανάγλυφο των διαδρομών που βρίσκονται στο GPS και οι οποίες έχουν δυνατότητα αποθήκευσης για μελλοντική χρήση τους. Επίσης, μέσω εφαρμογής smartphone, ο χρήστης του ποδηλάτου έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το ποδήλατό του!

Ο Alfonso έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ορθή κατανομή της ροπής στον τροχό και βελτίωσε αισθητά το χρόνο φρεναρίσματος, προσθέτοντας υδραυλικά δισκόφρενα τελευταίας γενιάς, μιας και ο κινητήρας του Cruzer είναι «θηρίο ανήμερο». Ακόμα ενίσχυσε τα «αυτάκια» στο πίσω τμήμα των απολήξεων του ψαλιδιού, έτσι ώστε να αντέχουν σε όλες τις σύνθετες καταπονήσεις που τυχόν δεχτούν.

Ο χώρος αποθήκευσης μικροαντικειμένων είναι ιδιαίτερα μεγάλος για ποδήλατο και τα υλικά που είναι επενδυμένο είναι αρίστης ποιότητας, με εξώραφα γαζιά από κερωμένη κλωστή.

Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται για τον χρωμιομολυβδενιούχο σκελετό του ποδηλάτου είναι της Fiat και δένει απόλυτα με το υπόλοιπο παρουσιαστικό των αξεσουάρ του. Η μπαταρία του ποδηλάτου προέρχεται από τη Samsung και δίδεται με εγγύηση καλής λειτουργίας. Βέβαια, ακόμη και όταν φτάσει στα τελευταία της, κρατάει ενέργεια χάρη σε ένα μειωτήρα, ο οποίος παίρνει λειτουργία όταν ο αναβάτης αποφασίσει να γυρίσει τα πεντάλ φτάνοντας με ασφάλεια και χωρίς να ιδρώσει στον προορισμό του.

Το κόστος αγοράς ενός τέτοιου ηλεκτρικού ποδηλάτου ξεκινάει από τα 2.500 ευρώ και φτάνει τα 3.000 ευρώ με όλα τα… κομφόρ του. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι τεχνικοί του Alfonso χρησιμοποιούν ανταλλακτικά πιστοποιημένα, με μηδενικές τριβές και μεγάλη αντοχή στο χρόνο, τα οποία σίγουρα δεν προέρχονται από τις αγορές της φθηνής Ανατολής…

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

*Αναδημοσίευση από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού AutoMoto.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsEcoNews

Η Hyundai έφτιαξε ρομπότ για την αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων [video]

Auto NewsEcoNews

Ντεμπούτο για το ηλεκτρικό Nissan Townstar Combi

Auto NewsEcoNews

Πρεμιέρα για το νέο Ford E-Tourneo Courier

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!