MotorsportWRC

WRC: 3ος Γύρος – Ράλλυ Κροατίας [21 – 24 Απριλίου 2022]

Ο Kalle Rovanpera κέρδισε στην βρόχινη Κροατία…

Στην Κροατία έγινε ο 3ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Ο πρώτος ασφάλτινος αγώνας της χρονιάς, με 20 ειδικές διαδρομές και έδρα το Ζάγκρεμπ. Ιδιαιτερότητα του αγώνα οι πολύ στενοί δρόμοι και οι πέντε διαφορετικοί τύποι ασφάλτου, που μαζί με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες (βροχή και ομίχλη επικρατούσε στις περισσότερες ειδικές διαδρομές) έκαναν δύσκολη την ζωή των πληρωμάτων.

Νικητής του αγώνα ο «μικρός» 21 ετών, Kalle Rovanpera με Toyota Yaris Rally 1, που πέτυχε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη, μετά την Σουηδία λίγες μέρες πριν (δες εδώ) και την τέταρτη της καριέρας του.

Απίστευτη οδήγηση σε όλο τον αγώνα, κέρδισε 8 ειδικές διαδρομές και απέδειξε ότι μπορεί και στα δύσκολα να τα βγάλει πέρα.

Δεύτερος τερμάτισε ο Ott Tanak με Hyundai i20 Rally 1. Ο μόνος οδηγός που από τη μέση του δεύτερου σκέλους και μετά, προσπάθησε να πλησιάσει τους ρυθμούς του Rovanpera. Στη προτελευταία ειδική μάλιστα με μια καλή επιλογή ελαστικών πέρασε στην πρώτη θέση με 1,4 δευτερόλεπτο, αλλά στην τελευταία που ήταν και η power stage, ο Rovanpera έκανε έναν εκπληκτικό χρόνο αφήνοντας τον στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Τρίτος τερμάτισε ο Thierry Neuville με το δεύτερο Hyundai i20. Ένας αγώνας που ο Neuville θα ήθελε να ξεχάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, από τις ποινές που του επιβλήθηκαν και από τις ατυχίες που είχε. Σαράντα δευτερόλεπτα επειδή άργησε να προσέλθει στο σημείο χρόνου. Μάλιστα χρειάστηκε να σπρώξουν το αυτοκίνητο με τον συνοδηγό του για 600 – 700 μέτρα, μέχρι το τραπεζάκι των κριτών. Άλλα 20 δευτερόλεπτα γιατί άργησε να βγει από το service park, στην αρχή του τρίτου σκέλους και 1 λεπτό γιατί «συνελήφθη» να πηγαίνει στην απλή διαδρομή για το service park, στο τέλος του πρώτου σκέλους με ταχύτητα ανώτερη από αυτή που ορίζει ο Κ.Ο.Κ. Συγκεκριμένα διάνυσε 11 χιλιόμετρα με 156 χλμ τελική ταχύτητα. Δέχθηκε και χρηματικό πρόστιμο 2000 ευρώ και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στην τελευταία ειδική είχε ένα βγάλσιμο από τον δρόμο, που λίγο έλειψε να του στερήσει και την τρίτη θέση. Να σημειώσουμε ότι ο Neuville, το έχει ξανακάνει, την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, πέρσι στο αγώνα της Εσθονίας. Μετά από όλα αυτά η τρίτη θέση είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει.

Τέταρτος τερμάτισε ο Craig Breen με το Ford Puma Rally 1. Απογοήτευση για την ομάδα της Ford, δεν μπόρεσαν να βρουν τις ρυθμίσεις που έπρεπε για τον συγκεκριμένο αγώνα, με τον Breen, να είναι ο μόνος που έκανε κάποιους αξιοπρεπείς χρόνους. Ήταν και η ομάδα που είχε τα περισσότερα κλαταρισμένα ελαστικά, 10 στο σύνολο!

Με αποτέλεσμα ο Gus Greensmith, με 5 κλαταρισμένα να τερματίσει στην 15η θέση, ο Pierre LouisLoubet, με 3 κλαταρισμένα στην 47η και ο Adrien Fourmaux με 2 να εγκαταλείψει τον αγώνα από ατύχημα στην 3η ειδική διαδρομή.

Από ατύχημα εγκατέλειψε και ο δεύτερος «μικρός» του Πρωταθλήματος, ο Oliver Solberg, 20 ετών, όταν πήρε και φωτιά μάλιστα το τρίτο από τα Hyundai i20 Rally 1, που οδηγούσε στην 9η ειδική.

Στην 5η και 6η θέση τερμάτισαν οι Elfyn Evans και Takamoto Katsuta με Toyota Yaris Rally 1,  κάνοντας έναν αδιάφορα αγώνα.

Rally 2

Στην κατηγορία Rally 2 νικητές ήταν οι Γάλλοι Yohan Rossel – Valentin Sarreaud με Citroen C3 Rally 2. Οδήγησαν γρήγορα, απέφυγαν τις κακοτοπιές και πήραν την πρώτη τους νίκη για φέτος, αλλά και την 7η θέση στη γενική κατάταξη.

Οι παλιοί μας γνώριμοι (2 φορές νικητές του Ράλλυ Ακρόπολις και 3 φορές Πρωταθλητές Ευρώπης) Kajetan Kajetanowicz – Maciej Szczepaniak, με Skoda Fabia Rally 2, τερμάτισαν στην δεύτερη θέση, της κατηγορίας και στην 8η της γενικής κατάταξης.

Άλλη μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση του πληρώματος από την Πολωνία. Τους ακολούθησαν στην τρίτη θέση οι Φινλανδοί Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen με ένα ακόμη Skoda Fabia Rally 2. Να σημειώσουμε ότι από τα 29 πληρώματα που τερμάτισαν στην κατηγορία, τα 18 ήταν Skoda Fabia.

Επόμενος αγώνας του Πρωταθλήματος στις 19 – 22 Μαΐου στην Πορτογαλία. Ένας χωμάτινος αγώνας όπου θα συμμετέχουν και οι δυο Πολυπρωταθλητές, Sebastian Ogier για λογαριασμό της Toyota και  Sebastian Loeb με την Ford.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Jaanus Ree Photography

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen              Toyota Yaris Rally 1
  2. Ott Tanak – Martin Jarveoja                           Hyundai i20 Rally 1
  3. Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe           Hyundai i20 Rally 1
  4. Craig Breen – Paul Nagle                                Ford Puma Rally 1
  5. Elfyn Evans – Scott Martin                           Toyota Yaris Rally 1
  6. Takamoto Katsuta – Aaron Johnston             Toyota Yaris Rally 1
  7. Yohan Rossel – Valentin Sarreaud                  Citroen C3 Rally 2
  8. Kajetan Kajetanowicz – Maciej Szczepaniak Skoda Fabia Rally 2
  9. Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen              Skoda Fabia Rally 2
  10. Nicolay Gryazin – Konstantin Aleksandrov   Skoda Fabia Rally 2

Περισσότερες φωτογραφίες: