Auto NewsNews

Πρεμιέρα για το νέο Nissan Qashqai

Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια από το λανσάρισμά του, το Qashqai τρίτης γενιάς έχει πουλήσει περισσότερες από 350.000 μονάδες στην Ευρώπη και για να συνεχίσει αυτή την αξιοζήλευτη πορεία, η Nissan το περνάει τώρα από ένα ενδιάμεσο facelift, που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αισθητική ανανέωση, καθώς και σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις…

Εμφανισιακά, το νέο Qashqai που μόλις αποκαλύφθηκε αποπνέει έναν αιχμηρό και μοντέρνο δυναμισμό χάρη στην ανανεωμένη σχεδίασή του. Η μπροστινή γρίλια έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, δημιουργώντας μια ακόμα πιο δυναμική πρώτη εντύπωση, ενώ εμπνευσμένη από τα σχέδια των αρχαίων ιαπωνικών πανοπλιών, αποτελείται από δεκάδες γυαλιστερά, τρισδιάστατα στοιχεία σε μαύρο χρώμα τα οποία φαίνονται να αιωρούνται στον χώρο μεταξύ του χείλους του καπό και του κάτω πλαισίου.

Στο πίσω μέρος, το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων παραμένει αμετάβλητο, αλλά η σύνθεση των φώτων εντός της μονάδας έχει επανασχεδιαστεί. Τα στοιχεία κόκκινου φωτισμού αποτελούνται πλέον από τέσσερα επιμέρους στοιχεία που ακολουθούν το σχήμα που έχουν τα «κόμματα» της μπροστινής μάσκας. Μοιάζουν να αιωρούνται στο περίβλημα του σώματος και έχουν τώρα μια χαρακτηριστική απόχρωση του κόκκινου, γνωστή ως «super red», προσδίδοντας μια αίσθηση αυξημένης ακρίβειας. Το εξωτερικό περίβλημά τους είναι τώρα διάφανο, για καλύτερη θέαση των στοιχείων φωτισμού.

Ομοίως, στην πλάγια όψη του, το νέο Qashqai στις υψηλότερες εκδόσεις διαθέτει ένα νέο γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα στο αμάξωμα κάτω από τις πόρτες και τους θόλους των τροχών, τη στιγμή που οι νέες ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών είναι πλέον στάνταρ στη μεσαία έκδοση του Qashqai. Για τις υψηλότερες εκδόσεις, υπάρχουν νέες ζάντες αλουμινίου σε 19 και 20 ίντσων. Αυτή η γκάμα ζαντών αποτελεί μία από τις ευρύτερες στην κατηγορία, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση στην εντυπωσιακή σχεδιαστική ανανέωση του Qashqai.

Και αν το ανανεωμένο εξωτερικό του νέου Qashqai κεντρίσει το ενδιαφέρον των δυνητικών πελατών, το ενδιαφέρον τους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με το ανανεωμένο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, για τις υψηλότερες εκδόσεις, υπάρχει πλέον χρήση Alcantara στο ταμπλό, στα ένθετα της πόρτας, στα υποβραχιόνια των θυρών, στο κάλυμμα του χώρου αποθήκευσης της κεντρικής κονσόλας με το αποτέλεσμα να αναβαθμίζει την συνολική ατμόσφαιρα του αυτοκινήτου.

Παράλληλα, μια νέα διάσταση στην αναβαθμισμένη αίσθηση στο εσωτερικό του νέου Qashqai είναι η προσθήκη ατμοσφαιρικού φωτισμού στις εκδόσεις N-Connecta, N-Design και άνω, όπου προηγμένα LED, τα οποία είναι διακριτικά τοποθετημένα, επιτρέπουν στον οδηγό (ή τον συνοδηγό) να εξατομικεύει τον εσωτερικό φωτισμό σύμφωνα με την διάθεσή του. Στις δύο κορυφαίες δε εκδόσεις, τα LED βρίσκονται επίσης και στο πίσω μέρος, ώστε όλοι οι επιβάτες να μπορούν να απολαμβάνουν τον ιδιαίτερο φωτισμό, ο οποίος μπορεί να ελεγχθεί μέσω της κεντρικής οθόνης infotainment.

Αυτή έχει ενσωματωμένη πλέον και την σουίτα της Google, ως μέρος του Nissan Connect Infotainment System, η οποία παρέχει μια απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψηφιακής ζωής ενός πελάτη και του οχήματός του. Έτσι, το Qashqai διατίθεται στάνταρ με τους Χάρτες Google και, οι οδηγοί, αφού συνδεθούν με προσωπικό λογαριασμό Google, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγαπημένες τους τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος. Αυτό μειώνει την εξάρτηση από κινητό τηλέφωνο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι ενημερώσεις over the air διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες χάρτη είναι πάντα ενημερωμένες.

Ταυτόχρονα, το Google Assistant επιτρέπει στον οδηγό να χρησιμοποιεί τη φωνή του και μόνο για σχετικές υπηρεσίες εν κινήσει. Για παράδειγμα, οι οδηγοί μπορούν να πουν “Hey Google” για να ελέγξουν το σύστημα εξαερισμού και τα θερμαινόμενα καθίσματα ή για να πλοηγηθούν με ακρίβεια στον επόμενο προορισμό τους. Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και να ακούν ηχητικές οδηγίες χωρίς να παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο.

Επιπλέον, οι οδηγοί αποκτούν επίσης πρόσβαση σε ένα οικοσύστημα εφαρμογών που είναι διαθέσιμα για λήψη στο Google Play. Μπορούν εύκολα να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, podcast, ηχητικά βιβλία και πολλά άλλα, απευθείας από το όχημά τους, ενώ οι πελάτες του Qashqai με συνδρομή στο πρόγραμμα δεδομένων μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το σύστημα έξυπνου σπιτιού Alexa της Amazon. Έτσι, οι πελάτες μπορούν να μιλήσουν με την Amazon Alexa στο Qashqai τους. Με την Alexa, μπορούν να ζητήσουν να παίξουν μουσική, να ακούσουν τα νέα, να ελέγξουν τον καιρό, να ελέγξουν έξυπνες οικιακές συσκευές και πολλά άλλα.

Όσο για το ένα και μοναδικό κινητήριο σύνολο, αυτό είναι το e-POWER που γνωρίσαμε και στο υπάρχον μοντέλο, κατά το οποίο ο βενζινοκινητήρας παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κίνηση των τροχών. Αυτή είναι μια πολύ απλούστερη λύση σε σχέση με τα πολυάριθμα παραδοσιακά υβριδικά που διατίθενται σήμερα, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της απλότητας είναι μια εμπειρία οδήγησης που συνδυάζει την απόκριση και τη φινέτσα με την αποτελεσματικότητα, χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική απόλαυση. Χάρη στο e-POWER, οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να αποδέχονται μια μέτρια οδηγική εμπειρία, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά υβριδικά.

Βασικό χαρακτηριστικό για το μοναδικό και καινοτόμο σύστημα μετάδοσης κίνησης του e-POWER είναι ότι δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων. Οι τροχοί κινούνται πάντα απευθείας από τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτό σημαίνει άμεση, υψηλή ροπή και γραμμική απόκριση. Αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση οδήγησης EV χωρίς όμως να χρειάζεται να σκεφτεί κανείς την φόρτιση, μία ιδανική επιλογή για πελάτες που δεν είναι ακόμη έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση στο 100% EV.

Ο μοναδικός ρόλος του προηγμένου υπερτροφοδοτούμενου 3κύλινδρου κινητήρα -με τεχνολογία μεταβλητού λόγου συμπίεσης– είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποστέλλεται μέσω του μετατροπέα είτε στον ηλεκτροκινητήρα 140 kW είτε στην μπαταρία 1,8 kwh (ή και στα δύο, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες οδήγησης). Έτσι, ο κινητήρας λειτουργεί σχεδόν αθόρυβα για να παρέχει την απαραίτητη φόρτιση στην μπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα και είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, ενώ όπως ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το σύστημα e-POWER μπορεί να αξιοποιήσει την ενέργεια κατά το φρενάρισμα και να στείλει ηλεκτρισμό πίσω στην μπαταρία.

Για την ιστορία, από το λανσάρισμά του, τόσο στο Qashqai όσο και στο X-Trail, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Nissan έχει πουλήσει πάνω από 100.000 οχήματα εξοπλισμένα με e-POWER στην Ευρώπη, με τους πελάτες να εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την ηλεκτρική αίσθηση.

Κλείνοντας, το νέο Qashqai θα παράγεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland, όπου έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια μονάδες από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο το 2007, ενώ η κυκλοφορία του νέου μοντέλου στην ελληνική αγορά, αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Νέο John Cooper Works: Ντεμπούτο στο Nürburgring για το γρηγορότερο Mini παραγωγής!

Moto NewsNews

City's Art 2024: Επιτυχημένο το ξεκίνημα...

Auto NewsNews

Η Land Rover αναβαθμίζει τον πετρελαιοκινητήρα στο νέο Defender…

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!