Race NewsRaces

O «Σκορπίος» ακονίζει το κεντρί του!

Μια σειρά στόχων τέθηκαν κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Abarth 124 rally για το 2019 ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι χρόνοι στις ειδικές διαδρομές. Οι μηχανικοί της Abarth ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους, εστιάζοντας στα ηλεκτρονικά συστήματα του κινητήρα, τη μετάδοση και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης.

Το πλήθος των δεδομένων που προέκυψαν από τις δοκιμές, αλλά και τις δύο αγωνιστικές σαιζόν που συμμετείχε το 124 rally, συνέβαλαν στις προσπάθειες των μηχανικών. Σημείο κλειδί αποτέλεσε η συμμετοχή του δοκιμαστή και οδηγού αγώνων Alex Fiorio, ενώ η συμπλήρωση 5.000χλμ. δοκιμών σε ειδικές διαδρομές ενίσχυσε περαιτέρω το έργο της ομάδας.

Ο τελικός στόχος ήταν οι οδηγοί να έχουν στη διάθεση τους ένα αγωνιστικό με ακόμα καλύτερη απόδοση, το οποίο παράλληλα θα είναι πιο εύκολο να ρυθμιστεί και να οδηγηθεί, προσφέροντας απόλαυση στον οδηγό και θέαμα στους φίλους του σπορ.

Τα βασικότερα στοιχεία στα οποία εστιάστηκαν οι εργασίες αναβάθμισης είναι:

Κινητήρας: Κύριος στόχος ήταν να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα, δημιουργώντας μια πιο γραμμική απόδοση της ροπής. Πλέον μεγάλα ποσοστά της ροπής είναι διαθέσιμα σε όλο το φάσμα λειτουργίας, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο στην έξοδο από κλειστές στροφές χαμηλής ταχύτητας. Η βελτίωση αυτού του χαρακτηριστικού οφείλεται στην προσεκτική ρύθμιση των ηλεκτρονικών του κινητήρα που προσέφεραν πιο ομαλή απόδοση και παράλληλα άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού.

Μετάδοση: Οι μηχανικοί στο τμήμα της μετάδοσης εστίασαν στην λειτουργία του διαφορικού, το οποίο έχει πλέον νέες ρυθμίσεις όσον αφορά στον τρόπο και βαθμό εμπλοκής. Παράλληλα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης προσφέρει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας (High/Medium/LowGrip, Wet). Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα που επιθυμεί από ένα διακόπτη στο τιμόνι, βελτιστοποιώντας την παροχή ισχύος ανάλογα με τις συνθήκες, αλλάζοντας -αν το απαιτούν οι συνθήκες- τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής.

Κιβώτιο ταχυτήτων: Το κιβώτιο επίσης αναβαθμίστηκε ώστε να προσφέρει ακόμα ταχύτερες αλλαγές. Συγκεκριμένα ο ενεργοποιητής ρυθμίστηκε ώστε να επιτρέπει ταχύτερη σύμπλεξη των γραναζιών κατά την επιτάχυνση και ομαλότερες αλλαγές κατά την επιβράδυνση, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα μπλοκαρίσματος των πίσω τροχών.

Φυσικά η εμπλοκή των πίσω τροχών είναι εφικτή μέσω της χρήσης του χειρόφρενου, το οποίο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό χάρη και στη βελτιστοποιημένη διαδικασία αποσύμπλεξης της μετάδοσης.

Ρυθμίσεις: Το να έχει ο οδηγός καλή αίσθηση του αυτοκινήτου και παράλληλα την ευχέρεια να το ρυθμίσει με ευκολία είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες. Για αυτό το λόγο στην Abarthεργάστηκαν ώστε να βελτιώσουν την πρόσφυση στην άσφαλτο, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα διαφορετικό κιτ για τις χωμάτινες διαδρομές.

Η λειτουργία αντιβύθισης επίσης βελτιώθηκε. Πλέον το 124 rally προσφέρει ακόμα καλύτερη ισορροπία κατά την επιβράδυνση και πιο γραμμική απόδοση, δίνοντας σιγουριά στον οδηγό και μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος. Το σύστημα παρέχει το βέλτιστο βαθμό απόδοσης, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να το ρυθμίσει ώστε να ανταποκρίνεται στο δικό του προσωπικό στιλ οδήγησης.

Κιτ χωμάτινων διαδρομών: Η ομάδα εξέλιξης εστίασε στις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου για τους χωμάτινους αγώνες, δημιουργώντας ένα κιτ με όλα εκείνα τα εξαρτήματα που απαιτούν οι συγκεκριμένες επιφάνειες. Το κιτ περιλαμβάνει εκτός των άλλων αυξημένη διαδρομή των αναρτήσεων και αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 40χλστ., καθώς και σύστημα πέδησης συμβατό με τροχούς 15 ιντσών, οι οποίοι έχουν μικρότερη μη αναρτώμενη μάζα και προσφέρουν βέλτιστη πρόσφυση στις χωμάτινες επιφάνειες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ABARTH 124 RALLY 2019
ΑΜΑΞΩΜΑ Roll-bar από ατσάλι ειδικού κράματος. Μήκος 4.054 χλστ., πλάτος 1.740 χλστ., ύψος 1.230 χλστ. (ρυθμίσεις για ασφάλτινες διαδρομές), ελάχιστο βάρος 1.050 κιλά, μεταξόνιο 2.310 χλστ. Σκληρή οροφή από συνθετικά υλικά (carbon και Kevlar) – πόρτες και καλύμματα κινητήρα/χώρου αποσκευών από αλουμίνιο, χώρος αποσκευών που μπορεί να μεταφέρει δύο ρεζέρβες.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Τοποθετημένος κατά τον διαμήκη άξονα, τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.750κ.εκ., απόδοσης 308 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. με μέγιστη ροπή 500Nm στις 3.000 σ.α.λ. Κεφαλή με 16 βαλβίδες, δύο επικεφαλής εκκεντροφόροι μεταβλητού χρονισμού και σύστημα άμεσου ψεκασμού με 4 ελεγχόμενες από τον οδηγό ρυθμίσεις και σύστημα Anti Lag. Μεγαλύτερα μπεκ ψεκασμού και περιοριστής εισαγωγής Ø35.8 χλστ. σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIA.
ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΙΛΩΝ/ΙΠΠΟ 3,4 κιλά/ίππο
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Κίνηση στους πίσω τροχούς με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, σειριακό κιβώτιο 6 σχέσεων της Sadev με paddles στο τιμόνι, κεραμικός συμπλέκτης  Ø186 χλστ., δύο διαθέσιμες επιλογές για τις σχέσεις μετάδοσης.

Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης: ηλεκτρονικό με 4 προγράμματα που ελέγχονται από τον οδηγό (High/Medium/Low Grip, Wet).

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Με ηλεκτρική υποβοήθηση.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ Εμπρός: Διπλά ψαλίδια / Πίσω: πολλαπλών συνδέσμων

Υδραυλικά αμορτισέρ με 4 ρυθμίσεις και ρυθμιζόμενα υδραυλικά bump-stop. Ρυθμιζόμενη απόσταση από το έδαφος.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ Αεριζόμενοι δίσκοι διαμέτρου 355χλστ. (εμπρός) και 320χλστ. (πίσω). Τετραπίστονες δαγκάνες αλουμινίου της Brembo. Υδραυλικό χειρόφρενο με σύστημα αποσύμπλεξης της μετάδοσης.
ΤΡΟΧΟΙ Ασφάλτινες διαδρομές: 8”x18” με ελαστικά Michelin Pilot Sport R 20/65-18.

Χωμάτινες διαδρομές: 7″x15″ με ελαστικά Michelin TZL/R 85 17/65-15.

ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 68 λίτρων προδιαγραφών FIA Ft3-99.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ LifeRacing

 

Related posts
MotorsportOther RacesRace News

Ιταλ. Πρωτ. Χώματος: 1ος Γύρος Rally della Val d’Orcia [18 – 19 Μαρτίου 2023]

MotoGPMotorsportRace News

MotoGP: Η Aprilia Racing αποκαλύπτει τη σύνθεση της ομάδος και τη μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει το 2023

MotorsportRace News

Αρχή με το Rally della Val d’Orcia για τους Παυλίδη-Harryman στην Ιταλία!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!