FeaturesIn Pen & Ink

Museo Ferrari Maranello: Όσα κατέγραψε ο φακός μας εκεί!

Vivi il sogno!*

*Ζήσε το όνειρο!

Αποτελεί το σλόγκαν με το οποίο καλωσορίζει το μουσείο τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα τους υπόσχεται μια καθηλωτική και μοναδική εμπειρία…

Βέβαια, εμπειρία αποτελεί από μόνη της η διαμονή οποιουδήποτε στο Μαρανέλο, καθότι είναι το «σπίτι» του ιταλικού θρύλου και όλα περιτριγυρίζονται γύρω από αυτόν.

Από το ιστορικό εργοστάσιο με την πίστα δοκιμών, από τις διάφορες μπουτίκ που πουλάνε ότι μπορείτε να φανταστείτε με το άλογο για σήμα, από τις εκάστοτε εταιρείες ενοικιάσεων που απαρτίζονται από διάφορα μοντέλα της ιταλικής φίρμας αποκλειστικά, από τα ειδικά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα για τους εραστές της εταιρείας, μέχρι το μοναδικό μουσείο που μέσα του «κοιμούνται» όλα τα μοντέλα που έκαναν τη Ferrari ξεχωριστή.

Αρκεί μόνο να ζήσεις ελάχιστα δευτερόλεπτα στο Μαρανέλο για να μπεις σε αυτόν το μαγικό κόσμο, αφού όλα είναι «κόκκινα», δίπλα σου κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα της ιταλικής θεάς, άλλα ιδιωτικά και άλλα του εργοστασίου, καμουφλαρισμένα που πραγματοποιούν τις τελευταίες δοκιμές τους πριν περάσουν στο τελικό στάδιο τους. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εξωπραγματικοί ήχοι τους καταφέρουν να σε μαγεύουν στο πέρασμά τους και να παρακαλάς να μην τελειώσει ο χρόνος κατά τον οποίο θα διαμείνεις στην ιταλική πόλη. Φανταστείτε δηλαδή πως μπορεί να νιώθουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Μαρανέλο; Απλώς ονειρεμένα!

Εμείς βρεθήκαμε εκεί για να ζήσουμε όλο αυτό το κλίμα και φυσικά για να επισκεφθούμε το ιδιαίτερο μουσείο και να γνωρίσουμε -ή να ξανά θυμηθούμε- τα μοναδικά δημιουργήματα του θρυλικού εργοστασίου. Στεκούμενοι στο τελευταίο και πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στο ένδοξο παρελθόν, αρκεί μόνο να σημειώσουμε πως τα λεπτά της παραμονής μας στο μουσείο θα μας μείνουν αξέχαστα!

Αρχές του 1990…

…και πιο συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 1990 ξεκίνησε τη λειτουργία του το ιστορικό μουσείο της Ferrari στο Μαρανέλο, ενώ τον Οκτώβριο του 2004 προστέθηκε σε αυτό και μια νέα πτέρυγα. Μέσα σε αυτό εκτίθενται τόσο αρκετά από τα μοντέλα παραγωγής της εταιρείας, όσο και κάποια από τα αγωνιστικά μοντέλα που σημείωσαν της κατά καιρούς μεγάλες επιτυχίες της Scuderia (η αγωνιστική ομάδα της Ferrari που ιδρύθηκε το 1929), καθώς επίσης και ιστορικές φωτογραφίες και τρόπαια της ιταλικής εταιρείας.

Ταυτόχρονα, μέσα σε ειδικούς χώρους του μουσείου εκθέτονται και διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες που εφάρμοσε κατά καιρούς η Ferrari από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στα αυτοκίνητα παραγωγής, όπως και διάφοροι από τους ιδιαίτερους και πληθωρικούς κινητήρες που βγήκαν από το εργοστάσιο.

Όλα αυτά φυσικά φιλοξενούνται μέσα σε έναν πολύ μεγάλο χώρο, που συνολικά εκτείνεται σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα και παρατηρούνται από περίπου 180.000 επισκέπτες ετησίως. Ο χώρος αυτός του μουσείου, βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από το ιστορικό εργοστάσιο και 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Μόντενα.

Αγωνιστική καλημέρα!

Με το καλημέρα και αφού περάσεις την πανέμορφη ρεσεψιόν, όπου «κόβουν» το εισιτήριό τους οι επισκέπτες, περνάς κάτω από μια ξεχωριστή καμάρα που σχηματίζεται από το πλαίσιο του λογότυπου της εταιρείας και στο βάθος φαίνεται το πρώτο από τα αγωνιστικά επιτεύγματα που προβάλλονται στο μουσείο της εταιρείας, η 250 LM του 1963.

Η συνέχεια ακόμη εντυπωσιακότερη αφού πλέον εισέρχεσαι στον πρώτο χώρο (από τους πέντε που περιλαμβάνει) του μουσείου, όπου φιλοξενούνται διάφορα μονοθέσια από τη χρυσή ιστορία της φίρμας στη Formula 1 μαζί με ένα ξεχωριστό πάνελ (προσομοιωτή) των pits -σαν και αυτά που παρακολουθούν παράγοντες και τεχνικοί κατά τη διάρκεια του αγώνα- όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντιληφθούν σε βάθος τη συμπεριφορά ενός πιλότου κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Στη συνέχεια υπάρχει ένας δεύτερος χώρος με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που έγραψαν τις σελίδες στους υπόλοιπους αγώνες, όπως τα πρωταθλήματα τουρισμού κ.α.

Ανεβαίνοντας πλέον στο επάνω διάζωμα, εκεί αντικρίζεις τα περισσότερα από τα συμβατικά μοντέλα που έκαναν τη Ferrari αγαπητή ανά τον κόσμο στην πάροδο του χρόνο, ενώ σε έναν ξεχωριστό χώρο φιλοξενούνται και κάποια από τα πρωτότυπα που δεν πέρασαν ποτέ από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου. Βλέπετε, το συγκεκριμένο μουσείο στο Μαρανέλο εστιάζει τόσο στο παρελθόν της εταιρείας, όσο και στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Έτσι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν μοντέλα που ίσως να έχουν κατασκευαστεί ακόμα και μόνο σε ένα αντίτυπο.

Συνεχίζοντας, αντικρίζεις ένα χώρο που μέσα του εκθέτονται διάφορα μηχανικά μέρη, από κινητήρες, κιβώτια, αναρτήσεις, τεχνολογικές καινοτομίες μέχρι ακόμα και τμήματα αυτοκινήτων όπως τιμόνια, λεβιέδες, ζάντες, διαφορικά κ.α.

Πέρα όμως από αυτούς τους εκθεσιακούς χώρους, υπάρχει και ένας ξεχωριστός χώρος έκθεσης, που μέσα του προβάλλονται όλα τα μονοθέσια αυτής της χιλιετίας, που χάρισαν τα περισσότερα τρόπαια στην εταιρεία.

Μαζί τους υπάρχουν και τα τρόπαια, που πιστέψτε μας είναι πάρα πολλά, όπως και οι φιγούρες που πιλοτάριζαν αυτά τα μονοθέσια και κατέκτησαν αυτούς τους τίτλους.

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και το γραφείο (!) του δημιουργού της εταιρείας, Enzo Ferrari, όπως επίσης και να παρακολουθήσουν θεαματικά βίντεο από την ιστορική σταδιοδρομία (που προβάλλεται σε μια αίθουσα κινηματογράφου), αλλά και να απολαύσουν τον καφέ τους στην ειδικά διαμορφωμένη καφετέρια του μουσείου.

Τόσο ίδιο, τόσο διαφορετικό!

Κλείνοντας την περιήγησή μας, επιτρέψτε μας να σταθούμε και σε μία ακόμη ιδιαιτερότητα του μουσείου που πραγματικά εντυπωσιάζει! Η εναλλαγή θέματος που έχει κάθε χρόνο το μουσείο.

Από το 2012 που ξεκίνησε να λειτουργεί το μουσείο υπό τη νέα διεύθυνση, προωθεί κάθε χρόνο και μία διαφορετική έκθεση που συσχετίζεται με διαφορετικά πρόσωπα, με σκοπό το μουσείο να είναι κάθε χρόνο και διαφορετικό.

Η αρχή έγινε με την πρώτη έκθεση να είναι αφιερωμένη στο διάσημο σχεδιαστή Sergio Pinifarina, όπου μέσω μιας πλούσιας έκθεσης φωτογραφιών, βίντεο και δημιουργημάτων, γινόταν γνωστό το έργο του. Στην πορεία έγιναν και άλλες τέτοιες θεματικές εκθέσεις, ενώ όταν επισκεφθήκαμε εμείς το μουσείο προβαλλόταν η σχέση του Luciano Pavarotti με τη Ferrari, όπου μέσα από ιδιαίτερες φωτογραφίες και βίντεο ταξίδευαν οι επισκέπτες τόσο στις μελωδίες του μεγάλου τενόρου, όσο και στην ιστορία που κατάφερε και δημιούργησε το θρύλο που ακούει στο όνομα Ferrari…

Ταξιδέψτε λοιπόν και εσείς μαζί μας, μέσα από όσα κατέγραψε ο φακός μας εκεί…

Related posts
Formula 1HotIn Pen & InkManuscriptsMotorsportOld SchoolΧρήστος Κίτσος

F1 - Chinese GP: Η ιστορία του κινεζικού Grand Prix…

In Pen & InkManuscriptsΧρήστος Κίτσος

Αγωνιστικά Πορτρέτα: Νίκος Υφαντίδης

In Pen & InkManuscriptsMotorsportOld SchoolWRCΧρήστος Κίτσος

Ράλλυ Κροατίας: Από το Delta Rally του ’74, στον τέταρτο γύρο του ’24…

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!