Auto NewsNews

Elon Musk: Έτοιμα μέσα στη χρονιά τα Tesla Robotaxis!

Η Tesla είχε ανακοινώσει πέρυσι τον Απρίλιο ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα στόλο αυτόνομων ταξί, τα robotaxis, στους δρόμους των ΗΠΑ μέσα στο 2020. Σύμφωνα με το πλάνο, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Tesla θα έχουν τη δυνατότητα να «νοικιάζουν» τα πλήρως αυτόνομα οχήματά τους όταν δε τα χρησιμοποιούν, με την Tesla να αποκομίζει μέρος των κερδών.

Πρόσφατα στο Twitter, ο Elon Musk επιβεβαίωσε ότι τα robotaxis της Tesla θα είναι έτοιμα μέσα στη φετινή χρονιά, ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει την κυκλοφορία τους. Επίσης υπάρχει και το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα: πώς κατάφερε η Tesla να ξεπεράσει τους γίγαντες της τεχνολογίας δημιουργώντας πρώτη μια εμπορικά βιώσιμη και ασφαλή λύση στον τομέα της πλήρους αυτόνομης οδήγησης…

Το σχέδιο της Tesla να επιτύχει αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 5 είναι εξαιρετικά αισιόδοξη και παραμένει αχαρτογράφητη για την αυτοκινητοβιομηχανία. Για να πάρετε μια ιδέα πόσο μακριά είμαστε από την αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4 ή 5, φανταστείτε ότι τα περισσότερα συστήματα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, τα προσαρμοζόμενα cruise control του σήμερα, ή ακόμα και ο Αυτόματος Πιλότος της Tesla, πετυχαίνουν -στην καλύτερη περίπτωση- αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2.

Έτσι, ακόμα πιο αισιόδοξο μάλιστα είναι το σχέδιο της Tesla να κυκλοφορήσει ένα εκατομμύριο από αυτά τα πλήρως αυτόνομα οχήματα στο δρόμο ως μέρος του δικτύου robotaxis. Σύμφωνα με τον Musk, οι πρώτες πόλεις που θα υποδεχτούν το στόλο των αυτοματοποιημένης οδήγησης ταξί θα είναι το Σαν Φραντσίσκο και η Νέα Υόρκη.

Αλλά από πού θα προέλθουν όλα αυτά τα robotaxis; Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, όλα τα αυτοκίνητα Tesla που παράγονται διαθέτουν έναν ειδικό αισθητήρα, ο οποίος προορίζεται για το σύστημα πλήρους αυτόνομής οδήγησης. Η Tesla πουλά επί του παρόντος αυτοκίνητα με τη δυνατότητα πλήρους αυτόνομης οδήγησης και στο μέλλον θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να κατεβάσουν νέο λογισμικό που θα εφαρμόζει τη λειτουργία αυτή στο αυτοκίνητο.

Εντωμεταξύ, η εταιρεία εξελίσσει νέο επεξεργαστή για την κεντρική μονάδα ο οποίος θα είναι τρεις φορές πιο γρήγορος από τον υπάρχοντα και θα μπορεί να διαχειριστεί με ευχέρεια τα δεδομένα που προκύπτουν από την αυτόνομη οδήγηση. Να σημειωθεί ότι οι υπολογιστές αυτόνομης οδήγησης σε ένα αυτοκίνητο Teslaβασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται από οκτώ εξωτερικές κάμερες, 12 αισθητήρες εντοπισμού κίνησης περιφερειακά και ένα ραντάρ τοποθετημένο στο εμπρός μέρος.

Ο Elon Musk δήλωσε πέρυσι τον Απρίλιο ότι οραματίζεται τα αυτοκίνητα της Tesla χωρίς τιμόνι ή πεντάλ να κατασκευαστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εννοώντας κάποια στιγμή έως το 2021… Προέβλεψε επίσης κανονιστικές διατάξεις σχετικές με την αυτόνομη οδήγηση να εφαρμόζονται σε κάποιες περιοχές έως τα τέλη του 2020, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο: «η αυτόνομη οδήγηση θα εφαρμοστεί πρώτα στα φορτηγά, με ένα όχημα με οδηγό να πηγαίνει μπροστά και το υπόλοιπο κονβόι να ακολουθεί αυτόνομα». Οπότε, μπορεί ο Musk να πιστεύει ότι η αυτόνομη οδήγηση στους δρόμους θα είναι εφικτή μέσα στη φετινή χρονιά, αλλά πραγματικά δεν πιστεύουμε ότι θα κάνει κανείς τη βόλτα του με Tesla robotaxi σύντομα…

Related posts
Auto NewsNews

Νέες ειδικές εκδόσεις για τα Jeep Renegade και Compass

Moto NewsNews

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Απριλίου για τα Πανελλήνια Test Rides των Kymco και Voge…

Auto NewsNews

Τα νέα Ford Transit Custom και Tourneo Custom στην Ελλάδα [τιμές]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!