Moto NewsNews

BMW R 18 Magnifica: Ωδή στο μέταλλο!

Η αποκλειστική έκθεση Top Marques στο Μονακό αποτέλεσε την τέλεια σκηνή για την παρουσίαση του νέου project εξατομίκευσης της BMW R 18 από την Radikal Chopper, με την ονομασία R 18 Magnifica.

Χειροποίητη, με χρήση υλικών όπως ο ορείχαλκος, το αλουμίνιο και το ξύλο, και με σχεδίαση που δεν μοιάζει με καμία άλλη custom μοτοσικλέτα, η BMW R 18 Magnifica αποτελεί ωδή στο μέταλλο και την απόλυτη αλητεία!

Η ιδέα της δημιουργίας μιας custom μοτοσικλέτας βασισμένης στην BMW R 18 οφείλεται στον Raffaello Polchi, ιδιοκτήτη της Officine Riunite Milanesi και λάτρη των μοτοσικλετών. Ωστόσο, το project και η εκτέλεση ανήκουν στον Andrea Radaelli της Radikal Chopper, γνωστό στο χώρο και ήδη νικητή του βραβείου MBE Award 2020 με την Ad Maiora του: μία ειδική έκδοση, την κατασκευή της οποίας επιμελήθηκε με πάθος, ξεκινώντας από μία BMW R 1100 S.

Επιστρέφοντας στην R 18 Magnifica, πηγή έμπνευσης για τη σχεδίαση της αποτέλεσαν οι vintageμοτοσικλέτες των δεκαετιών του 1920, του 1930, και του 1940 και ειδικότερα η BMW R 37, κατασκευές που «διαθέτουν μία απίστευτη γοητεία, την οποία ακόμα και σήμερα πολλές σύγχρονες μοτοσικλέτες δεν μπορούν να αντιγράψουν.

Η χρήση ενός συγκεκριμένου υλικού όπως το ξύλο παραπέμπει έντονα στις μοτοσικλέτες του παρελθόντος, όπου έδινε το παρών σε ορισμένες λεπτομέρειες όπως τα γκριπ. Μία ιδέα η οποία ξεπήδησε από παλιά μοντέλα αυτοκινήτων BMW, της δεκαετίας του 1940, που διέθεταν ξύλινα τιμόνια, ενώ η χρήση αυτού του υλικού ικανοποιεί επίσης την επιθυμία να υπάρχει κάτι «ζωντανό» στη μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το ξύλο ταιριάζει τέλεια στη σχεδίαση της R 18 Magnifica, προσφέροντας μία σικ, ρετρό και σύγχρονη πινελιά ταυτόχρονα.

Σφυρηλατημένη στο χέρι από ευγενή υλικά!

Καμία μέθοδος CAD ή άλλου είδους απεικόνιση δεν χρησιμοποιήθηκε, παρά μόνο ένα σκίτσο της μοτοσικλέτας, ενώ τα υπόλοιπα είναι προϊόν της δημιουργικής φαντασίας του Andrea Radaelli. Η R 18 αρχικά εξετάστηκε χωρίς όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μαζική παραγωγή, και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε με σεβασμό στις αναλογίες μεταξύ του εμπρός και του πίσω τμήματος της μοτοσικλέτας, ώστε να επιτευχθεί μία οπτική δομή με αρμονία. Μάλιστα, κανένα στοιχείο στην R 18 Magnifica δεν διατίθεται στο εμπόριο. Τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στο χέρι. Εξαίρεση αποτελούν οι ζάντες που κατασκευάζονται από ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου και διαμορφώνονται με κατάλληλες μηχανουργικές διαδικασίες, αλλά πάντα σε σχέδιο της Radikal Chopper.

Ακόμα και τα καινοτόμα δισκόφρενα και οι δαγκάνες είναι ειδικά κατασκευασμένα.  Η ουρά και η σέλα είναι ένα ενιαίο κομμάτι που μοιάζει να αιωρείται στον αέρα. Το πίσω τμήμα κατασκευάζεται από μαόνι και φέρει ένα γυαλιστερό κεντρικό τμήμα από ανοξείδωτο ατσάλι, προσδίδοντας στη μοτοσικλέτα μία εμφάνιση που θυμίζει κόσμημα.

Το πιρούνι έχει την ίδια κλίση με το αρχικό αλλά εμφάνιση που θυμίζει μοτοσικλέτες vintage. Εσωτερικά, ωστόσο, είναι σύγχρονο και κατασκευάζεται από ενιαία μεταλλικά κομμάτια. Το ηλεκτρικό σύστημα δεν έχει τροποποιηθεί, καθώς τα πάντα είναι πλήρως λειτουργικά. Οι διαστάσεις, οι ζάντες και τα ελαστικά παρέμειναν πιστά με εκείνα της αρχικής, με τη μοτοσυκλέτα να είναι απόλυτα πρακτική και εύχρηστη.

Τέλος, πίσω από τη ρετρό αισθητική της βρίσκεται μία τεχνολογικά προηγμένη μοτοσικλέτα, ελαφρύτερη κατά περίπου 100 κιλά, με το βάρος της BMW R 18 Magnifica να είναι στην πραγματικότητα περίπου 250-260 κιλά, αντί για 345 κιλά που ζυγίζει το αρχικό μοντέλο.

Περισσότερες φωτογραφίες:
Related posts
Auto NewsEcoNews

Η Hyundai έφτιαξε ρομπότ για την αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων [video]

Auto NewsNews

John Cooper Works 1to6 Edition: Το τελευταίο χειροκίνητο MINI για 999 τυχερούς!

Auto NewsNews

Renault: Πάει το επερχόμενο 5άρι και το 4EVER Trophy στο Roland-Garros!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!