FeaturesOld SchoolRacesWRC

Αφιέρωμα: Ράλλυ Σουηδίας

Με ευκαιρία ότι αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται ο δεύτερος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, το Ράλλυ Σουηδίας, ας ρίξουμε μια ματιά στις ιδιαιτερότητες και στην ιστορία του αγώνα.

Το Ράλλυ Σουηδίας είναι καθεαυτού χειμερινός αγώνας και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι κατά την διεξαγωγή του επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το Ράλλυ Σουηδίας αποκαλείται και Ράλλυ «Ήλιος του μεσονυκτίου». Την περίοδο που εκτυλίσσεται ο αγώνας, ο ουρανός της Σουηδίας είναι φωτεινός ακόμα και τη νύχτα, φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην γεωγραφική θέση της χώρας.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -10 έως -20 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για αγώνα ιδιαίτερα συναρπαστικό για τους θεατές και εξαιρετικά δύσκολο για τους οδηγούς.

Λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος τα αυτοκίνητα κάνουν πολύ γρήγορα και θεαματικά περάσματα, χαρίζοντας στους θεατές μοναδικές στιγμές που δεν έχουν την ευκαιρία να τις δουν σε πολλά άλλα Ράλλυ. Για να τα κάνουν όμως αυτά τα περάσματα, φοράνε στενά λάστιχα με περίπου 400 καρφιά των 7 χιλιοστών το ένα, που εξασφαλίζουν την απαραίτητη επιπλέον πρόσφυση.

Ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου αγώνα αυξάνεται πιο πολύ, καθώς κάθε χρόνο ο χειμώνας είναι και πιο άσχημος. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στις ειδικές διαδρομές, που αρκετά σημεία είναι καλυμμένα από μαλακό χιόνι και άλλα πάλι όχι.

Ο αγώνας έχει τρία σκέλη, με την έναρξη του πρώτου να είναι το πρωί της Παρασκευής και ο τερματισμός να γίνεται το απόγευμα της Κυριακής.

Το Ράλλυ Σουηδίας έγινε για πρώτη φορά το 1950 με νικητές τους Per – Fredrik Cederbaum και από τότε γίνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο και όπως είναι φυσικό από το 1973 συμμετέχει και στο Πρωτάθλημα WRC.

Ο αγώνας δεν διεξήχθη μόνο δυο φορές, το 1974 λόγω της πετρελαϊκής κρίσης και το 1990 εξαιτίας των πολύ ήπιων καιρικών συνθηκών (δεν υπήρχε καθόλου χιόνι).

Στα 67 χρόνια διεξαγωγής του αγώνα μόνο τρεις οδηγοί εκτός Σκανδιναβίας κέρδισαν την πρώτη θέση. Ο Sebastian Loeb το 2004, ο Sebastian Ogier το 2013, 2015 και 2016 και ο Thierry Neuville το 2018.

Πολυνίκης του αγώνα είναι ο Σουηδός Stig Blomqvist με 7 νίκες, ακολουθούν οι Marcus Gronholm και Bjorn Waldegard με 5 νίκες ο καθένας, και ακολουθεί ο Jari-Matti Latvala με 4 νίκες.

Όσο αφορά στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, στην πρώτη θέση είναι η ομάδα της Saab με 10 νίκες, στην δεύτερη θέση είναι οι ομάδες της Porsche και της Ford με 8 νίκες έκαστοι και στην τρίτη θέση η ομάδα της Peugeot με 6 νίκες.

Οι διοργανωτές του αγώνα της Σουηδίας για να τιμήσουν τον πολύ μεγάλο οδηγό -αλλά και αδικοχαμένο- Colin McRae έχουν καθορίσει ένα βραβείο για το πιο μεγάλο άλμα, στην ειδική Vargasen.

Την πρώτη θέση στο μεγαλύτερο άλμα έχει από το 2016 ο Eyvind Brynildsen στα 45 μέτρα και μάλιστα με αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας, ένα Ford Fiesta R5.

Δεύτερος είναι ο Mads Ostberg με άλμα στα 44 μέτρα το 2017 με Ford Fiesta WRC, ενώ το ίδιο άλμα έκανε και ο Thierry Neuville με Hyundai i20 WRC το 2015.