Auto NewsNews

15 χρόνια Jeep Trail Rated [video]

Δημιουργώντας την πιστοποίηση Trail Rated πριν 15 χρόνια, η Jeep ανέβασε ακόμα περισσότερο τον πήχη στην κατηγορία των εκτός δρόμου οχημάτων εφαρμόζοντας μία σειρά εξαντλητικών δοκιμών, αντάξιων την ιστορίας της εταιρείας και της φιλοσοφίας των μοντέλων της.

Τα μοντέλα της Jeep αποτελούν σημείο αναφοράς για τις εκτός δρόμου δυνατότητες τους. Η στιβαρή κατασκευή, σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τα προηγμένα συστήματα τετρακίνησης και τη μακρά παράδοση της μάρκας στο σχεδιασμό, εξέλιξη και παραγωγή αυτοκινήτων SUV εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση ακόμα και στις πλέον δύσβατες διαδρομές.

Θέλοντας να δημιουργήσει μια ειδική αξιολόγηση για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των οχημάτων της, το 2004 η Jeep σχεδίασε σε συνεργασία με το Nevada Automotive Test Center  μια σειρά εξαιρετικά δύσκολων δοκιμασιών. Για την πραγματοποίηση των δοκιμών επιλέχθηκε μία ερημική βραχώδης περιοχή στο βόρειο Μίσιγκαν, στην οποία μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν τολμήσει να βρεθούν.

Τα αυτοκίνητα που καταφέρνουν να περάσουν τις αυστηρές προδιαγραφές αποκτούν την πιστοποίηση Trail Rated, η οποία πολύ απλά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ικανά -κάτω από τις κατάλληλες εντολές του οδηγού- να περάσουν από τις πιο ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές. Οι δοκιμές είναι σχεδιασμένες ώστε να φέρνουν στα όρια τους 5 στοιχεία του αυτοκινήτου που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

  • Απόσταση από το έδαφος: Η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με ασφάλεια τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει σε μια εκτός δρόμου διαδρομή. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, χαρακτηριστικά που εκτός από την απόσταση από το έδαφος εξαρτώνται από το σχεδιασμό των προφυλακτήρων, το μεταξόνιο και τους εμπρός και πίσω προβόλους. Τα μοντέλα της Jeep που αποκτούν τη διάκριση Trail Rated διαθέτουν για αυτό το λόγo αυξημένη απόσταση, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, αλλά και ειδικές ποδιές στο πάτωμα του αυτοκινήτου για την προστασία των μηχανικών μερών.
  • Πρόσφυση: Αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες αφού παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε εκτός δρόμου διαδρομή, ανεξάρτητα από το είδος του εδάφους. Εκτός από την αποτελεσματικότητα του συστήματος τετρακίνησης, τα ελαστικά θα πρέπει να προσφέρουν κορυφαία αντοχή και πρόσφυση ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κινείται στο χώμα, στη λάσπη, το χιόνι ή ακόμα και τα βράχια. Η προηγμένη τετρακίνηση Jeep Active Drive Low σε συνδυασμό με το αποκλειστικό σύστημα Selec-Terrain εξασφαλίζουν πάντα τη μέγιστη πρόσφυση ρυθμίζοντας τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε διαδρομής. Παράλληλα τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν στο βασικό τους εξοπλισμό ελαστικά που είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τα πλέον δύσβατα εδάφη.
  • Ελευθερία άρθρωσης: Το να έχουν οι τροχοί του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός ικανού εκτός δρόμου οχήματος. Η ελευθερία κίνησης των τροχών στον κατακόρυφο άξονα που επιτρέπει η ανάρτηση δοκιμάζεται στα πλαίσια της πιστοποίησης Trail Rated. Στόχος είναι ανεξάρτητα από τις γωνίες που παίρνει το αυτοκίνητο και την κατάσταση του εδάφους, όσο το δυνατόν περισσότεροι τροχοί να έχουν επαφή, έτσι ώστε σε συνεργασία με το σύστημα τετρακίνησης το αυτοκίνητο να συνεχίσει την πορεία του.
  • Ευελιξία: Συχνά οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι στενές και το αυτοκίνητο θα πρέπει να πραγματοποιήσει κλειστούς ελιγμούς. Ο σχεδιασμός της ανάρτησης, η δυνατότητα το αυτοκίνητο να κινείται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και βέβαια η δυνατότητα των εμπρός τροχών να στρίβουν σε μεγάλες γωνίες προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία. Στα Trail Rated μοντέλα της Jeep τα μηχανικά μέρη είναι ειδικά ρυθμισμένα ώστε το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και χωρίς να προκαλείται φθορά στα υποσυστήματα του αυτοκινήτου.
  • Διέλευση υδάτινου κολλήματος: Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι συνυφασμένη με το πέρασμα από διαδρομές με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, όπως π.χ. ποταμούς. Τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα για τον κινητήρα που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση σημείων όπου το βάθος του νερού ξεπερνά κατ’ ελάχιστο (ανάλογα το μοντέλο) τα 48 εκ. Σε συνδυασμό με τις κατάλληλες οδηγικές τεχνικές τα μοντέλα της Jeep που παίρνουν την πιστοποίηση μπορούν να ξεπεράσουν υδάτινα κολλήματα βάθους σχεδόν 77 εκατοστών χωρίς τη χρήση συστήματος σνόρκελ.

Μέχρι σήμερα μόνο μοντέλα της Jeep έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τη διάκριση Trail Rated. Συγκεκριμένα οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade, Compass και Cherokee και βέβαια όλες οι εκδόσεις του θρυλικού Jeep Wrangler, του απόλυτου εκτός δρόμου οχήματος. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εκτός δρόμου μοντέλα που χρειάζονται ειδικές μετατροπές ώστε να αντιμετωπίσουν ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές, τα Trail Rated μοντέλα της Jeep βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής έτοιμα για τις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Related posts
Auto NewsEcoNews

Η Hyundai έφτιαξε ρομπότ για την αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων [video]

Auto NewsNews

John Cooper Works 1to6 Edition: Το τελευταίο χειροκίνητο MINI για 999 τυχερούς!

Auto NewsNews

Renault: Πάει το επερχόμενο 5άρι και το 4EVER Trophy στο Roland-Garros!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!