EcoMoto NewsNews

Τα πρωτότυπα RevoNEX & SuperNEX δείχνουν τo «σκεπτικό» της Kymco για το εξηλεκτρισμένο μέλλον…

Τα ηλεκτρικά πρωτότυπα SuperNEX και RevoNEX της Kymco αποκτούν νέα μορφή και καταδεικνύουν τις τάσεις της αγοράς για μοτοσυκλέτες υπερεπιδόσεων με τεχνολογικές πρωτοτυπίες.

Η Kymco συνεχίζει την εξέλιξη των 100% ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει και στη συνέχεια να προσφέρει αυτά που επιθυμούν οι σημερινοί μοτοσυκλετιστές, όπως ήχο, επιδόσεις, κιβώτιο ταχυτήτων, οδηγικά προγράμματα και ηλεκτρονικά βοηθήματα. Στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν μια πραγματική μοτοσυκλέτα και τα οποία εγγυώνται οδηγική ευχαρίστηση με απόλυτη ασφάλεια και λείπουν στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του supersport SuperNEX και του street naked RevoNEX αποκαλύφθηκαν με κάθε επισημότητα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Kymco. Πρόκειται για δύο Concept Bikes υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίων επιδόσεων, που μας δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.

Τα SuperNEX και RevoNEX θα μοιράζονται την ίδια κατασκευαστική πλατφόρμα όσον αφορά σε ηλεκτρικό κινητήρα, σύστημα μπαταριών, πλαίσιο και ανάρτηση, με τις διαφορές μεταξύ τους να εντοπίζονται στους τομείς που τις διαχωρίζουν ανάλογα με τον προορισμό τους.

«Σκυφτή» θέση οδήγησης, χώρος μόνο για τον οδηγό, full αεροδυναμική προστασία και τελική μετάδοση με αλυσίδα το πρώτο και «όρθια» θέση οδήγησης, χώρος για συνεπιβάτη, πλήρης απουσία αεροδυναμικών πλαστικών και τελική μετάδοση με ιμάντα το δεύτερο.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Oι μοτοσυκλέτες εξελίχθηκαν πάνω στη φιλοσοφία που λέει πως οι αλλαγές ταχυτήτων είναι η τέχνη στην οδήγηση μοτοσυκλέτας. Ως εκ τούτου, είναι εξοπλισμένες με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων!

Ο αναβάτης μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα και να έχει διαρκώς την αίσθηση ότι οδηγεί έτσι όπως έχει μάθει τόσα χρόνια με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες. Και το καλό είναι πως διαθέτει και πλήρως αυτόματη λειτουργία, κάτι απόλυτα ευεργετικό για τη μετακίνηση μέσα σε αστικό περιβάλλον, όπου ο αναβάτης δεν θα έχει να ασχοληθεί με αλλαγές ταχυτήτων και χρήση του συμπλέκτη.

Απόδοση – Kymco EFA

Το Electric Full-range Acceleration (EFA) είναι ο τρόπος της Kymco για να επιταχύνουν οι μοτοσυκλέτες με απόλυτη ασφάλεια, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να αποδίδει τη δύναμή του γραμμικά και χωρίς απώλειες για όσο ο αναβάτης ανοίγει το γκάζι. Σε συνδυασμό με το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων ο αναβάτης έχει ένα μεγάλο εύρος επιλογών στο πως θα διαχειριστεί τη ροπή και τη δύναμη ενός συνόλου που επιτρέπει το 0-100 σε 3,9 δευτερόλεπτα και το 0-205 σε μόλις 11,8 δευτερόλεπτα!

Έλεγχος – Kymco FEP

Το σύστημα FEP (Full Engagement Performance) διαθέτει μονάδα αδρανειακής μέτρησης (IMU), προσφέρoντας -μεταξύ άλλων- Cornering ABS και λειτουργία Launch Control, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ανασηκώσεις του μπροστινού τροχού (σούζες) όσο απότομα κι αν ανοίξει το γκάζι ο οδηγός. Ακόμα και στην περίπτωση της οδικής κακοτεχνίας ή των φρένων πανικού η πρόσφυση θα είναι εκεί και κανένας τροχός δεν θα εγκαταλείψει την άσφαλτο.

Ήχος – Kymco AAM

Τι θα ήταν οι μοτοσυκλέτες δίχως «φωνή»; Είναι μια ερώτηση πολλών, την οποία η Kymco έρχεται να απαντήσει με το AAM, δηλαδή το Active Acoustic Motor, ένα σύστημα που προσφέρει στον ηλεκτρικό κινητήρα ηχητική υπόσταση. Σε συνδυασμό λοιπόν με το κιβώτιο ταχυτήτων το αποτέλεσμα ηχεί στα αυτιά του αναβάτη με τρόπο όμοιο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς αντιλαμβάνεται τις στροφές να ανεβαίνουν, χωρίς όμως να υπάρχει περίπτωση να «στολάρει». Το παραπάνω συντελεί στο «δέσιμο» αναβάτη και μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη οδηγική ευχαρίστηση.

Modes – Kymco AMP

Η καθημερινότητα αλλάζει συνεχώς τις συνθήκες της και όλες οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον μέσω των επιλογών στις οδηγικές τους επιλογές (Riding Modes). Έτσι, στις ρυθμίσεις του AMP (Adaptive Machine Personality) η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αποκτά προσωπικότητα. Poised για να μην ενοχληθεί κανείς τις ώρες κοινής ησυχίας, Assertive για όταν τα πράγματα ζωηρέψουν με πολιτισμένο τρόπο, Bold για το κάτι ακόμα παραπάνω και τέλος Extreme, με τη λέξη να προδίδει και τον τρόπο λειτουργίας και απόκρισης του RevoNEX.

Σαν επίλογο αξίζει να αναφέρουμε τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του προέδρου της Kymco, κ. Allen Ko, οι οποίες αν μη τι άλλο «περνούν» ακριβώς το νόημα των δύο αυτών πρωτοτύπων:

 «Τα RevoNEX και SuperNEX είναι ένα βήμα πιο κοντά στις ιδανικές μοτοσυκλέτες που ονειρεύονται όλοι οι σύγχρονοι αναβάτες. Συνδυάσαμε πάνω από δύο δεκαετίες εξειδίκευσης στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και την πιο προοδευτική σχεδιαστική φιλοσοφία για να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες των μοτοσυκλετιστών του είδους στην επόμενη περίοδο των μοτοσυκλετών δρόμου υψηλών επιδόσεων».

Related posts
Auto NewsFeaturesIn Pen & InkNews

WCOTY 2024: Οι νικητές...

Moto NewsNews

Ducati Season Opening 2024: Η αρχή από το Ducati Athens…

Auto NewsEcoNews

Baw Pony: Τώρα και σε έκδοση ΙΧ και μάλιστα με τέσσερις θέσεις!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!