Auto NewsNews

«Στο σφυρί» η μοναδική Bugatti Chiron Profilée [video]

Όπως και η Veyron στο παρελθόν, έτσι και η Chiron έχει πολλές ειδικές εκδόσεις σε όλο τον κύκλο ζωής της. Η έκδοση Profilée υποτίθεται ότι ήταν μία από αυτές, καθώς η Bugatti είχε σκοπό μια μικρή παραγωγή, αλλά αντί για 500 αντίτυπα, τελικά δημιουργήθηκε μόνο ένα…

Παρόλο λοιπόν που όλοι ήξεραν ότι δεν θα μπορούσε τελικά να βγει στην παραγωγή, η ανάπτυξη συνεχίστηκε και το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε. Στο τέλος, πήρε μία μόνο έγκριση τύπου για την Ευρώπη!

Οι εργασίες για τη Chiron Profilée ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2020 αφού η Bugatti έλαβε αιτήματα από πελάτες που ήθελαν μια λιγότερο extreme έκδοση της Pur Sport.

Έτσι, η Profilée δε διαθέτει την τεράστια πίσω αεροτομή και είναι περισσότερο διακριτική. Στο μπροστινό μέρος, έχει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα από τη «απλή» Chiron και μια πιο φαρδιά μάσκα για να τροφοδοτεί με περισσότερο αέρα τα συστήματα του αυτοκινήτου, ενώ η ροή αέρα βελτιστοποιείται περαιτέρω από έναν επανασχεδιασμένο διαχωριστή που ενισχύει επίσης την κάθετη δύναμη στον μπροστινό άξονα.

Η Bugatti έβαψε το μοναδικό στο είδος του hypercar σε ένα αποκλειστικό χρώμα Argent Atlantique σε συνδυασμό με εκτεθειμένες ίνες άνθρακα με απόχρωση Bleu Royal Carbon για το κάτω μέρος του αμαξώματος.

Οι τροχοί της Profilée δε μοιάζουν με καμίας άλλης Chiron και είναι βαμμένοι στο χρώμα Le Patron για να συνδυάζονται με το κάτω μέρος του αμαξώματος, ενώ οι γυαλιστερές πινελιές αλουμινίου ολοκληρώνουν τις αλλαγές στο εξωτερικό.

Μηχανικά, τα ελατήρια της ανάρτησης είναι 10% πιο άκαμπτα από αυτά της Pur Sport και ο πίσω άξονας έχει 50% περισσότερο αρνητική κάμπερ για καλύτερη πρόσφυση στις στροφές. Η Bugatti λέει ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το υψηλό επίπεδο άνεσης που είναι γνωστό ότι προσφέρει η Chiron.

Σε αυτήν την έκδοση, ο κινητήρας των 8,0 λίτρων W16 με τα τέσσερα τούρμπο αποδίδει ισχύ 1.500 ίππων, η οποία βέβαια είναι μικρότερη από τους 1.600 ίππους άλλων εκδόσεων όπως το Centodieci και το Super Sport 300+.

Με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2,3 δευτερόλεπτα και 0-200 χλμ./ώρα σε 5,5 δευτερόλεπτα, η Bugatti Chiron Profilée είναι ένα από τα αυτοκίνητα παραγωγής με την καλύτερη επιτάχυνση, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 30 χλμ./ώρα υψηλότερη από αυτή της Pur Sport και φτάνει «μόνο» τα 350 χλμ./ώρα!

Ο οίκος RM Sotheby’s θα δημοπρατήσει το αυτοκίνητο την 1η Φεβρουαρίου 2023 και η Bugatti λέει ότι ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό…

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Moto NewsNews

Αποκαλύφθηκαν οι νέες Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK

Auto NewsNews

Η Hyundai αποκάλυψε το ανανεωμένο i30

Auto NewsNews

Volkswagen: Έκπτωση έως 7.000 ευρώ στα ετοιμοπαράδοτα μοντέλα της!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!