Auto NewsNews

Πρεμιέρα για τη νέα Porsche Cayenne [video]

Έπειτα από διάφορες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Porsche τους προηγούμενους μήνες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε τώρα στην αποκάλυψη της νέας Cayenne, η οποία έρχεται με ανανεωμένη εμφάνιση, αναβαθμισμένο εξοπλισμό και αλλαγές στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και το σασί, ώστε να βελτιώνονται τόσο οι επιδόσεις, όσο και οι εκτός δρόμου δυνατότητες.

Σύμφωνα με την Porsche, η Cayenne έχει βελτιωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και πλέον κάνει την εμφάνισή της με πλήρως ψηφιοποιημένο σχεδιασμό οθόνης και οργάνων ελέγχου, νέα τεχνολογία σασί και καινοτόμες λειτουργίες υψηλής τεχνολογίας.

Αρχίζοντας όμως από την εμφάνιση, η νέα Cayenne διαθέτει πλέον μια ιδιαίτερα εκφραστική οπτική, με το νέο μπροστινό μέρος, τα πιο έντονα τοξωτά φτερά, το νέο πορτ-μπαγκάζ και τους τεχνικά εντυπωσιακούς προβολείς να δίνουν έμφαση στο πλάτος του οχήματος.

Οι προβολείς μάλιστα είναι Matrix LED (προαιρετικά και HD Matrix LED) και εφοδιάζονται με δύο μονάδες υψηλής ευκρίνειας και περισσότερα από 32.000 pixel ανά προβολέα, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται αυτόματα για να μην «τυφλώνουν» τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.

Πίσω, τα φώτα είναι τρισδιάστατα και σε συνδυασμό με τις λιτές επιφάνειες από κάτω και τη νέα ποδιά με την ενσωματωμένη υποδοχή της πινακίδας κυκλοφορίας χαρακτηρίζουν το ντιζάιν του πίσω μέρους της νέας Cayenne.

Παράλληλα, μια διευρυμένη χρωματική παλέτα με τρεις νέες αποχρώσεις και η νέα διευρυμένη σειρά τροχών 20, 21, και 22 ιντσών εγγυώνται την εξατομικευμένη και δυναμική διαμόρφωση της νέας Cayenne.

Στα ενδότερα τώρα, η νέα Cayenne δείχνει εντελώς αλλαγμένη από το απερχόμενο μοντέλο, αφού υιοθετεί μια πλήρως ανανεωμένη φιλοσοφία οθόνης και οργάνων ελέγχου.

Η νέα αυτή φιλοσοφία επικεντρώνεται στον οδηγό και βελτιστοποιεί τον χειρισμό του οχήματος. Έτσι, οι λειτουργίες που χρησιμοποιεί συχνά ο οδηγός βρίσκονται επάνω ή δίπλα ακριβώς στο τιμόνι. Για παράδειγμα, ο μοχλός που βρίσκεται αριστερά πίσω από το τιμόνι διαθέτει πλέον πρόσθετες λειτουργίες χειρισμού των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ενώ το χειριστήριο του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων στη νέα Cayenne βρίσκεται πλέον πάνω στο ταμπλό. Έτσι, στη νέα κεντρική κονσόλα απελευθερώνεται χώρος για θέσεις αποθήκευσης και για μεγαλύτερη μονάδα ελέγχου του συστήματος κλιματισμού σε κομψό μαύρο σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, το επανασχεδιασμένο ταμπλό της Cayenne περιλαμβάνει έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,6 ιντσών καμπυλόγραμμου σχεδιασμού με αυτόνομο ντιζάιν και επιλογές διαφοροποιημένης προβολής, ενώ διατίθεται προαιρετικά μια βελτιστοποιημένη οθόνη προβολής στο παρμπρίζ.

Αντίστοιχα με το πίνακα οργάνων, μεγάλη είναι και η κεντρική οθόνη (12,3 ίντσες) του συστήματος διαχείρισης επικοινωνιών Porsche (PCM), που ενσωματώνεται αρμονικά στο νέο ταμπλό προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις σημαντικές λειτουργίες του οχήματος, ενώ για πρώτη φορά παρέχονται ενσωματωμένες εφαρμογές όπως το Spotify και το Apple Music για βελτιστοποιημένη συνδεσιμότητα.

Επιπλέον, μια οθόνη 10,9 ιντσών είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη στη θέση του συνοδηγού. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζεται η οδηγική εμπειρία του συνοδηγού μέσω της προβολής δεδομένων απόδοσης, της παροχής ξεχωριστής δυνατότητας πρόσβασης στα χειριστήρια του συστήματος infotainment και -ανάλογα με τη χώρα- της δυνατότητας video streaming κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Όσο αφορά στους κινητήρες τώρα, η νέα Cayenne θα διατεθεί στην Ευρώπη με τρεις διαφορετικές παραλλαγές κινητήρα. Στη βάση αυτών -και για την βασική Cayenne- έχουμε ένα τρίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο V6 με 353 ίππους και 500 Nm ροπής, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και τη βάση για το σύστημα μετάδοσης κίνησης της Cayenne E-Hybrid.

Σε αυτήν (Cayenne E-Hybrid) ο συγκεκριμένος εξακύλινδρος συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 176 ίππων και η συνδυαστική ισχύς είναι 470 ίπποι, ενώ χάρη στην υψηλής τάσης μπαταρία με χωρητικότητα από 17,9 kWh έως 25,9 kWh (ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού) είναι πλέον εφικτή η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 90 χιλιόμετρα.

Περνώντας τώρα στην Cayenne S, o V6 του απερχόμενου μοντέλου έχει αντικατασταθεί από έναν ανανεωμένο τετράλιτρο, διπλά υπερτροφοδοτούμενο V8, που αποδίδει 474 ίππους και 600 Nm ροπής, με αποτέλεσμα το 0-100 χλμ./ώρα να γίνεται πλέον σε 4,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 273 χλμ./ώρα!

Στην κορυφή της γκάμας -και για την έκδοση Cayenne Turbo GT- υπάρχει ένας επίσης διπλά υπερτροφοδοτούμενος V8 κινητήρας, ο οποίος αποδίδει 659 ίππους και κάνει τη νέα Turbo GT να επιταχύνει μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 3,3 δευτερόλεπτα και να φτάνει μέχρι τα 305 χλμ./ώρα!

Ο συγκεκριμένος κινητήρας και έκδοση (Turbo GT) θα μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο Cayenne Coupe μοντέλα και θα είναι διαθέσιμος δυστυχώς μόνο για αγορές εκτός Ευρώπης.

Για την Ευρώπη, η νέα Cayenne διατίθεται μόνο στις τρεις εκδόσεις (Cayenne, Cayenne E-Hybrid και Cayenne S) που προαναφέραμε, με τις τιμές να ξεκινούν στην Γερμανία από τα 89.097 ευρώ για την Cayenne (από 93.143 ευρώ για την κουπέ), από τα 103.344 ευρώ για την Cayenne E-Hybrid (106.352 ευρώ για την κουπέ) και από τα 107.542 ευρώ για την Cayenne S (112.778 ευρώ για την κουπέ), τη στιγμή που οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο που μας έρχεται.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Νέο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης από τη Citroen

Moto NewsNews

Αποκαλύφθηκαν οι νέες Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK

Auto NewsNews

Η Hyundai αποκάλυψε το ανανεωμένο i30

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!