FeaturesIn Pen & Ink

Καλοκαιρινές Αποδράσεις: 10 πράγματα που είναι must να έχεις όταν σκέφτεσαι «να την κάνεις» εκτός…

Ανάκτηση…

Όλοι μας βρεθήκαμε σε λιγότερο ή περισσότερο δύσκολη θέση περιηγούμενοι στα βουνά, τα λαγκάδια, τα ποτάμια και τις παραλίες του τόπου μας, είτε σόλο είτε με παρέα, η οποία φυσικά είναι απαραίτητη σε τέτοιες εξορμήσεις. Χρειάστηκε να ρυμουλκήσουμε, να τραβήξουμε, να ξελασπώσουμε, να διαβούμε, να σπρώξουμε, να βοηθήσουμε και να μας βοηθήσουν. Έτσι, σε αυτό το άρθρο αποφασίσαμε να περιγράψουμε τα τελείως βασικά «χρειαζούμενα» ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το ταξίδι μας…

ΠΕΔΙΛΑ

Τα πέδιλα χωρίζονται σε κατηγορίες. Υπάρχουν πέδιλα άμμου, πέδιλα γεφυροποίησης και λάσπης. Με ένα ζευγάρι πέδιλα άμμου, συνήθως πλαστικά, μπορείτε να ξεκολλήσετε τόσο από αμμουδερές παραλίες όσο και από βαθιά λασπωμένα μονοπάτια. Τα πέδιλα γεφυροποίησης, συνήθως μεταλλικά, χρησιμοποιούνται κυρίως για να διαβούμε βαθιά σημεία στα οποία δεν μπορεί να μας βοηθήσει η ανάρτησή και τα ελαστικά μας όσο «επεκτάσιμα» κι αν είναι, γεφυρώνοντας δύο ψηλότερα σημεία, για παράδειγμα ενός υπερβολικά βαθιού νεροφαγώματος.

ΕΡΓΑΤΗΣ

Προτείνεται για όλους και συνήθως εδράζεται σε ειδική βάση που δένει στο σασί πίσω από τον προφυλακτήρα μας. Θα σας σώσει από πολλά κολλήματα σε δύσκολες καταστάσεις, αγκυρώνοντας το συρματόσχοινο ή το συνθετικό σχοινί του, σε σταθερό σημείο και κατά το δυνατόν σε ευθεία με το όχημα.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε εργάτη στο αυτοκίνητο, υπάρχουν και εργάτες «φερόμενοι» που μπορούν να τοποθετηθούν στο κοτσαδόρο. Επίσης υπάρχουν και χειροκίνητοι εργάτες τους οποίους χρησιμοποιούν τα ελαφρότερα SUV και εφαρμόζονται στα σημεία πρόσδεσης που προτείνει ο κατασκευαστής. Χαρακτηριστικό τους η ευελιξία, μιας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες «γωνίες» γύρω από το όχημα.

ΙΜΑΝΤΑΣ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗΣ

Θα τον χρειαστείτε τόσο για να ρυμουλκήσετε, όσο και για να δέσετε το γάντζο του εργάτη. Προτιμήστε κάτι ποιοτικό. Μην αγοράσετε από πολυκατάστημα αλλά από εξειδικευμένους προμηθευτές. Θα βρείτε πολλά μήκη και χρώματα, με την ανάλογη βέβαια τιμή.

Οι ποιοτικοί ιμάντες συνήθως διαθέτουν και κατά ένα ποσοστό δυνατότητα εφελκυσμού που βοηθά στη βίαιη ρυμούλκηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ (ΤΑΚΟΙ)

Θα σας χρειαστούν στην περίπτωση που θα πρέπει να αλλάξετε λάστιχο υπό κλίση. Υπάρχουν πτυσσόμενοι και σταθεροί. Φυλάξτε τους μαζί με το γρύλο σας.

ΓΡΥΛΟΣ HI LIFT

Πρόκειται για ειδικό ανυψωτικό (γρύλο) και θα σας φανεί χρήσιμος τόσο στο «ξεκόλλημα» όσο και στην αλλαγή ελαστικού, ειδικά αν διαθέτετε υπερυψωμένο όχημα, στο οποίο ο εργοστασιακός γρύλος δεν έχει την απαιτούμενη επεκτασιμότητα για να σηκώσει το όχημα.

Συνήθως βέβαια χρησιμοποιείται σε extreme καταστάσεις και συνθήκες.

ΦΤΥΑΡΙ…

Ναι… το ταπεινότατο αλλά χρησιμότατο φτυάρι είναι «εκ των ουκ άνευ» για το όχημα. Είτε πτυσσόμενο είτε ενιαίο. Κυρίως για αμμουδερές καταστάσεις, που είναι απαιτητό να σκάψετε ώστε να απελευθερώσετε το όχημα.

… και ΓΑΝΤΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καλύτερα αντιπυρικά… με τα οποία, θα σκάψετε, θα τραβήξετε συρματόσχοινα, θα περάσετε αλυσίδες, θα κάνετε επισκευές, θα αλλάξετε λάστιχα και θα τα διατηρείτε σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.

ΤΣΕΚΟΥΡΙ – ΠΡΙΟΝΙ

Όλοι όσοι τραβολογιόμαστε στις ερημιές ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να κόψουμε κορμούς, να ανάψουμε φωτιά, να ανοίξουμε δρόμους από δέντρα που έπεσαν το χειμώνα και μονοπάτια που κατέλαβε η φύση. Προτιμήστε ποιοτικά προϊόντα για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Είναι ακριβότερα, αλλά, πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν άφθονες εφαρμογές. Για παράδειγμα υπάρχει στο εμπόριο τσεκούρι που περιέχει στη λαβή του πολύ καλό πριόνι, αλλά υπάρχουν και λύσεις το ίδιο ποιοτικές χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη.

ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Οι περίφημοι ελβετικοί σουγιάδες. Βεβαίως εν προκειμένω δεν είναι απαραίτητο να είναι ούτε ελβετικός, ούτε σουγιάς. Υπάρχουν πολυχρηστικά εργαλεία από γνωστές για την ποιότητά τους εξειδικευμένες εταιρείες και εδώ θα είμαστε κάθετοι… αγοράστε κάτι πραγματικά καλό με βάση τις ανάγκες σας.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Είτε θα φτιάξετε, είτε θα αγοράσετε μια σειρά βασικών εργαλείων. Καστάνιες «γερμανοπολύγωνα», «γαλλικά», κόφτη, τανάλια, πένσα, κοπίδι, αυτοκόλλητη και μονωτική ταινία, σύρμα, tie wraps, και ό,τι πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστείτε, ανάλογα με το όχημα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν έχει σημασία τί οδηγείτε. Φύγετε, νιώστε τη φύση. Ταξιδέψτε, αλλά πάντα με ασφάλεια και ακόμα καλύτερα με παρέα. Ενημερώστε φίλους ή συγγενείς για το πού θα πάτε και το πότε περίπου θα επιστρέψετε στην περίπτωση που θα κάνετε σόλο ταξίδι. Κρατήστε φορτισμένο το κινητό, έχετε εφεδρικά ρούχα και τροφή, κι αν όλα πάνε στραβά καλέστε το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό άμεσης βοήθειας. Βέβαια με τα παραπάνω μάλλον δε θα χρειαστεί!

Καλές αποδράσεις σε όλους…

Related posts
In Pen & InkManuscriptsΧρήστος Κίτσος

Αγωνιστικά Πορτρέτα: Νίκος Υφαντίδης

HotIn Pen & InkManuscriptsMotorsportOld SchoolWRCΧρήστος Κίτσος

Ράλλυ Κροατίας: Από το Delta Rally του ’74, στον τέταρτο γύρο του ’24…

FeaturesHotIn Pen & Ink

Throwback: Όταν η Mitsubishi «έφτιαξε» ένα ηλεκτρικό EVO…

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!