FeaturesIn Pen & Ink

Εξοπλισμός Απόδρασης: Τα 10 βασικά πράγματα που πρέπει να ‘χετε μαζί σας…

Και έκανε ένα μακρύ ταξίδι…

Μπήκαμε στο Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας και πολλοί από εσάς θα αρχίσουν τις αποδράσεις και θα αναζητήσουν ένα μικρό προσωπικό παράδεισο, έστω για αυτές τις τρεις μέρες.

Επειδή μάλιστα οι χρήστες τετρακίνητων οχημάτων έχουν μια παραπάνω ευκαιρία να τον βρουν σε μέρη που ακόμα κι ο Θεός ίσως απουσιάζει, θα αναφερθούμε στην εκδοχή του να πραγματοποιήσει κανείς ένα μακρύ -ή και μικρότερο- ταξίδι με το τετρακίνητο, το οποίο απαιτεί μηχανολογική-μηχανική επάρκεια του οχήματος, αλλά και επαρκή προετοιμασία για αυτόνομη λιγοήμερη παραμονή στην ύπαιθρο.

Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε μόνο στην ευρύτερη προετοιμασία μας, μιας και η μηχανική προετοιμασία θεωρείται δεδομένη, ειδικά για την εκδοχή του να διανύσουμε πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε είτε καινούρια είτε μεταχειρισμένα προϊόντα που θα συμπληρώσουν τον εξοπλισμό σας, από μικρά ή μεγάλα ψυγεία, κάθε είδους, μεγέθους και κόστους εστίες μαγειρέματος αλλά και κάθε είδος προϊόντων που αφορούν στο κάμπινγκ.

Υ.Γ.: Όλα όσα αναφέρουμε παρακάτω αποτελούν προϊόν εμπειρίας και έτσι δε θα ασχοληθούμε με την υπερβολή που διακρίνει κάποιους στην προετοιμασία, διότι ειλικρινά, δεν χρειάζεστε ηλεκτρική ντουζιέρα (!) κατά την εξόρμησή σας στη ύπαιθρο… Την ίδια δουλειά κάνει ένας σάκος νερού…

Ας δούμε λοιπόν τα 10 σημαντικότερα πράγματα που πιστεύουμε πως χρειάζεστε μαζί σας…

  1. Ψυγείο

Φροντίστε το ψυγειάκι σας, είτε πρόκειται για ηλεκτρικό είτε για αερίου, είτε παγοκύστης. Σας είναι απαραίτητο για προφανείς λόγους. Πλύνετε το, καθαρίστε το, και αφήστε το να ξεμυρίσει από τις μυρωδιές της κλεισούρας και των τροφίμων της τελευταίας φοράς. Έτσι θα αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό του.

Επίσης βάλτε το σε λειτουργία, να «ανεβάσει» θερμοκρασία ψύξης, ώστε να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί κανονικά και να μη χρειαστεί να ταλαιπωρείτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

  1. Τέντες – Αντίσκηνα

Ανοίξτε τα, πλύνετε τα, αερίστε τα. Βεβαιωθείτε ότι δε σκίστηκαν κάπου, ελέγξτε τα αυτοκόλλητα κουμπώματα όπου υπάρχουν, τα φερμουάρ και λιπάνετέ τα αν χρειάζεται με γραφιτούχο υλικό, μιας και δε μαζεύει σκόνη όπως το λάδι.

Μην ξεχνάτε και τους υπνόσακους ή τα μαξιλάρια. Αδιαβροχοποιήστε όσα από τα υλικά σας το χρειάζονται, όπως τέντες σκίασης και αντίσκηνα. Καλό είναι να πακετάρετε και στοιχειώδη ραπτικά.

Τέλος, ελέγξτε πασαλάκια, σχοινιά, δοκούς υποστήριξης και συμπληρώστε τα αποθέματά σας αν έχετε ελλείψεις.

  1. Εξοπλισμός Κάμπινγκ

Οι πτυσσόμενες καρέκλες σας είναι περισσότερο απαραίτητες από όσο νομίζετε. Είναι σε καλή κατάσταση; Το ίδιο και το πτυσσόμενο τραπέζι σας. Τοποθετήστε τα σε σημείο με άμεση πρόσβαση. Το να ξεθάβεις τις καρέκλες μετά από μια κουραστική μέρα εκτός δρόμου δεν είναι ό,τι καλύτερο…

  1. Εξοπλισμός ύπνου

Ένας από του σημαντικούς παράγοντες στην τέλεια διεξαγωγή του ταξιδιού σας είναι και η ξεκούραση. Έτσι, καλό θα ήταν να προνοείτε για την ξεκούρασή σας τόσο κατά τη διάρκεια της οδήγησης με μικρά διαλείμματα κάθε 150 χιλιόμετρα, όσο και για το βραδινό ύπνο σας. Για τον τελευταίο φροντίστε να πάρετε μαζί σας τόσο υποστρώματα, όσο και ζεστούς υπνόσακους μιας και έχει κρυώσει πλέον ο καιρός…

  1. Φαρμακείο

Κάτι ακόμα που απαιτείται να διαθέτετε έτσι κι αλλιώς. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και των προϊόντων που διαθέτει. Προσθέστε, εάν δεν υπάρχουν, παυσίπονα, αντισταμινικά, κάποιο προϊον για αντιπεμτώπιση τσιμπημάτων και αντιόξινα, ή ότι συνηθίζετε να παίρνετε για προβλήματα με το στομάχι. Επίσης βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας απόθεμα φαρμάκων που χρησιμοποιείτε για χρόνια προβλήματα (π.χ. ινσουλίνη για τους διαβητικούς).

  1. Μαγείρεμα

Ξέρετε τι είναι να έχετε ψαρέψει με το καλάμι σας ένα και δύο και τρία κεφαλόπουλα από την άγια ελληνική θάλασσα και να μην μπορείτε να τα ρίξετε στη σχάρα να τα απολαύσει η παρέα;

Εμείς ξέρουμε, γι’ αυτό φροντίστε το. Μία πτυσσόμενη σχάρα ή μία εστία μαγειρέματος θα σας σώσει και στην αγορά υπάρχουν άπειρες επιλογές. Αν την έχετε, φροντίστε να την καθαρίσετε σχολαστικά, όπως και όλα τα κατσαρολικά, κούπες, καραβάνες, πιάτα και τηγάνια, που τα παρατήσατε βρώμικα από το τελευταίο ταξιδάκι και έχουν βγάλει τρίχες πια!

  1. Ρεζέρβα

Βεβαιωθείτε καταρχάς ότι έχει αέρα. Οι αλουμινένιοι τροχοί με τα χρόνια διαβρώνονται και μπορεί να δημιουργήσουν απροσδόκητα κλαταρίσματα. Βεβαιωθείτε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν καταστρέψει το ελαστικό, ειδικά αν είναι τοποθετημένο εκτός του οχήματος και ακόμα περισσότερο εάν το έχετε ακάλυπτο. Βεβαιωθείτε ότι οι βαλβίδες διαθέτουν καπάκια.

  1. Νερό

Ακόμη και αν τίποτε από τα παραπάνω δεν πάρετε μαζί σας, θα πάρετε νερό! Αν και η χώρα μας είναι γεμάτη από καθαρά νερά, ρυάκια και καταρράκτες, δεν ξέρετε πού και πότε ή γιατί θα το χρειαστείτε. Αν δεν έχετε, ή αν χρειαστεί να αγοράσετε καινούριο μπετονάκι ή jerrycan, πλύνετέ το επισταμένα και αν είναι δυνατόν με βιολογικά καθαριστικά και ξεπλύνετέ το πολλές φορές. Αφήστε το ανοικτό για να ξεμυρίσει…

  1. Ασφάλεια

Φροντίστε να δουλεύουν οι συναγερμοί σας. Τα αντικλεπτικά φιλμ στα παράθυρα είναι καλή προσθήκη, ειδικά αν ταξιδέψετε εκτός Ελλάδος ή σε «περίεργες περιοχές».

Αν παρκάρετε και απομακρυνθείτε, βεβαιωθείτε ότι δεν διακρίνονται πολύτιμα, ακριβά αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα που θα τραβούσαν την προσοχή εντός του οχήματος.

  1. Αλυσίδες

Η καλύτερη επιλογή για το χειμώνα είναι τα χειμερινά ελαστικά, καθώς αυτά δε λειτουργούν μόνο σε χιονισμένους δρόμους, αλλά λειτουργούν και πολύ καλύτερα κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, όπου τα συμβατικά ελαστικά χάνουν τις ικανότητές τους.

Βέβαια, για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αλλάζουν ελαστικά με τη σεζόν ή ακόμα και για αυτούς που έχουν και τα αλλάζουν τη χειμερινή περίοδο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως θα πρέπει οπωσδήποτε -και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία- να έχουν και ένα σετ αλυσίδες στο χώρο αποσκευών και φυσικά να είναι σε καλή κατάσταση και στις διαστάσεις των ελαστικών σας. Μαζί, στο κουτί τους, να έχετε και ένα ζευγάρι γάντια γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να «περνάς» αλυσίδες στην παγωνιά!

Καλό τριήμερο και καλές αποδράσεις σε όλους…

Related posts
HotIn Pen & InkManuscriptsMotorsportOld SchoolWRCΧρήστος Κίτσος

Ράλλυ Κροατίας: Από το Delta Rally του ’74, στον τέταρτο γύρο του ’24…

FeaturesHotIn Pen & Ink

Throwback: Όταν η Mitsubishi «έφτιαξε» ένα ηλεκτρικό EVO…

FeaturesIn & OutIn Pen & Ink

Θέμα: Όλες οι Ferrari του Lewis Hamilton!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!