Auto NewsEcoNews

Αποκάλυψη για το Cupra Tavascan!

H Cupra αποκάλυψε το νέο Tavascan, το οποίο είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό κουπέ SUV της μάρκας και έρχεται –σε συνδυασμό με το πλήρως ηλεκτρικό Cupra Born και τις plug-in υβριδικές εκδόσεις των Cupra Leon και Cupra Formentor- να επεκτείνει την εξηλεκτρισμένη γκάμα των Ισπανών…

Αυτή μάλιστα πρόκειται να επεκταθεί με γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, αφού η Cupra μέχρι το 2025 θα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή με νέα εξηλεκτρισμένα μοντέλα (βλ. Cupra Terramar, Cupra UrbanRebel, κ.α.) καθώς και την τρέχουσα γκάμα της πλήρως ανανεωμένη.

Επιστρέφοντας στο Tavascan που μόλις αποκαλύφθηκε, το νέο SUV της Cupra είναι βασισμένο στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen και ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες (κινητήρας, πλαίσιο, συνδεσιμότητα, ασφάλεια και άνεση, κτλ.) σε ένα πακέτο σχεδιασμένο για μια νέα γενιά οδηγών.

Εξωτερικά, το νέο κουπέ SUV της Cupra έχει διαστάσεις 4.644 χλστ. για το μήκος, 1.861 χλστ. για το πλάτος και 1.597 χλστ. για το ύψος, ενώ χαρακτηρίζεται για την ρηξικέλευθη σχεδίασή του. Αυτή περιλαμβάνει μια νέα εντυπωσιακή σχεδιαστική γλώσσα, η οποία προσφέρει αθλητικές και σπορ αναλογίες.

Από μπροστά, τα φώτα matrix LED με την υπογραφή τρίγωνων ματιών είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, ενώ στο πλάι είναι -επίσης- άμεσα αναγνωρίσιμος ο αθλητικός χαρακτήρας του μοντέλου, τη στιγμή που πίσω η σχεδίαση επικεντρώνεται στις χαρακτηριστικές μορφές των πίσω φώτων και στη συνέχεια της φιλοσοφίας φωτισμού της CUPRA, όπως και μπροστά.

Οι λαξευμένες εξωτερικές γραμμές του Cupra Tavascan μεταφέρονται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με το βασικό χαρακτηριστικό του να είναι η κεντρική σπονδυλική στήλη, ένα δομικό κεντρικό κομμάτι που υποστηρίζει ολόκληρο το εσωτερικό και βοηθάει στον καθορισμό του χαρακτήρα όλων των «αιωρούμενων» στοιχείων.

Ταυτόχρονα, το Cupra Tavascan χρησιμοποιεί τον τέλειο συνδυασμό της τελευταίας τεχνολογίας και του πρωτοποριακού στυλ. Η «αιωρούμενη» κεντρική οθόνη infotainment των 15 ιντσών (η μεγαλύτερη σε μοντέλο της Cupra) βρίσκεται στο επίκεντρο της ψηφιακής προσέγγισης και είναι ελαφρώς στραμμένη προς τον οδηγό, τη στιγμή που ενσωματώνει μια πρόσφατα σχεδιασμένη και αναπτυγμένη διεπαφή ανθρώπου – μηχανής (HMI), καθιστώντας το σύστημα infotainment ακόμα πιο βελτιστοποιημένο και διαισθητικό.

Όσο αφορά τώρα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης του Tavascan, αυτό έχει ρυθμιστεί για να προσφέρει την πιο συναρπαστική κίνηση. Χάρη στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen, ενσωματώνει προηγμένα πλήρως ηλεκτρικά συστήματα για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.

Πιο συγκεκριμένα, το Tavascan VZ που αποτελεί την κορυφαία έκδοση της σειράς έχει διάταξη διπλού κινητήρα (πίσω κινητήρας: 210 kW, μπροστινός κινητήρας: 80 kW) για να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, ικανή να στείλει έως και το 30% της ισχύος του οχήματος στους μπροστινούς τροχούς όταν απαιτείται περισσότερη πρόσφυση.

Συνολικά, αποδίδει 250 kW (340 ίπποι), με ροπή 545 Nm (πίσω κινητήρας) και 134 Nm (μπροστινός κινητήρας) αντίστοιχα, ενώ η επιλογή CUPRA Mode –που απαρτίζεται από τα Range, Comfort, Performance, CUPRA, Individual και Traction (για την έκδοση της τετρακίνησης)- βελτιώνει την εμπειρία του οδηγού.

Συνεχίζοντας με την έκδοση Endurance, σε αυτή η απόδοση δεν ανέρχεται στα επίπεδα της VZ που είδαμε παραπάνω, αφού εδώ έχουμε μόνο έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα, που αποδίδει 210 kW (286 ίππους) και 545 Nm ροπής.

Σχετικά με την μπαταρία, το Tavascan εφοδιάζεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία είναι τοποθετημένη σε δομή αλουμινίου και αποτελεί μέρος του αμαξώματος, αυξάνοντας την ακαμψία και διατηρώντας το βάρος σε χαμηλά επίπεδα και κεντρικά. Είναι χωρητικότητας 77 kWh και στην έκδοση VZ (τη μεγαλύτερη) προσφέρει αυτονομία 520 χλμ. για το Tavascan, όταν στην δικίνητη έκδοση Endurance αυτή αγγίζει τα 550 χιλιόμετρα.

Κλείνοντας, το Cupra Tavascan θα παράγεται στο εργοστάσιο του Anhui του Ομίλου Volkswagen στην Κίνα και θα λανσαριστεί το 2024, με ετήσιο στόχο πωλήσεων περισσότερα από 70.000 αυτοκίνητα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsFeaturesIn Pen & InkNews

WCOTY 2024: Οι νικητές...

Moto NewsNews

Ducati Season Opening 2024: Η αρχή από το Ducati Athens…

Auto NewsEcoNews

Baw Pony: Τώρα και σε έκδοση ΙΧ και μάλιστα με τέσσερις θέσεις!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!