Auto NewsNews

Το ENYAQ iV αποκαλύπτει τη φιλοσοφία ηλεκτροκίνησης της SKODA…

Το νέο SKODA ENYAQ iV, ακόμα με χαρακτηριστικό καμουφλάζ στους δρόμους της Ιρλανδίας, σηματοδοτεί ένα καινοτόμο βήμα προς τα εμπρός στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της SKODA, ενώ είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της μάρκας που είναι βασισμένο στη μεταβλητή πλατφόρμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων MEB του Volkswagen Group και συνδυάζει χαρακτηριστικές αρετές της SKODA, όπως γενναιόδωροι χώροι και πρακτικότητα με πολύ ελκυστικό design και funtodrive αλλά αειφόρο χαρακτήρα.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο SUV της SKODA έχει μήκος 4.648 χλστ., πλάτος 1.877 χλστ. και ύψος 1.618 χλστ.. Το μεταξόνιο είναι 2.765 χλστ. ενώ η χωρητικότητα αποσκευών 585 λίτρα, με το κατώφλι φόρτωσης να έχει ρυθμιστεί χαμηλά για ένα SUV, ώστε να επιτρέπει την εύκολη φόρτωση, ακόμη και για βαριά ή ογκώδη αντικείμενα.

Όσο αφορά στα κινητήρια σύνολα, στις εισαγωγικές εκδόσεις, ένας κινητήρας τοποθετημένος πίσω δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργώντας έτσι μια τεχνολογική γέφυρα με την ιστορία και την παράδοση της μάρκας.

Οι πιο ισχυρές εκδόσεις διαθέτουν ένα δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στο μπροστινό μέρος, για να μεταδίδουν την ισχύ στο δρόμο ακόμα πιο αποτελεσματικά, ενώ στην πιο ισχυρή παραλλαγή του, το SKODA ENYAQ iV μπορεί να ρυμουλκήσει φορτία έως και 1.200 κιλά, αν χρειαστεί.

Το βασικό μοντέλο θα είναι το SKODA ENYAQ iV 50. Σε αυτό η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ονομαστική χωρητικότητα 55 kWh και ο πίσω ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 109 kW (148 PS), προσφέροντας μέγιστη αυτονομία έως και 340 χλμ. Αυτή αυξάνεται μέχρι τα 390 χλμ. στο ENYAQ iV 60 των 132 kW (179 PS), εξοπλισμένο με μπαταρία 62 kWh.

Τέλος, το ENYAQ iV 80 με  μετάδοση κίνησης στους  πίσω τροχούς παράγει 150 kW (204 PS) και έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη μπαταρία των 82 kWh χρησιμοποιείται και από τις δύο εκδόσεις που είναι εφοδιασμένες με ένα δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα, τοποθετημένο εμπρός και συνεπώς με κίνηση σε όλους τους τροχούς: τα ENYAQ iV 80X και ENYAQ iV vRS, τα οποία παράγουν 195 kW (265 PS) και 225 kW (306 PS) αντίστοιχα. Το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και έχει μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη αυτονομία και των δύο τετρακίνητων εκδόσεων φτάνει μέχρι τα 460 χλμ.!

Σχετικά με τη φόρτιση, το SKODA ENYAQ iV μπορεί να φορτιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, εκτός από την συμβατική υποδοχή 230 Volt οικιακής πρίζας με έξοδο εναλλασσόμενου ρεύματος 2,3 kW, το όχημα μπορεί επίσης να φορτιστεί άνετα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι (ή την παραμονή στο γραφείο) χρησιμοποιώντας ένα Wall Box ισχύος έως και 11 kW. Αυτή διαρκεί έξι έως οκτώ ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας. Οι σταθμοί γρήγορης φόρτισης DC με ισχύ φόρτισης 125 kW αποτελούν την τρίτη επιλογή. Μπορούν να επαναφορτίζουν τη μπαταρία του ENYAQ iV από το 10% στο 80% σε μόλις 40 λεπτά.

Κλείνοντας, το SKODA ENYAQ iV είναι το πρώτο όχημα του Volkswagen Group στην Ευρώπη που βασίζεται στην MEB και θα κυλήσει από γραμμή παραγωγής εκτός της Γερμανίας. Έχει προγραμματιστεί να κατασκευάζεται στο κεντρικό εργοστάσιο της SKODA AUTO στη Mladá Boleslav και θα μοιράζεται τη γραμμή παραγωγής με μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα MQB.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους ενώ η έναρξη πωλήσεων του SKODA ENYAQ iV θα ξεκινήσει τις αρχές του 2021.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Νέες ειδικές εκδόσεις για τα Jeep Renegade και Compass

Moto NewsNews

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Απριλίου για τα Πανελλήνια Test Rides των Kymco και Voge…

Auto NewsNews

Τα νέα Ford Transit Custom και Tourneo Custom στην Ελλάδα [τιμές]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!