Στην πατρίδα του Menalon trail…
Ωραία βουνά, καθαρά νερά, παραδοσιακά χωριά, απίθανα μοναστήρια και ατέλειωτες αποδράσεις βρίσκονται στη Γορτυνία, μια περιοχή της ορεινής Αρκαδίας, που αντιστέκεται στο χρόνο και επιβιώνει μέσα στο πέρασμα των αιώνων, προσκαλώντας τον επισκέπτη να την ανακαλύψει.
Το ταξίδι ξεκινά με την ατέλειωτη θέα που προσφέρει ηρεμία στον ταξιδιώτη όταν φτάνει στη γη της Αρκαδίας. Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα ολιγοήμερο σταμάτημα του χρόνου, απολαμβάνοντας λίγο τσιπουράκι ή μια ομελέτα με άγρια χόρτα και λουκάνικο, μπροστά σε ένα ξεχωριστό πανόραμα από κορυφές ή κάπου… χαμηλότερα, κοντά στα δυο ποτάμια, το Λούσιο και τον Αλφειό, που συμπληρώνουν το παζλ της εναλλακτικής απόδρασης στη Γορτυνία.
Πέτρινα χωριά, παραδοσιακά γεφύρια, παλιοί νερόμυλοι και 75 χιλιόμετρα ενός πιστοποιημένου μονοπατιού, αναλαμβάνουν να μυήσουν όλους τους επίδοξους «Ιντιάνα Τζόουνς» στο μοναδικό κόσμο των υπαιθρίων δραστηριοτήτων που, εδώ και χρόνια, πραγματοποιούνται στην Καρύταινα, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα, είτε πεζοπορώντας, είτε κάνοντας ράφτινγκ και καταρρίχηση.
Το μικρό καλοκαιράκι του χειμώνα, εκπλήσσει ευχάριστα τον ταξιδιώτη που ανακαλύπτει τη Στεμνίτσα, με την άλλοτε φημισμένη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που στις μέρες μας φιλοξενεί μαθητές της πρώτης τάξεως συνοδών βουνού, ενός επαγγέλματος που τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως θα ταΐζει αρκετές οικογένειες, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Και όλα αυτά χάρη στην Ελληνίδα Όλγα Παπαδοπούλου, η οποία διαφυλάσσει την παράδοση της Στεμνίτσας ως κόρη οφθαλμού!
Στη μικρή πλατεία του χωριού υπάρχει ένα ξεχωριστό καμπαναριό που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία. Κάτω από αυτό επιβιώνει ο ιστορικός καφενές «Γερουσία» που σερβίρει σπέσιαλ γλυκίσματα, όλα δημιουργίες της μοναδικής «μαμάς», τα οποία συνοδεύονται από καλοψημένο ελληνικό καφέ ο οποίος ευωδιάζει την ατμόσφαιρα.
Στο μονοπάτι του Μαινάλου…
Είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA 9 (European Ramblers Association) και αποτελεί ακόμη μία ξεχωριστή καινοτομία για την Αρκαδία κατά τον Ιωάννη Λαγό, εμπνευστή και δημιουργό του Menalon Trail με τα 75 χιλιόμετρα μήκους του, τα οποία ικανοποιούν τις απαιτήσεις του πεζοπόρου για το κάτι διαφορετικό στην ελληνική φύση.
Οργανωμένες αποδράσεις στην Αρκαδία πραγματοποιούνται από τις εταιρείες «Περιπέτεια» και “Trekking Hellas” και μπορείτε να ανατρέξετε στις ιστοσελίδες τους ώστε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τα πακέτα που προσφέρουν.
Από τη Βυτίνα στη Νυμφασία…
Αφού απολαύσαμε έναν ωραίο πρωινό καφέ στη γραφική πλατεία της Βυτίνας, φορέσαμε τα σακίδια μας και ακολουθήσαμε την πράσινη σήμανση που φέρει το χαρακτηριστικό γνώριμο σηματάκι με το «βουνό που ίπταται», χαράζοντας πορεία για το μικρό χωριουδάκι της Νυμφασίας. Τα βήματά μας πέρασαν από την παλιά Βυτίνα και τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, κατηφορίσαμε προς τα Μαύρα Λιθάρια και φτάσαμε στον Μυλάοντα, όπου απολαύσαμε την άγρια ομορφιά του φαραγγιού, που με επιτυχία συνθέτανε το ποτάμι και τα επιβλητικά βράχια που πλαισίωναν το τοπίο.
Από εκεί πήραμε την κατηφόρα για το πετρόχτιστο γεφύρι της Τζαβάρενας, που κάποτε αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα από τη Βυτίνα για τη Δυτική Γορτυνία. Κάπου εκεί ήταν που το μονοπάτι ξεκίνησε να δείχνει «τα δόντια του». Αλλάζοντας τελείως το σκηνικό, κινηθήκαμε μέσα από ψηλούς θάμνους και φλύσχες, φτάνοντας στο διάσελο της Νυμφασίας, σε υψόμετρο 880 μέτρων, όπου και αντικρίσαμε το μικρό αλλά ζωντανό χωριό, χαμογελώντας.
Η διαμονή στην περιοχή είναι το κάτι άλλο! Μόνο στην περιοχή της Βυτίνας υπάρχουν πάνω από 1000 κλίνες ικανές να εκπληρώσουν τις ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. Εμείς επιλέξαμε το Koustenis Village, ένα ξενοδοχείο με θέα στο απέραντο άνοιγμα του Λούσιου, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από την Ι.Μ. Φιλοσόφου, σημείο όπου και η εθνική ομάδα ποδηλασίας επιλέγει για την προετοιμασία της. Η περιοχή της Ορεινής Αρκαδίας αποτελεί προορισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε το ποια εποχιακή παλέτα χρωμάτων επιθυμείτε να απολαύσετε, να μπείτε στο αυτοκίνητό σας και αφού οδηγήσετε ως εκεί, να καθίσετε όπου σας αρέσει και να απολαύστε την απαράμιλλη ομορφιά που προσφέρουν οι παραδοσιακοί οικισμοί της «Άλλης Ελλάδας»!
Στη Γορτυνία ταξιδέψαμε με το Renault Kadjar 1.3 TCE με τα 140 άλογα, τα οποία κινούνε όχι μόνον ικανοποιητικά το μεγάλο αμάξωμα του Kadjar αλλά του χαρίζουνε και αξιόλογες επιδόσεις. Στα στροφιλίκια της Ελάτης απολαύσαμε την αμεσότητα που είχαν τα φρένα του, καθώς «παρασυρθήκαμε» μέσα στη μαγεία της φύσης του όρους Μαίναλου.
Οι εξωτερικοί θόρυβοι είναι εξαιρετικά μειωμένοι και τα γραφικά συνοδεύουν τον ψηφιακό πίνακα οργάνων -που επάνω του φιλοξενεί αρκετές λειτουργίες τις οποίες θα συναντήσετε ακόμη και στη βασική έκδοση του μοντέλου- πολύ ευχάριστα. Δυσκολευτήκαμε λίγο με το χειρισμό του infotainment που βρίσκεται στην 7ιντση οθόνη του συστήματος, ενώ όσον αφορά στη μέση κατανάλωση καυσίμου του 1.300άρη υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα, αυτή κυμάνθηκε κοντά στα 7 λίτρα για κάθε 100 χλμ. με μέση ταχύτητα ταξιδίου τα 130 χλμ./ώρα.
Περισσότερες φωτογραφίες: