Moto NewsNews

Πρώτη cruiser μοτοσυκλέτα για την BMW [video]

Με τη νέα R 18, η BMW Motorrad κάνει την είσοδό της στην κατηγορία των cruiser…

Όπως καμία άλλη μοτοσυκλέτα της οικογένειας BMW μέχρι σήμερα, η R 18 έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση των ιστορικών μοτοσυκλετών της εταιρείας τόσο από τεχνικής όσο και από σχεδιαστικής άποψης.

Δανείζεται τεχνολογικά και αισθητικά στοιχεία από διάσημα μοντέλα όπως η BMW R 5, αποφεύγοντας κάθε τι περιττό. Το «πάντρεμα» της κλασικής σχεδίασης με την σύγχρονη τεχνολογία πέτυχε το στόχο που τέθηκε για την R 18 και δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία μιας προηγμένης και ταυτόχρονα κλασικής οδηγικής εμπειρίας.

Στην «καρδιά» της νέας BMW R 18 βρίσκεται ο νέος δικύλινδρος κινητήρας boxer – ο λεγόμενος “Big Boxer”. Τόσο η εμφάνιση όσο και η τεχνολογία του υποδηλώνουν μία συνέχεια των παραδοσιακών αερόψυκτων κινητήρων που προσφέρουν μία διαφορετική οδηγική εμπειρία από το 1923 όταν και ξεκίνησε η παραγωγή τους από την BMW Motorrad.

Ο ισχυρότερος δικύλινδρος boxer κινητήρας σε επίπεδο μαζικής παραγωγής έχει κυβισμό 1.802 κ.εκ., αποδίδει μέγιστη ισχύ 91 ίππων στις 4.750 σ.α.λ. και πάνω από 150 Nm ροπής από τις 2.000 μέχρι τις 4.000 σ.α.λ.

Η νέα R 18 προσφέρει τρία στάνταρ προγράμματα οδήγησης “Rain”, “Roll” και “Rock”, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις ατομικές απαιτήσεις του αναβάτη.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης αυτόματο σύστημα ελέγχου ευστάθειας ASC (Automatic Stability Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης), που διασφαλίζει υψηλό επίπεδο άνεσης.

Επιπλέον, η νέα R 18 εφοδιάζεται στάνταρ με έλεγχο ροπής κινητήρα (MSR). Μεταξύ των άλλων διαθέσιμων επιλογών, η υποβοήθηση όπισθεν (reverse assist) διευκολύνει τους ελιγμούς, ενώ η λειτουργία Hill Start Control καθιστά ασφαλέστερη τις εκκινήσεις σε ανηφόρες.

Η R 18 μεταφέρει αριστοτεχνικά το εμβληματικό στυλ παλαιότερων εποχών στο σήμερα, διατηρώντας μία καθαρόαιμη σχεδίαση σε πολυάριθμες λεπτομέρειες, επηρεασμένη κυρίως από κλασικά μοντέλα όπως η BMW R 5.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι λειτουργικά και στιλιστικά στοιχεία όπως το πλαίσιο δύο τμημάτων, το ρεζερβουάρ σε σχήμα σταγόνας, ο εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης και οι λεπτές γραμμές στη βαφή (εργοστασιακή επιλογή) παραπέμπουν στο θρυλικό boxer της εποχής 1936.

Η νέα R 18 θα προσφέρεται σε όλο τον κόσμο στην αποκλειστική έκδοση R 18 First Edition από το λανσάρισμά της, ενώ ένα βασικό μοντέλο θα διατίθεται επιπρόσθετα σε ορισμένες αγορές. Αυτό συνδυάζει την εμφάνιση της R 18 με αποκλειστικά στοιχεία εξοπλισμού σε κλασικό μαύρο φινίρισμα με λευκά σιρίτια. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολυάριθμες  χρωμιωμένες επιφάνειες ένα σήμα στη σέλα και χρωμιωμένο λογότυπο “First Edition” στα πλαϊνά καλύμματα.

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα, η νέα R 18 υιοθετεί σχεδίαση φιλική στις μετατροπές, κάτι στο οποίο εστίασαν οι σχεδιαστές ήδη από τα πρώτα στάδια εξέλιξης της βασικής διάταξης της μοτοσυκλέτας. Ως αποτέλεσμα, εφοδιάζεται με υποπλαίσιο που αφαιρείται εύκολα ενώ το ίδιο εύκολα αποσυναρμολογούνται τα βαμμένα εξαρτήματα.

Τα σημεία έδρασης για την ηλεκτρολογική πλεξούδα και τα σωληνάκια φρένων/συμπλέκτη είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για εύκολη εγκατάσταση ενός ψηλότερου ή χαμηλότερου τιμονιού.

Επιπλέον, τα ορατά καλύμματα βαλβίδων (καλύμματα κυλινδροκεφαλών) και το κάλυμμα του ιμάντα (καπάκι κελύφους κινητήρα) είναι σχεδιασμένα ώστε να βρίσκονται εξωτερικά του κάρτερ λαδιού, για να αντικαθίστανται εύκολα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

300 ίπποι και αυτόματο 8άρι για το ανανεωμένο Toyota GR Yaris!

Auto NewsNews

DS 3 Esprit De Voyage: Ωδή στην κομψότητα…

Auto NewsNews

Δοκιμές στην έρημο για την BMW iX5 Hydrogen!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!