Η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον καθένα και έτσι, με σκοπό να μας βοηθήσει λίγο να… ξεφύγουμε, η Bugatti δημοσίευσε εικόνες από μια φωτογράφιση που περιλαμβάνει τις τρεις ναυαρχίδες της.
Από την EB110 των ‘90s, ως τη θρυλική Veyron και τη σημερινή Chiron, το τρίδυμο αυτό προκαλεί δέος με την πρώτη ματιά.
Αν και εξελίχθηκε πριν η Bugatti περάσει στην ιδιοκτησία του VAG, η EB110 σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής για τη μάρκα, καθώς μοιράζεται περισσότερα κοινά στοιχεία με τη μοντέρνα γκάμα από ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Αφιέρωμα: Bugatti EB110
Εφοδιασμένη με τετρακίνηση, τέσσερα τούρμπο και ανθρακονημάτινο monocoque πλαίσιο, η ΕΒ110 αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια της Bugatti σε πολλούς τομείς από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στο Παρίσι το 1991.
Όντας το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε από ανθρακόνημα και με ιδιαίτερα στοιχεία, όπως οι ζάντες από μαγνήσιο και οι βίδες από τιτάνιο, η ΕΒ110 ήταν ένα ορόσημο της μηχανικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας γενικότερα. Τα εκπληκτικά για την εποχή –και για το σήμερα- νούμερα των επιδόσεών της ήταν άπιαστα, με τον 3.5 λίτρων V12 κινητήρα να επιταχύνει το αυτοκίνητο έως τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 3,3 δευτερόλεπτα και να συντελεί σε τελική ταχύτητα 350 χλμ./ώρα., κάτι που το κατέστησε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής εκείνη την εποχή.
Όταν βγήκε στην παραγωγή, έξι χρόνια μετά από τότε που η τελευταία ΕΒ110 βγήκε από το εργοστάσιο, η Veyron επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την ικανότητα της Bugatti να δημιουργεί αυτοκίνητα-ρεκόρ. Με απόδοση 1.001 ίππων ισχύος και 1.250 Nm ροπής, η Veyron μπορούσε να φτάσει σε τελική ταχύτητα άνω των 400 χλμ./ώρα, ανακτώντας για την εταιρεία τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο.
Πέντε χρόνια όμως μετά την κυκλοφορία της Veyron, η Bugatti κυκλοφόρησε την έκδοση Super Sport που βλέπουμε και στις εικόνες του άρθρου, η οποία διέθετε ακόμα περισσότερη δύναμη και πιο εκπληκτικές επιδόσεις, με την τελική της ταχύτητα να ξεπερνά τα 430 χλμ./ώρα, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ που κατείχε η βασική έκδοση του μοντέλου!
Και σας να μην έφταναν όλα αυτά, η Bugatti κυκλοφόρησε μετά και την Chiron, η οποία διατίθεται έως σήμερα. Κάτω από το αμάξωμά της βρίσκουμε ένα παρόμοιο με της Veyron κινητήριο σύνολο, αλλά με κάποιες αναβαθμίσεις. Η απόδοση πλέον φτάνει τους 1.500 ίππους ισχύος και τα 1.600 Nm ροπής, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 420 χλμ./ώρα. Ωστόσο, για να διατηρήσει την παράδοση, η Bugattiέκανε και δοκιμές απόλυτης τελικής ταχύτητα, δημιουργώντας την ειδική έκδοση Super Sport 300+ και πετυχαίνοντας ταχύτητα 490,367 χλμ./ώρα στις εγκαταστάσεις δοκιμών Ehra–Lessien (δες εδώ).
Τέλος, δε θα μπορούσαμε με τίποτα να κοστολογήσουμε την τριάδα που βλέπετε στις εικόνες, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι η μια ΕΒ110, παρά την αρχική της τιμή –τότε- των περίπου 400.000 ευρώ, πουλήθηκε πρόσφατα για δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια Chiron ξεκινά από τα 2,65 εκατομμύρια ευρώ, τότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η συνολική τιμή θα είναι εξωπραγματική…