Moto NewsNews

Ντεμπούτο για τη νέα BMW M 1000 XR [video]

Στα τέλη του 2018, η BMW Motorrad παρουσίασε την επιτυχημένη της στρατηγική που περιελάμβανε την εισαγωγή μοτοσικλετών της γκάμας μοντέλων M και έκτοτε προσφέρει ειδικό εξοπλισμό M και εξαρτήματα επιδόσεων M, ενώ η νέα σπορ μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων BMW M 1000 XR είναι το τρίτο μοντέλο M της BMW Motorrad που γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του, μετά την superbike M 1000 RR και το δυναμικό roadster M 1000 R.

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και της μαγείας των μοντέλων BMW υψηλών επιδόσεων και απευθύνεται σε πελάτες με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις για επιδόσεις, αποκλειστικότητα και εξατομικευμένο στυλ., ενώ στην επετειακή χρονιά των 100 ετών της BMW Motorrad, η δυναμική φιλοσοφία του πιο ισχυρού γράμματος στον κόσμο εφαρμόζεται και στη νέα M XR…

Με ισχύ 201 ίππων, απόβαρο κατά το πρότυπο DIN μόλις 223 κιλά και τεχνολογία ανάρτησης και αεροδυναμική σχεδιασμένες τόσο για σπορ οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων όσο και για γρήγορους γύρους στην πίστα, η νέα M XR ανοίγει νέες δυνατότητες δυναμικής οδήγησης που μέχρι πρότινος προορίζονταν για καθαρόαιμα superbikes.

Η νέα M XR διαθέτει έναν τροποποιημένο υδρόψυκτο 4κύλινδρο, εν σειρά κινητήρα που βασίζεται στη μονάδα ισχύος της S 1000 RR. Αποδίδει μέγιστη ισχύ 201 ίππων στις 12.750 σαλ., υψηλότερη κατά 31 ίππους σε σχέση με τη νέα S 1000 XR., ενώ η μέγιστη ροπή των 113 Nm αποδίδεται στις 11.000 σ.α.λ., τη στιγμή που η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα της M XR είναι 14.600 σ.α.λ.!

Η αυξημένη ισχύς στον πίσω τροχό σε όλες τις σχέσεις υποστηρίζεται από μια κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης μέσω της χρήσης ενός γραναζιού με 47 πλέον δόντια (S 1000 XR: 45 δόντια, τη στιγμή που η 4η, 5η και 6η σχέση είναι τώρα κοντύτερες σε σύγκριση με εκείνες της S 1000 XR, γεγονός που ωφελεί επίσης την πρόσφυση στον πίσω τροχό, την ελκτική δύναμη και την επιτάχυνση.

Εκτός από την τεχνολογία κίνησης και ανάρτησης, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασική προτεραιότητα στη φάση εξέλιξης της M XR. Έτσι, η νέα M XR απέκτησε winglets στην περιοχή των εμπρός πλαϊνών πάνελ με στόχο την επίτευξη ακόμα ταχύτερων χρόνων στην πίστα και την καλύτερη δυνατή σταθερότητα οδήγησης στις υψηλές ταχύτητες. Από τα 100 χλμ./ώρα περίπου, αυξάνουν το φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό χάρη στην αεροδυναμική κάθετη δύναμη που παράγεται και φτάνει τα περίπου 12 κιλά στα 220 χλμ./ώρα.

Όσο για την ανάρτηση και το πλαίσιο της νέας M XR, αυτά βασίζονται στην S 1000 XR, με το αλουμινένιο πλαίσιο τύπου γέφυρας ως κεντρικό στοιχείο., ενώ η M XR διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο σωλήνα 45 χλστ. μπροστά και ένθετα κλειστού τύπου με ξεχωριστά συστήματα διαχωρισμού εμβόλων/κυλίνδρων.

Επίσης, το πιρούνι της M XR συνοδεύεται από μια άνω γέφυρα με μηχανουργικά κατεργασμένο με υψηλή ακρίβεια αποστάτη τιμονιού και ένα σωληνωτό μαύρο αλουμινένιο τιμόνι προσανατολισμένο ακόμα περισσότερο προς τα εμπρός που φέρει το λογότυπο “BMW M 1000 XR” χαραγμένο μέσω λέιζερ.

Επίσης νέοι είναι και οι προαιρετικοί εργοστασιακοί καθρέπτες που εδράζονται στα άκρα του τιμονιού της M XR, ενώ τα άκρα του πιρουνιού έχουν επίσης τροποποιηθεί σχεδιαστικά ώστε να υποδέχονται τις νέες δαγκάνες φρένων M.

Σε επίπεδο φρένων, μετά την M 1000 RR και την M 1000 R, η νέα M XR είναι η τρίτη μοτοσικλέτα BMW που διαθέτει σύστημα φρένων M, τα οποία βασίζονται στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα των εργοστασιακών μοτοσυκλετών της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, ενώ οι δαγκάνες των φρένων M φέρουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Μαζί με δύο δίσκους 320 χλστ. πάχους 5 χλστ. και μαύρους φορείς για τους τελευταίους από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το σύστημα πέδησης που είναι εξοπλισμένο με μια νέα ακτινική αντλία στη μανέτα σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της εξέλιξης των συστημάτων πέδησης για νόμιμη χρήση στο δρόμο.

Αντίστοιχα προηγμένος είναι και ο πίνακας οργάνων της νέας M XR, που είναι αντίστοιχος σε σχεδίαση με εκείνον της M RR και προσφέρει επίσης το M start-up animation, ενώ ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το μεγαλύτερο εύρος της κόκκινης περιοχής του στροφόμετρου. Προαιρετικά, μπορεί να παρέχεται ένα ολοκληρωμένο υλικό δεδομένων για τη χρήση του M GPS Laptrigger και του M GPS Datalogger (γνήσια αξεσουάρ BMW Motorrad) μέσω ενός κωδικού ξεκλειδώματος και της διεπαφής OBD του πίνακα οργάνων.

Κλείνοντας με την εμφάνιση, οι σχεδιαστικές αναλογίες αποπνέουν δύναμη και είναι εξαιρετικά συμπαγείς. Οι τρισδιάστατες επιφάνειες δημιουργούν ενθουσιασμό και δυναμική εμφάνιση, χάρη σε ένα λεπτό, κομψό και εξαιρετικά επιθετικό, μπροστινό μέρος, ενώ ο σπορ χαρακτήρας της νέας M XR αντικατοπτρίζεται επίσης και στη χρωματική φιλοσοφία της, με το μαύρο σώμα να συνδυάζεται με τα χρώματα M Light Blue, Dark Blue και Red.

Η M XR με το πακέτο M Competition

Εάν η στάνταρ έκδοση της νέας M XR δεν ικανοποιεί επαρκώς τις σπορ φιλοδοξίες των αναβατών, το M Competition Package προσφέρει ένα συναρπαστικό μείγμα βελτιωμένων εξαρτημάτων τόσο για τους θιασώτες της αγωνιστικής τεχνολογίας όσο και για τους λάτρεις της υψηλής αισθητικής.

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο αυτό καθιστά τη νέα M XR κατά τρία κιλά ελαφρύτερη, αφού περιλαμβάνει ζάντες M Carbon, εξαρτήματα M Carbon, όπως πίσω κάλυμμα τροχού με ενσωματωμένο προστατευτικό αλυσίδας, πλαϊνά πάνελ, κάλυμμα εμπρός τροχού, εσωτερικό κάλυμμα και κάλυμμα κεντρικού διακόπτη/κλειδώματος τιμονιού, καθώς και πλήρως ρυθμιζόμενο σύστημα μαρσπιέ αναβάτη Μ, μαρσπιέ συνεπιβάτη και MGPS Laptrigger (κωδικός ξεκλειδώματος). 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας BMW M 1000 XR

• Κινητήρας με τεχνολογία Shift Cam από την S RR, ισχύς 148 kW (201 hp) στις 12.750 σαλ., 23 kW (31 hp) πλέον της νέας S 1000 XR. Μέγιστη ροπή 113 Nm στις 11.000 σαλ.

• Κοντύτερη τελική σχέση μετάδοση (γρανάζι με 47 δόντια αντί για 45).

• Κοντύτερη 4η, 5η και 6η σχέση κιβωτίου.

• Βελτιστοποιημένο σύστημα εισαγωγής με μεταβλητούς αυλούς για βελτιωμένη αναπνοή στις υψηλές στροφές του κινητήρα.

• Τελικό εξάτμισης από τιτάνιο με έντονη γωνία προς τα πάνω με Carbon κάλυμμα.

• Αλυσίδα M Endurance.

• Riding modes με τις ονομασίες “Rain”, “Road”, “Dynamic”, “Race” και “Race Pro1-3” καθώς και η τελευταία γενιά του συστήματος Dynamic Traction Control (DTC) και της λειτουργίας ελέγχου ανύψωσης εμπρός τροχού DTC μέσω κεντρικής μονάδας αισθητήρων 6 αξόνων.

• Τέσσερις ρυθμιζόμενες χαρτογραφήσεις γκαζιού διατίθενται τώρα για βέλτιστη απόκριση. Τρία προγράμματα φρένου κινητήρα “Engine Brake” στο πρόγραμμα “Race Pro”.

• Brake Slide Assist βοηθά τον αναβάτη να ντριφτάρει φρενάροντας.

• Shift Assistant Pro για γρήγορα ανεβάσματα και κατεβάσματα χωρίς τη χρήση συμπλέκτη.

• Launch Control για τέλειες εκκινήσεις σε αγώνες και Pit Lane Limiter για τη διατήρηση με ακρίβεια της προβλεπόμενης ταχύτητας στο pit lane.

• Hill Start Control Pro για άνετες εκκινήσεις σε ανηφόρες.

• M winglets: Φρενάρισμα αργότερα και επιτάχυνση νωρίτερα, καθώς και αυξημένη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες χάρη στην κάθετη αεροδυναμική δύναμη 

• Ανεστραμμένο πιρούνι με ρυθμιζόμενη βάση ελατηρίου σε συνδυασμό με το στάνταρ DDC.

• Φρένα M σε σπορ μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων της BMW Motorrad για πρώτη φορά: Η M XR προσφέρει μέγιστη απόδοση πέδησης για οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους και πίστες.

• Αλουμινένιοι σφυρήλατοι τροχοί.

• Ζάντες M Carbon με λωρίδες M και λογότυπα M στη στεφάνη: Τα υψηλών προδιαγραφών και ελαφριά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας προσφέρουν μέγιστη απόδοση ως μέρος του προαιρετικού M Competition Package.

• Μανέτες φρένου και συμπλέκτης Μ.

• Ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού.

• Μηχανουργικά κατεργασμένος αποστάτης τιμονιού.

• Σωληνωτό τιμόνι προσανατολισμένο ακόμα περισσότερο προς τα εμπρόςσε σχέση με εκείνο της S 1000 XR, με λογότυπο “BMW M XR” χαραγμένο μέσω λέιζερ.

• Καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού (προαιρετικά).

•  Προβολείς με εμβληματική φωτεινή υπογραφή και προσαρμοζόμενα φώτα στροφής (Headlight Pro).

• Μικρή βάση πινακίδας κυκλοφορίας.

• Πίνακας οργάνων με μεγάλη, εξαιρετικά ευανάγνωστη οθόνη TFT 6,5”, start-up animation με λογότυπο M και διεπαφή OBD για το M GPS Datalogger και M GPS Laptrigger που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω κωδικού ξεκλειδώματος.

• Στροφόμετρο (κόκκινη περιοχή) νέας σχεδίασης.

• Ελαφριά μπαταρία M, πίσω θύρα φόρτισης USB, ισχυρές μονάδες φώτων LED, ηλεκτρονικό cruise control και θερμαινόμενα γκριπ.

• Keyless Ride.

• Το M Design και η δυναμική σχεδίαση σηματοδοτούν τις απόλυτες επιδόσεις ενός roadster.

• M Competition Package ως προαιρετικός, εργοστασιακός εξοπλισμός.

• RDC ως στάνταρ εξοπλισμός.

• Διευρυμένη γκάμα προαιρετικών αξεσουάρ και ειδικού εξοπλισμού από το εργοστάσιο.

 Περισσότερες φωτογραφίες:
Related posts
Auto NewsNews

Νέο John Cooper Works: Ντεμπούτο στο Nürburgring για το γρηγορότερο Mini παραγωγής!

Moto NewsNews

City's Art 2024: Επιτυχημένο το ξεκίνημα...

Auto NewsNews

Η Land Rover αναβαθμίζει τον πετρελαιοκινητήρα στο νέο Defender…

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!