Eco

Θέμα: Η σωστή εργαλειοθήκη για το MTB!

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στη χώρα μας λόγω Covid-19 μπορεί να περιορίζει κάπως τους φίλους του ποδηλάτου να κάνουν την προπόνησή τους ή τη βόλτα τους, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και μια καλή ευκαιρία για τη συντήρηση του αγαπημένου τους ποδηλάτου…

Δεν ξέρουμε αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των αθλητών που για τη συντήρηση των ποδηλάτων τους επισκέπτονται το «ποδηλατάδικο» της αρεσκείας τους, ή από εκείνους που έχουν στήσει ένα μικρό εργαστήριο σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους! Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν έναν πολύ αξιόπιστο εξοπλισμό ισότιμο με το επίπεδο εργαλείων που διαθέτουν οι τεχνικοί της UCI.

Χωρίς τα σωστά εργαλεία, κανένα ποδήλατο δεν είναι λειτουργικό κατά την κίνησή του στα μονοπάτια των ορεινών περιοχών, ασχέτως από την τιμή αγοράς τους. Υπάρχουν αμέτρητα εργαλεία για άπειρες χρήσεις, εδώ όμως θα σας παρουσιάσουμε τα πιο χρηστικά, ανεξάρτητα από το αν θα τα πιάσετε στα χέρια σας.

Μια σωστή εργαλειοθήκη δίνει τάξη στην οργάνωση των εργαλείων μας, γιατί τη δύσκολη ώρα που τα χρειαζόμαστε, δεν τα ψάχνουμε!

Σετ κλειδιών Αllen

Σε περίπτωση που δεν το έχετε παρατηρήσει, σας ενημερώνουμε ότι οι περισσότερες βίδες στο ΜΤΒ σας είναι τύπου Αllen. Τα εξάγωνα εργαλεία που μοιάζουν με κατσαβίδια έχουν σχεδιαστεί από το 1910 και ήταν γνωστά ως κλειδιά Hex. Υπάρχει τεράστιο εύρος στο μέγεθος αυτών των κλειδιών ωστόσο στα ποδήλατα MTB θα συναντήσεις από 2,5 έως 8 χλστ. Θα τα βρεις σε κιτ που είναι όλα μαζί, αλλά χρηστικά αποδεικνύονται αυτά που είναι ξεχωριστά.

Σημείωση: Καλό είναι να διαθέτουν μια πλευρά ball-ends ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δύσκολα σημεία του ποδηλάτου.

Τρόμπα αναρτήσεων

Όσοι τυχεροί διαθέτουν αναρτήσεις αέρος πρέπει να γνωρίζουν ότι μια τρόμπα ανάρτησης είναι πάντα απαραίτητη. Μήπως η ανάρτησή σου τερματίζει εύκολα ή μήπως είναι κούτσουρο και σου φεύγουν τα σφραγίσματα; Μια τρόμπα ανάρτησης μπορεί να διορθώσει τα πάντα με προσεκτικό φούσκωμα.

Δυναμόκλειδο

Με πόση δύναμη πρέπει να σφίξεις αυτή τη βίδα; Μήπως την έσφιξες πολύ; Είσαι σίγουρος για τη δύναμη που έβαλες; Καλύτερα άσε τις εικασίες και πάρε ένα δυναμόκλειδο. Πλέον μπορείς να βρεις στην αγορά σε λογικές τιμές και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή θα ξέρεις ότι έχεις σφίξει σωστά κάθε βίδα.

Κλειδιά Torx

Μπορεί να μην είναι εύκολο να ξεχωρίσεις ένα T25 Τorx από ένα 4 Αllen, αλλά όταν μάθεις τη διαφορά τους δεν θα χρειαστεί να πας ξανά στο «ποδηλατάδικο» για να ξεβιδώσεις χαλασμένες βίδες Τorx που έχεις βεβηλώσει. Το καλύτερο είναι να αποκτήσεις μια σειρά Τorx. Μην ξεχνάς ότι το ποδήλατό σου διαθέτει τουλάχιστον 12 τέτοιες βίδες (στις δισκόπλακες, αν δεν είναι center lock).

Κατσαβίδια

Μπορεί να βρεις εύκολα κατσαβίδι με ίσια μύτη, αντίθετα όμως δύσκολα θα βρεις καλό σταυρωτό κατσαβίδι και μάλιστα δεν είναι απαραίτητο μόνο ένα καθώς υπάρχουν διαφορετικού μεγέθους σταυρωτές βίδες στο ποδήλατό σου.

Τρόμπα

Είναι σίγουρα το πιο χρήσιμο εργαλείο για την συντήρηση του ποδηλάτου σας. Βλέπετε είναι απαραίτητο να αλλάζεις πιέσεις στα ελαστικά ανάλογα με τη χρήση και τις συνθήκες, ενώ παράλληλα είναι συχνό φαινόμενο να χάνουν τα λάστιχά σας αέρα κατά τη διάρκεια ακινησίας. Πρέπει λοιπόν να διαθέτετε μια ποιοτική τηλεσκοπική τρόμπα αέρα ώστε να φουσκώσετε σωστά και γρήγορα τα λάστιχα και παράλληλα να βλέπετε την πίεση. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να επενδύσετε στην απόκτηση ενός πιεσόμετρου χειρός για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις σας.

Βάση επισκευής ποδηλάτου

Είναι σίγουρα το πιο χρήσιμο εργαλείο για τη συντήρηση του ποδηλάτου σας.

Related posts
Auto NewsEcoNews

Η Hyundai έφτιαξε ρομπότ για την αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων [video]

Auto NewsEcoNews

Ντεμπούτο για το ηλεκτρικό Nissan Townstar Combi

Auto NewsEcoNews

Πρεμιέρα για το νέο Ford E-Tourneo Courier

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!