Moto NewsNews

Η Ducati παρουσιάζει τη νέα Panigale V4 R [video]

Στο τέταρτο επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς Ducati World Première, ο κατασκευαστής με έδρα τη Μπολόνια παρουσίασε τη νέα Panigale V4 R, με την οποία θέλει να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά την ασυναγώνιστη αποστολή της: να προσφέρει στους οπαδούς της τις πιο εξελιγμένες και εκλεπτυσμένες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες φέρνουν τις supersport μοτοσυκλέτες ακόμη πιο κοντά στις αγωνιστικές που χρησιμοποιούνται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.

Η νέα Ducati Panigale V4 R είναι άμεσα αναγνωρίσιμη χάρη στα φτερά από ανθρακονήματα που είναι βαμμένα στα χρώματα από το MotoGP ενσωματώνοντας τις λευκές ενδείξεις με τον αριθμό «1». Για πρώτη φορά, η μοτοσυκλέτα θα παραχθεί σε αριθμημένη σειρά με τον προοδευτικό αριθμό και το όνομα του μοντέλου να εμφανίζεται στο αλουμινένιο τιμόνι.

Η καρδιά της Panigale V4 R βασίζεται στο νέο Desmosedici Stradale R των 998 κ.εκ.. Ένας κινητήρας ικανός να φτάνει τις 16.500 σ.α.λ. με έκτη ταχύτητα (16.000 στις υπόλοιπες σχέσεις) και να αποδίδει την μέγιστη ισχύ των 218 ίππων στις 15.500 σ.α.λ. (συμβατό με Euro-5), νούμερα που αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο των supersport μοτοσυκλετών, ίδιου κυβισμού.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση και παρά τις όλες βελτιώσεις, η νέα Desmosedici Stradale R έχει ελαφρώς μειωμένες επιδόσεις λόγω του περιορισμού που δημιουργεί το σύστημα της εξάτμισης που συμμορφώνεται με την αυστηρή νόρμα Euro-5. Ωστόσο, η πλήρης απόδοση του κινητήρα, εμφανίζεται με την τοποθέτηση της αγωνιστικής εξάτμισης με την ισχύ να ανέρχεται στους 237 ίππους, 3 περισσότερους από την προκάτοχο.

Η εξέλιξη του κινητήρα της νέας Panigale V4 R περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού λαδιού που εξελίχθηκε από τη Shell σε συνεργασία με την Ducati Corse. Το νέο λιπαντικό υψηλής απόδοσης εγγυάται 10% μείωση των μηχανικών τριβών και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέγιστης ισχύος κατά 3,5 ίππους, η οποία στο όριο του περιοριστή αυξάνεται κατά 4,5 ίππους. Η σύνθεση αυτού του λαδιού βασίζεται στη χρήση πρόσθετων αγωνιστικής φόρμουλας, ειδικά για υψηλόστροφους κινητήρες ξηρού συμπλέκτη. Όπως στους κινητήρες MotoGP και SBK, στην πραγματικότητα ο ξηρός συμπλέκτης είναι αυτός που επιτρέπει τη χρήση πρόσθετων, που θα καθιστούσαν προβληματική τη μετάδοση της ροπής στην περίπτωση υγρού συμπλέκτη. Αυτά τα χημικά στοιχεία προστίθενται, σε ειδικές ποσότητες και ποσοστά, στο βασικό λάδι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αναλογία μεταξύ απόδοσης και προστασίας του κινητήρα.

Χάρη στον συνδυασμό της αγωνιστικής εξάτμισης και του αποκλειστικά εξελιγμένου λιπαντικού, η μέγιστη ισχύς της Panigale V4 R μπορεί να φτάσει τους εκπληκτικούς 240,5 ίππους!

Αυτοί οι αριθμοί είναι εφικτοί χάρη στην υιοθέτηση εξελιγμένων τεχνολογικών λύσεων που προέρχονται από τον μαγικό κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ για πρώτη φορά σε μία μοτοσυκλέτα δρόμου χρησιμοποιούνται διάτρητες «gun drilled» μπιέλες τιτανίου που έχουν κατά μήκος οπές διαμέτρου 1,6 χλστ. Μία λύση που επιτρέπει τη διέλευση του λαδιού από την κεφαλή στο μικρότερο κάτω άκρο, βελτιώνοντας τη λίπανση και την αξιοπιστία σε ακραίες συνθήκες.

Τα έμβολα της Desmosedici Stradale R έχουν ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια με επένδυση DLC (Diamond Like Carbon), μια λύση που χρησιμοποιείται σε αγώνες MotoGP και Formula 1, η οποία μειώνει τις τριβές και εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε κινητήρα μοτοσυκλέτας δρόμου. Επιπρόσθετα, τα έμβολα έχουν μια νέα γεωμετρία που τα καθιστά 5 γραμμάρια ελαφρύτερα (ίσο με το 2% του βάρους τους) μειώνοντας έτσι τις δυνάμεις αδράνειας, προς όφελος της αξιοπιστίας.

Στις λοιπές αναβαθμίσεις περιλαμβάνεται ένα πιο επιθετικό προφίλ των έκκεντρων εισαγωγής, για μεγαλύτερη ανύψωση (1 mm), η οποία βελτιώνει την αναπνοή του κινητήρα στις υψηλές στροφές και αυξάνοντας τη μέγιστη ισχύ σε συνδυασμό με την αγωνιστική εξάτμιση.

Έχοντας πάντα ως στόχο τη βελτίωση της απόδοσης στην πίστα, η Panigale V4 R υιοθετεί τις ίδιες σχέσεις μετάδοσης που χρησιμοποιούν οι μοτοσυκλέτες που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK. Όπως συνέβαινε ήδη με τη Panigale V4 S 2022, με την επιμήκυνση της πρώτης σχέσης (+ 11,6 %), της δεύτερης (+ 5,6%) και της έκτης (+ 1,8%), σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Έτσι, η πρώτη σχέση γίνεται πιο ωφέλιμη σε οδήγηση πίστας, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα της καλύτερης διαχείρισης του κινητήρα κατά το φρενάρισμα και της καλύτερης επιτάχυνσης κατά την έξοδο από τις στροφές. Επιπλέον, η μικρότερη «απόσταση» μεταξύ της πρώτης και δεύτερης σχέσης επιτρέπει στο Ducati Quick Shift να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Επίσης, η Desmosedici Stradale R στην έκδοση του 2023 είναι εξοπλισμένη με νέο ξηρό συμπλέκτη που προέρχεται από την εξέλιξη της έκδοσης που χρησιμοποιείται στο WorldSBK από την επίσημη ομάδα της Ducati. Η διάμετρος και το αξονικό μήκος υπολείπονται κατά 24 χλστ.), ενώ το σημαντικότερο είναι πως το βάρος έχει μειωθεί κατά περίπου 800 γραμμάρια.

Η μεγαλύτερη απόδοση της νέας Panigale V4 R στη πίστα επιτυγχάνεται και χάρη στην υιοθέτηση όλων των ηλεκτρονικών αναβαθμίσεων που έχουν ήδη εισαχθεί στις Panigale V4 ’22 και ’23. Όπως είναι τα εξελιγμένα Power Modes, η νέα πληροφόρηση «Track Evo» στο πίνακα οργάνων, η νέα χαρτογράφηση του κινητήρα με βαθμονόμηση για κάθε σχέση, οι βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Ducati και στο σύστημα Ride By Wire, αλλά και η υιοθέτηση της λειτουργίας Engine Brake Control EVO 2, της νέας λειτουργίας για το DQS και την αναβάθμιση του ελέγχου του ανεμιστήρα ψύξης.

Επιπλέον, στη Panigale V4 R το αεροδυναμικό πακέτο έχει επίσης αναβαθμιστεί με στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση: τα νέα πτερύγια δύο στοιχείων (βασικό+flap) μπορεί να διασφαλίζουν το ίδιο αεροδυναμικό φορτίο, αλλά είναι πιο κόμπακτ και πιο λεπτά (κατά 40% και 50%, αντίστοιχα).

Για να βελτιωθεί η ψύξη του κινητήρα και να σταθεροποιηθεί η απόδοσή του σε ακραία χρήση στη πίστα, το φέρινγκ έχει τροποποιηθεί στο κάτω μέρος του, κοντά στις απαγωγές, έτσι ώστε να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike. Επίσης, αριστερά στο κάτω μέρος, υπάρχει εισαγωγή αέρα για την ψύξη του αισθητήρα του Ducati Quick Shift.

Τέλος, για περαιτέρω αύξηση της απόδοσης στη πίστα, η Ducati Performance προσφέρει μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ με τα οποία αναβαθμίζεται η Panigale V4 R. Το πλήρες σύστημα εξάτμισης Akrapovič από τιτάνιο, με διπλό σιγαστήρα κάτω από το κάθισμα, βελτιώνει (σε σύγκριση με το τυπικό σύστημα) περαιτέρω την αναλογία βάρος/ ισχύος της V4 R χάρη στην εξοικονόμηση 5 κιλών και την αύξηση της ισχύος έως τους 237 ίππους. Η εξάτμιση διατίθεται με αποκλειστική χαρτογράφηση, στην οποία όλες οι παράμετροι DTC, DWC, DPL και DSC προσαρμόζονται στη νέα ρύθμιση της μοτοσυκλέτας. Μία επιπλέον μείωση βάρους είναι εφικτή χάρη στην τοποθέτηση ζαντών μαγνησίου, οι οποίες εξοικονομούν 0,7 κιλά (-10%) σε σύγκριση με τις ήδη ελαφριές σφυρήλατες ζάντες του βασικού εξοπλισμού.

Για την καλύτερη προσαρμογή της θέσης οδήγησης, διατίθενται ρυθμιζόμενα αλουμινένια μαρσπιέ που εξελίχθηκαν από την Ducati Corse σε συνεργασία με τη Rizoma, ενώ το πακέτο Pit Stop προσφέρει θερμαντήρες ελαστικών και βάσεις γκαράζ για ακόμη καλύτερες συνθήκες στην πίστα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsNews

Honda e:NY1: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Honda στην Ελλάδα [τιμές]

Auto NewsNews

Η Nissan αποκαλύπτει το αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Hyper Urban concept...

Moto NewsNews

Έφτασαν οι μοτοσυκλέτες UM Renegade 300 στην Ελλάδα [τιμές]

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!