Auto NewsNews

Έτοιμα τα νέα MINI John Cooper Works Clubman και Countryman!

Η MINI παρουσίασε δύο νέα μοντέλα που, κατά μία έννοια, είναι τα ισχυρότερα στην 60χρονη ιστορία της με έγκριση τύπου για κυκλοφορία σε δημόσιο δρόμο…

Ο τετρακύλινδρος turbo κινητήρας των 306 ίππων στο νέο MINI John Cooper Works Clubman και στο νέο MINI John Cooper Works Countryman υπόσχεται εξαιρετικές επιδόσεις και για τα δύο compactπολυτελή μοντέλα.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο εξαιρετικά ισχυρός κινητήρας συνδυάζεται στάνταρ με ένα νέο, οκτατάχυτο σπορ κιβώτιο Steptronic, με μηχανικό μπλοκέ διαφορικό στον εμπρός άξονα, σύστημα τετρακίνησης ALL4, ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο, και πρόσθετες ενισχύσεις στη δομή του αμαξώματος, τις βάσεις του κινητήρα και τις συνδέσεις στο πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, η αγωνιστική αίσθηση John Cooper Works αποκτά μία εντελώς νέα διάσταση επιδόσεων.

Η τελευταία γενιά του 4-κύλινδρου κινητήρα που εξελίχθηκε για τα μοντέλα John Cooper Works με τεχνολογία MINI TwinPower Turbo υπερέχει της προηγούμενης κατά 75 ίππους στις μέγιστες τιμές ισχύος. Η μέγιστη ροπή έχει αυξηθεί κατά 100 Nm στα 450 Nm, ενώ ανάλογη είναι και η αύξηση της επιτάχυνσης.

Το νέο MINI John Cooper Works Clubman επιταχύνει, σύμφωνα με την εταιρεία, από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 4,9 δεύτερα, ενώ το νέο MINI John Cooper Works Countryman καλύπτει την ίδια απόσταση σε 5,1 δευτερόλεπτα, όντας 1,4 και 1,5 ταχύτερο σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενα μοντέλα.

Ο κινητήρας -εγκάρσια τοποθετημένος, μπροστά– και στα δύο σπορ αυτοκίνητα μεταδίδει την ισχύ του στο εξελιγμένο, οκτατάχυτο, σπορ κιβώτιο Steptronic. Η τελευταία γενιά του κιβωτίου προσφέρει αυξημένη εσωτερική απόδοση και μεγαλύτερο λόγο μετάδοσης. Αυτό σημαίνει χαμηλότερες στροφές κινητήρα με μεγαλύτερη σχέση κιβωτίου, και κατ’ επέκταση χαμηλότερη κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, ένα νέο σύστημα ελέγχου αυξάνει τόσο τη δυναμική των αλλαγών σχέσεων όσο και την οδηγική άνεση. Η αλλαγή σχέσεων κιβωτίου και η ακουστική άνεση έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω, ενώ Shift paddles (Χειριστήρια αλλαγών) τοποθετούνται στάνταρ στο τιμόνι για μηχανική επιλογή σχέσεων, με το νέο κιβώτιο να προσφέρει και λειτουργία εκκίνησης για επιτάχυνση από στάση, με βέλτιστη πρόσφυση και μέγιστη δυναμική.

Παράλληλα, περιλαμβάνει ένα μπλοκέ διαφορικό που μειώνει τη διαφορά ταχύτητας μεταξύ των εμπρός τροχών. Υπό συνθήκες φορτίου, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί ένα ποσοστό εμπλοκής έως 39%. Το μηχανικό μπλοκέ διαφορικό είναι συνδεδεμένο με το DSC (Dynamic Stability Control), που βοηθά στην πρόσφυση του νέου MINI John Cooper Works Clubman και του νέου MINI John Cooper Works Countryman σε χαλαρά εδάφη ή σε κακές καιρικές συνθήκες, και στη δυναμική, σπορ συμπεριφορά στις στροφές. Με την εμπλοκή, εάν παρατηρηθεί τάση ολίσθησης στον έναν από τους δύο εμπρός τροχούς, η ροπή μεταφέρεται στον άλλο τροχό, αποτρέποντας έτσι την απώλεια πρόσφυσης – ακόμα και με διαφορετικούς συντελεστές τριβής μεταξύ αριστερού και δεξιού τροχού. Με τον ίδιο τρόπο, το μπλοκέ διαφορικό υποστηρίζει την ευελιξία του αυτοκινήτου στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης ή σε δυναμικές επιταχύνσεις στην έξοδο των στροφών, εφαρμόζοντας στοχευμένη κατανομή της ροπής.

Τέλος, το σύστημα τετρακίνησης ALL4 διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης, της ευελιξίας και της οδηγικής ευστάθειας των οχημάτων. Ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό του νέου MINI John Cooper Works Clubman και του νέου MINI John Cooper Works Countryman και αναβαθμίστηκε πλήρως για τη νέα έκδοση των δύο μοντέλων.

Επιγραμματικά, η συμπαγής, βελτιστοποιημένου βάρους μονάδα τετρακίνησης αποτελείται από ένα κιβώτιο στον εμπρός άξονα (power take-off), έναν κεντρικό άξονα δύο τμημάτων, και το πίσω διαφορικό με ηλεκτροϋδραυλικά ρυθμιζόμενο πολύδισκο συμπλέκτη (Hang-on). Επιπλέον, ο ευφυής εγκέφαλος του συστήματος ALL4 είναι συνδεδεμένος με το DSC Dynamic Stability Control και υπολογίζει σταθερά την ιδανική κατανομή ισχύος μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών. Αυτό σημαίνει ότι η εξαιρετική ισχύς κατανέμεται πάντα εκεί όπου μπορεί να μετατραπεί πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά σε οδηγική απόλαυση.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Related posts
Auto NewsEcoNews

Η Hyundai έφτιαξε ρομπότ για την αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων [video]

Auto NewsNews

John Cooper Works 1to6 Edition: Το τελευταίο χειροκίνητο MINI για 999 τυχερούς!

Auto NewsNews

Renault: Πάει το επερχόμενο 5άρι και το 4EVER Trophy στο Roland-Garros!

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!