full screen background image
Search
Δευτέρα 28 Μάιος 2018
  • :
  • :

Ράλλυ Ντακάρ 2018: 14η ειδική – Αυλαία στη διοργάνωση του 2018 [VIDEO]

Αυτοκίνητα: Αποχαιρετιστήρια νίκη Sainz για την Peugeot

Ο θρύλος των Ράλλυ, Carlos Sainz, κέρδισε τη δεύτερη νίκη του στο Ράλλυ Ντακάρ του 2018. Ο δύο φορές πρωταθλητής WRC δεν είχε τερματίσει σε κανένα από τα τρία προηγούμενα Ντακάρ που είχε συμμετάσχει ως οδηγός της Peugeot, όμως το 2018 αποδείχθηκε και η τυχερή για τον Ισπανό.

Έχοντας επιβιώσει από πολλές δυσκολίες στο Περού, ο Sainz – ο οποίος είχε προηγουμένως κερδίσει το Ντακάρ το 2010 με τη Volkswagen – αναδείχθηκε στην κορυφή του αγώνα, κερδίζοντας συνεχόμενες νίκες πριν και μετά τη μέρα ανάπαυσης στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, La Paz.

Αυτές ήταν οι μοναδικές νίκες του, αλλά η πορεία του προς τη συνολική νίκη στον υπόλοιπο αγώνα ήταν σχετικά ομαλή – εκτός από μια αμφισβητούμενη ποινή για ένα περιστατικό με έναν αναβάτη quad που τελικά ακυρώθηκε.


Ο Sainz ήταν 3 λεπτά πίσω από το ρυθμό στην τελευταία ειδική του φετινού Νατκάρ, τερματίζοντας το μαραθώνιο 44λεπτα μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, Nasser Al-Attiyah. Ο θρίαμβός του σημαίνει ότι η ομάδα της Peugeot αποχαιρετά το Ντακάρ με τρεις νίκες σε τέσσερις προσπάθειες, με τους οδηγούς της να έχουν ολοκληρώσει 25 ειδικές από τις 48 συνολικά.

Τελική κατάταξη Ράλλυ Ντακάρ 2018 – Αυτοκίνητα:

Θέση Οδηγός / Συνοδηγός Αυτοκίνητο Χρόνος/Διαφορά
1  Carlos Sainz

Lucas Cruz

Peugeot 49h16m18s
2  Nasser Al-Attiyah

Mathieu Baumel

Toyota +43m40s
3  Giniel de Villiers

Dirk von Zitzewitz

Toyota +1h16m41s
4  Stephane Peterhansel

Jean-Paul Cottret

Peugeot +1h25m29s
5  Jakub Przygonski

Tom Colsoul

Mini +2h45m24s
6  Khalid Al Qassimi

Xavier Panseri

Peugeot +4h20m58s
7  Martin Prokop
Jan Tomanek
Ford +7h20m49s
8  Peter van Merksteijn

Maciej Marton

Toyota +7h41m28s
9  Sebastian Halpern

Edu Pulenta

Toyota +9h08m10s
10  Lucio Alvarez

Robert Howie

Toyota +9h18m46s

Φορτηγά: Θρίαμβος για τον Eduard Nikolaev

Ο οδηγός της Kamaz, Eduard Nikolaev, ολοκλήρωσε πρώτος το Ράλλυ Ντακάρ 2018 στην κατηγορία των φορτηγών. Κερδίζοντας τον Siarhei Viazovich της Maz, με σχεδόν τέσσερις ώρες διαφορά, ο Nikolaev πήρε τον τρίτο τίτλο του στο Ντακάρ, ενώ η ομάδα της Kamaz έχει πλέον 14 νίκες στις 18 τελευταίες διοργανώσεις του αγώνα.

Όντας ο μοναδικός οδηγός μεταξύ των τεσσάρων ισχυρών της Kamaz που απέφυγε τις μεγάλες απώλειες χρόνου στα αρχικά στάδια του μαραθωνίου του 2018, ο Nikolaev ήταν ο ηγέτης του αγώνα για όλες σχεδόν -εκτός από δύο- τις μέρες. Παρόλα αυτά, έπρεπε να αντιμετωπίσει μια εκπληκτική πρόκληση από τον οδηγό της De Rooy Iveco, Federico Villagra, ο οποίος πήρε για λίγο το προβάδισμα και ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω από το Ρώσο με δύο ειδικές να απομένουν.

Ωστόσο, η πρόκληση του Αργεντινού ξαφνικά έληξε λόγω βλάβης του κιβωτίου ταχυτήτων την προτελευταία μέρα, επιτρέποντας έτσι στον Nikolaev να περάσει άνετα πρώτος τη γραμμή τερματισμού του αγώνα.

Μοτοσυκλέτες: Μεγάλος νικητής ο Matthias Walkner της ΚΤΜ

Ο αναβάτης της KTM, Matthias Walkner, εξασφάλισε τη νίκη στην κατηγορία των μοτοσυκλετών του Ράλλυ Ντακάρ του 2018. Ο Walkner ολοκλήρωσε το τελικό στάδιο των 120 χλμ. του Σαββατοκύριακου 5 λεπτά πίσω από το ρυθμό του Kevin Benavides της Honda, το οποίο ήταν αρκετό για τον Αυστριακό ώστε να διεκδικήσει μια νίκη Ντακάρ για τον εαυτό του και ένα 17ο διαδοχικό θρίαμβο για την KTM.

Δεύτερος πίσω από τον teammate του, Sam Sunderland, πέρυσι, ο Walkner κέρδισε μόνο μια ειδική καθ ‘οδόν για τη νίκη του το 2018. Αλλά ήταν εκείνη η ειδική της 16ης Ιανουαρίου μεταξύ  Salta και Belen που αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας για τις φιλοδοξίες του. Ο Αυστριακός ήταν ένας από τους δύο πρωτοπόρους που δεν έχασε τον προσανατολισμό του κερδίζοντας έτσι ένα τεράστιο προβάδισμα όταν ο αντίπαλός του Adrien van Beveren της Yamaha έπεσε και βγήκε εκτός λόγω τραυματισμού.

Ο Walkner διαχειρίστηκε το πλεονέκτημά του από το σημείο αυτό και τερμάτισε τον αγώνα 17 λεπτών μπροστά από τον Benavides, ο οποίος ολοκλήρωσε τη δοκιμασία του Σαββάτου καταγράφοντας την πρώτη και μοναδική νίκη του στον αγώνα του 2018.

Τελική κατάταξη Ράλλυ Ντακάρ 2018 – Μοτοσυκλέτες:

Θέση Αναβάτης Μοτοσυκλέτα Χρόνος/Διαφορά
1  Matthias Walkner KTM 43h06m01s
2  Kevin Benavides Honda +16m53s
3  Toby Price KTM +23m01s
4  Antoine Meo KTM +47m28s
5  Gerard Farres KTM +1h01m04s
6  Johnny Aubert Gas Gas +1h53m53s
7  Oriol Mena Hero +2h22m52s
8  Pablo Quintanilla Husqvarna +2h24m05s
9  Dani Oliveras KTM +2h37m20s
10  Jose Ignacio Cornejo Honda +2h42m36s

Quad: Πρώτος με διαφορά ο Ignacio Casale

Ο Χιλιανός αναβάτης Ignacio Casale κέρδισε τη δεύτερη νίκη στο Ράλλυ Ντακάρ στην κατηγορία των quad. Ο Casale, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά στο Ντακάρ το 2014 και εντάσσεται μαζί με τους αδερφούς Patronelli στις τάξεις των πρωταθλητών quad πολλαπλών τίτλων του Ντακάρ, τερμάτισε μία ώρα και 39 λεπτά μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του Nicolas Cavigliasso. Ο θρίαμβος του Χιλιανού στη φετινή διοργάνωση ήταν απόλυτος και δεν έμοιαζε να αμφισβητείται από τη στιγμή που ο πρώην πρωταθλητής Sergey Karyakin έπεσε την πέμπτη ημέρα, σπάζοντας το αριστερό του χέρι.