full screen background image
Search
Παρασκευή 18 Αύγουστος 2017
  • :
  • :

Δοκιμάζουμε την Alfa Romeo Giulia 2.2D 180hp [VIDEO]

Parlando a cuore!*

*Μιλώντας στην καρδιά!

Ανέκαθεν, τα μοντέλα του ιταλικού εργοστασίου δεν αποτελούσαν απλά έναν ακόμα εκπρόσωπο στην εκάστοτε κατηγορία, καθώς είχαν ένα δικό τους χαρακτήρα που εξέφραζε ένα μοναδικό ταμπεραμέντο και είχε ως αποτέλεσμα να τα ερωτεύεσαι είτε συμβιώνεις λίγο μαζί τους, είτε πολύ, με κοινό όμως πάντα παρανομαστή την αιώνια ταγή σε αυτά και άτυπο σκοπό και κρυφό πόθο σου την απόκτηση ενός ακόμα μοντέλου της εταιρείας που θα καλύψει με το δικό του μοναδικό τρόπο το πάθος σου για οδήγηση.

Ίσως βέβαια στην πάροδο του χρόνου να αλλοιώθηκαν λίγο –για τους φανατικούς της εταιρείας- τα ιδιαίτερα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Alfa, ωστόσο ο Ιταλός κατασκευαστής δείχνει πάντα σεβασμό απέναντι σε αυτούς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θρυλικό όνομα “Giulia”, με το οποίο υποδηλώνει τόσο ότι υπάρχουν ακόμα οι αρετές της εταιρείας που προκάλεσαν τη μεγάλη αγάπη του κοινού για αυτήν, όσο και για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, αφού το νέο σπορ σεντάν του ιταλικού εργοστασίου αποτελεί την έναρξη μιας νέας εποχής.

Το όνομα Giulia και η δεκαετία του ’60…

Πέρασαν περισσότερα από 50 χρόνια που το όνομα “Giulia” κόσμησε για πρώτη φορά μοντέλο του ιταλικού εργοστασίου. Αναλυτικότερα, η Giulia ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της στις αρχές της δεκαετίας του ’60 (το 1962), όταν πλέον πέρασε από το αρχικό πρωτότυπο με την ονομασία Tipo 105 στο τετράπορτο πρωτοποριακό αυτοκίνητο με την ονομασία Giulia.

Η αρχική ιδέα για την κατασκευή της Giulia προέκυψε από τους ανθρώπους της εταιρείας όταν σκέφτηκαν πως η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αναβαθμιζόταν ολοένα και περισσότερο και πλέον θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν και πολύ πρωτοποριακό. Όπως και έγινε. Η Giulia έκανε την πρώτη εμφάνισή της το καλοκαίρι του 1962 στη Μόνζα, όπου εντυπωσίασε τόσο τους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, όσο και το κοινό χάρη στην εμφάνισή της και στις πρωτοποριακές καινοτομίες της.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι ισχυροί κινητήρες σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος, το χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων (πολύ σπάνιο για τα αυτοκίνητα της εποχής) και προπαντός η έμφαση της ιταλικής εταιρείας στον τομέα της παθητικής ασφάλειας (τότε!), με ένα πλαίσιο το οποίο ήταν κατασκευασμένο έτσι ώστε να παραμορφώνεται σε περίπτωση σύγκρουσης.

Παράλληλα όμως αποτέλεσε και τη βάση για όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από τη μιλανέζικη εταιρεία μέχρι και το 1972 και για πολλά από αυτά και έπειτα, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε με τη μεγάλη εμπορική επιτυχία της να κάνει την Alfa Romeo μία από τις πιο μεγάλες και μοντέρνες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Από το χθες στο σήμερα…

…οι εποχές άλλαξαν και μαζί τους και τα μοντέλα των αυτοκινητοβιομηχανιών, που στην πλειοψηφία τους έχασαν τη μοναδικότητα και το χαρακτήρα που είχαν κάποτε, παρασυρόμενα από τη γενικότερη ιδέα της παγκοσμιοποίησης.

Βέβαια, κάποιες -ελάχιστες- κατασκευές ξεχωρίζουν και στο σημερινό αυτοκινητιστικό χάρτη και σίγουρα μία από αυτές είναι και η νέα Giulia, που κράτησε την αρχική ιδέα στο σχήμα της (σεντάν) και επαναφέρει στο προσκήνιο το θρυλικό όνομα που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ‘60.

Κοινό επίσης χαρακτηριστικό είναι και η πληθωρική εμφάνισή της που είναι ειλικρινά για πασαρέλα!

Σε αυτό συντελεί αρχικά το σχήμα της που χαρακτηρίζεται από ένα μακρύ μπροστινό μέρος και ένα κοντό πίσω και φυσικά ο γενικότερος σχεδιασμός της, που μας υποδηλώνει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η φήμη που έχουν οι Ιταλοί για το ντιζάιν, καθώς φαίνεται πως η πένα τους «το έχει» ακόμα και σήμερα…

Η πένα αυτή φαίνεται πως στην περίπτωση του ιταλικού σπορ σεντάν «έδωσε ρέστα» καθώς η εντυπωσιακή τριγωνική εισαγωγή στη μάσκα με το νέο σήμα της εταιρείας, τα διακριτικά μακρόστενα εμπρός φώτα (με LED ημέρας), τα νεύρα του πλαϊνού τμήματος και τα λεπτά πίσω φώτα κατάφεραν και προσέδωσαν στην Giulia μια εκλεπτυσμένη ομορφιά και αύρα, που μπορεί να αποτελέσει τον πόλο έλξης της όρασής σου για ώρες, χωρίς όμως να σε αφήνει να χαλαρώνεις.

Εν αντιθέσει σε κολάζει και σε παραπλανεί, αφού από τη μία είναι διακριτική, χάρη στις όμορφες στιλιστικές λεπτομέρειές της, ενώ από την άλλη είναι επιβλητική χάρη στις πλούσιες καμπύλες της που αρμόζουν σε μια αιθέρια ύπαρξη. Ταυτόχρονα το αυξημένο πλάτος του αμαξώματος, που αγγίζει τα 1.860 χλστ., κάνουν το ιταλικό σεντάν να αφήνει ένα μεγάλο αποτύπωμα στο δρόμο, την ώρα που εσύ προσπαθείς να μετρήσεις τα γυρισμένα κεφάλια στο πέρασμά της!

Πολυτελής μινιμαλισμός!

Αντίστοιχα με την εξωτερική εμφάνιση, ρεσιτάλ σχεδιασμού έδωσαν οι Ιταλοί και στον εσωτερικό διάκοσμο, αφού τηρείται κατά γράμμα η αρχή του μινιμαλισμού με τις απαραίτητες -και υπεράνω κριτικής- δόσεις πολυτέλειας.

Βλέπετε, η ποιότητα στο εσωτερικό της Giulia είναι η καλύτερη που έχουμε συναντήσει σε ιταλικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής τα τελευταία 37 χρόνια που υπάρχουμε στο περίπτερο!

Από πλευράς χώρων, δε θα παραπονεθούν οι τέσσερις (ο πέμπτος πρέπει να συνυπάρξει με το τούνελ μετάδοσης) επιβάτες με το χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, τόσο για τα σώματά τους όσο και για τις αποσκευές τους, αφού ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στο «πλαφόν» της κατηγορίας, στα 480 λίτρα.

Αν τώρα παραπονεθούν για κάτι, αυτό θα είναι για την άνιση μεταχείριση αυτών και του οδηγού, με τον τελευταίο να φαίνεται να έχει την τιμητική του στην καμπίνα της Giulia.

Ως οδηγός κάθεσαι σχετικά χαμηλά –αν και θα προτιμούσαμε ακόμα χαμηλότερα- και βρίσκεσαι στο επίκεντρο, με κονσόλα, διακόπτες και χειριστήρια να είναι στραμμένα προς εσένα, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η μιλανέζικη φίρμα.

Αυτό, πέρα από το να ανεβάζει τον πήχη της εργονομίας, καταφέρνει και σε κάνει να «αγκαλιάζεις» το αυτοκίνητο, ενώ το μπουτόν της εκκίνησης του κινητήρα στο τιμόνι σε κάνει να χάνεις την πολυπόθητη αρετή της υπομονής, περιμένοντας το πότε επιτέλους θα πάρει ζωή ο κινητήρας… και εσύ!

Η καρδιά…

…πίσω από την κόκκινη καλλονή κρύβεται ένας εξ ολοκλήρου αλουμινένιος πετρελαιοκινητήρας της Alfa Romeo, που με τη βοήθεια ενός υπερτροφοδότη με μεταβλητά πτερύγια αποδίδει 180 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. και η ροπή του ανέρχεται σε 380 Nm διαθέσιμα από τις μόλις 1.500 σ.α.λ. Πρόκειται για την ισχυρή έκδοση του πετρελαίου (υπάρχει και έκδοση με 150 ίππους) που στο αυτοκίνητο της δοκιμής συνεργάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων που αναλαμβάνει τη μετάδοση της κίνησης στον πίσω άξονα.

Ο κινητήρας αυτός, αν και παράγει λίγο θόρυβο κατά τη λειτουργία του, καταφέρνει και κρατάει πολύ χαμηλά τα νούμερα της κατανάλωσης καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Αυτά διαμορφώνονται -σύμφωνα με την εταιρεία- σε 4,2 λίτρα/100 χλμ. και 109 γρ./χλμ. CO2 αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα τεχνικά μέρη, η ανάρτηση απαρτίζεται από διπλά ψαλίδια στον εμπρός άξονα και πολλαπλούς (4 + 1/2) συνδέσμους στον πίσω, την ώρα μάλιστα που οι μηχανικοί του ιταλικού εργοστασίου έχουν χρησιμοποιήσει αλουμίνιο, ανθρακόνημα, πλαστικό και κράμα αλουμινίου για να περιοριστεί το βάρος και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αναλογία βάρους – ισχύος.

Επιπλέον, στα φρένα υπάρχουν αεριζόμενοι δίσκοι σε όλους τους τροχούς και μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Το σύστημα των φρένων δεν αποτελείται από το «κλασικό» σερβόφρενο, αλλά έχει ηλεκτρονική διαχείριση με αποτέλεσμα να μικραίνει η απόσταση φρεναρίσματος και να μπορείς εσύ με τη σειρά σου να «παίξεις» με αυτά ακόμα και μέσα στη στροφή.

Σχέση αγάπης!

Αναμφίβολα, υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που δένεσαι μαζί τους και αυτά συνήθως είναι τα μοντέλα που σου λένε «μπες μέσα να με πας»!

Βλέπετε, το έχουμε γράψει και παλαιότερα ότι τα μοντέλα που απαρτίζουν τη μεσαία κατηγορία, χωρίζονται σε δύο δικές τους –κατ’ εμάς- κατηγορίες, σε αυτά που σου λένε «μπες μέσα να σε πάω» και σε αυτά που σου φωνάζουν «μπες μέσα να με πας»! Η Giulia σίγουρα εντάσσεται στη δεύτερη, καθώς από τη στιγμή που κάθεσαι στη θέση του οδηγού αντιλαμβάνεσαι ότι η συγκεκριμένη κατασκευή φτιάχτηκε για να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις.

Έτσι και εμείς, αφού έχει επιλεχθεί στο Mode του εγκεφάλου μας η επιλογή «απόλαυση», βάζουμε πλώρη προς την κοντινότερη -σε εμάς- «στριφτερή» διαδρομή πάνω από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, που ενδείκνυται για να ζήσουμε ακόμα μία οδηγική εμπειρία…

Στα ανοιχτά κομμάτια, η Giulia ταξιδεύει με περίσσια άνεση παρά την επιμονή των χαμηλοπρόφιλων ελαστικών να προσπαθούν να χαλάσουν την ποιότητα της άνεσης, αφού η ανάρτηση είναι τόσο σκληρή όσο χρειάζεται. Αυτό μεταφράζεται και σε σταθερότητα, αφού ακόμα και με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ η Giulia παραμένει προσηλωμένη στην τροχιά που έχεις προδιαγράψει, ενώ καταφέρνει και περνάει μπροστά από ότι βρεθεί στο διάβα της, χάρη στην πληθωρική ροπή του πετρελαιοκινητήρα (380 Nm από τις 1.500 σ.α.λ.), την ώρα μάλιστα που ο υπολογιστής ταξιδίου γράφει νούμερα στην κατανάλωση καυσίμου που συναντούμε σε μικρομεσαία πετρελαιοκίνητα μοντέλα.

Στα κλειστά κομμάτια τώρα και αφού έχουμε επιλέξει από το Mode -του αυτοκινήτου αυτή τη φορά- το πρόγραμμα Dynamic (έχει και Normal και Advanced Efficiency για οικονομία) που αλλάζει την απόκριση στο δεξί πεντάλ και σκληραίνει τα αμορτισέρ, αρχίζουμε το παιχνίδι…

Η Giulia αποκαλύπτει τα κρυφά χαρίσματά της και αν έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου το μικρό φάσμα στροφών του πετρελαιοκινητήρα και προετοιμαστείς ανάλογα με αυτό επιλέγοντας από πριν τη σωστή σχέση στο ακριβέστατο μηχανικό κιβώτιο, η ιταλική κατασκευή καταπίνει τη μία στροφή μετά την άλλη, ενώ εσύ από τη μεριά σου προσπαθείς να αντιληφθείς το θαύμα τον Ιταλών!

Το πλαίσιο είναι ονειρεμένο, η ανάρτηση είναι ιδανική για στροφιλίκια και το τιμόνι τόσο γρήγορο (θέλει προσοχή γιατί «κόβει» περισσότερο από όσο αρχικά περιμένεις!) και με όσο βάρος και πληροφόρηση χρειάζεσαι για να αντιληφθείς ότι η μιλανέζικη φίρμα συνεχίζει να έχει τα καλύτερα συστήματα διεύθυνσης σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα, εσύ έχεις ήδη αναπτύξει μια μοναδική σχέση αγάπης με το μπροστινό μέρος, όπως με έναν φρέσκο έρωτα που επιτέλους σε κάλεσε σπίτι του ώστε να ολοκληρώσετε τη σχέση σας…

Εκεί διαπιστώνεις ότι το σπίτι δεν είναι άδειο καθώς υπάρχει η «μαμά» που θα γίνει μελλοντική πεθερά σου και ακούει στο όνομα ESP και δε θα σου επιτρέψει να πραγματοποιήσεις τα σχέδιά σου αλλά θα σε αναγκάσει να συζήσεις με αυτή! Η συμβίωση αυτή βέβαια γίνεται με τρόπο ανώδυνο καθώς ούτε «κόβει» απότομα τη φόρα σου, ούτε τρεμοπαίζει κάποια λυχνία στον πίνακα οργάνων, απλά επεμβαίνει όταν πρέπει και δεν αφήνει το σπορ σεντάν να αποκαλύψει ολοκληρωτικά το μαγευτικό πλαίσιό του.

Αν τώρα δεν μπορείς να συμβιβαστείς με αυτό, τότε θα πρέπει να την ανταλλάξεις με τη μεγαλύτερη αδερφή της που σε εκείνη μπορείς να απενεργοποιήσεις πλήρως «την πεθερά», να έχεις πολλούς περισσότερους ίππους και φυσικά έναν βενζινοκινητήρα κάτω από το μακρύ καπό, που πιστεύουμε ότι ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα της.

Η καψούρα και η τσιπούρα πληρώνεται…

…έλεγαν οι παλαιότεροι και μάλλον δεν είχαν άδικο, αφού αν αναλογιστούμε το πόσο έχει κοστίσει στον κάθε έναν από εμάς μια αγάπη -είτε αυτή είναι απέναντι σε υλικά αγαθά είτε σε γυναικεία ύπαρξη- τότε θα επιβεβαιώσουμε το παλιό ελληνικό ρητό.

Βέβαια, στην περίπτωση της Giulia τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού η ιταλική κυρία διατίθεται σε τιμές (από 39.300 ευρώ) αντίστοιχες του ανταγωνισμού –και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες αυτού- ενώ ταυτόχρονα διαθέτει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα για να σε προσηλυτίσει και να σου πάρει το μυαλό από τη νόμιμη συμβία σου, με το δικηγόρο να τρίβει κατ’ επέκταση τα χέρια του, χωρίς όμως να το κάνει!

Εν αντιθέσει, σου δίνει την ευκαιρία και τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα που κρύβεται πίσω από τη φράση «εμένα μου αρέσει, κάτσε να δούμε τι θα πει και εκείνη…», αφού έχει έναν οικογενειακό προσανατολισμό που μπορεί να καλύψει τις οικογενειακές ανάγκες και ένα κύρος για να το χρησιμοποιήσει η κυρία όπου χρειαστεί, ενώ εσύ από τη μεριά σου θα αναζητάς πάντα τη διαδρομή με τις περισσότερες στροφές ώστε να δεθείς ακόμα περισσότερο μαζί της ενώ ξυπνώντας το πρωί θα κοιτάς το διπλανό προσκέφαλό σου με «μισό μάτι», καθώς πλέον θα είσαι αλλού ταγμένος…

Άλλωστε, έτσι είναι ο έρωτας…

ΥΠΕΡ: Εμφάνιση, Οδική συμπεριφορά, Αίσθηση κιβωτίου, Σύστημα διεύθυνσης, Ακαμψία πλαισίου, Φρένα, Πολυτέλεια, Χώροι επιβατών, Σχεδίαση εσωτερικού

ΚΑΤΑ: Πλευρική στήριξη καθισμάτων, Μη απενεργοποιούμενο ESP

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ                                                   2.2D

Καύσιμο                                                    Πετρέλαιο

Χωρητικότητα(κ.εκ.)                                     2.143

Κύλινδροι                                                   4 σε σειρά

Βαλβίδες                                                         16

Μεγ. Ισχύς(ίπποι/σ.α.λ.)                             180/3750

Μεγ. Ροπή(Nm/σ.α.λ.)                               380/1500

Θέση                                                     Εμπρός, διαμήκης

Τροφοδοσία                                 Common rail, VTG τούρμπο

Εκκεντροφόροι                                             2ΕΕΚ

Διάμ.X Διαδρ.(χλστ.)                                 83,0 x 99,0

Σχέση συμπίεσης                                         15,5:1

Κιλά/ίππο                                                         7,6

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός                                   Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική δοκός

Πίσω                               Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική δοκός

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός                                                 Αεριζόμενοι δίσκοι

Πίσω                                                    Αεριζόμενοι δίσκοι

ΤΙΜΟΝΙ

Σύστημα                                                     Κρεμαγιέρα

Υποβοήθηση                                               Ηλεκτρική

Στροφές τιμονιού                                            2,2

Διάμετρος στροφής(μέτρα)                             10,8

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Κίνηση                                                 Στους πίσω τροχούς

Κιβώτιο                                               Μηχανικό 6 σχέσεων

ΤΡΟΧΟΙ

Διάσταση                                                      18×7,5J

Υλικό                                                           Αλουμίνιο

Τύπος ελαστικών                                   Pirelli Cinturato P7

Διάσταση ελαστικών                                   225/45 R18

Ρεζέρβα                                                             –

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΒΑΡΗ 

ΜήκοςXπλάτοςXύψος(χλστ.)                 4643x1860x1436

Μεταξόνιο(χλστ.)                                             2820

Μετατρόχιο εμπρός(χλστ.)                              1557

Μετατρόχιο πίσω(χλστ.)                                 1625

Βάρος(κιλά)                                                     1374

Χώρος αποσκευών(λίτρα)                               480

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

0-60 χλμ./ώρα (δευτ.)                                      3,2

0-100 χλμ./ώρα (δευτ.)                                     7,3

0-120 χλμ./ώρα (δευτ.)                                   10,4

Τελική ταχύτητα(χλμ./ώρα)                               230

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ(λίτρα/100χλμ.)-ΡΥΠΟΙ(γρ./χλμ.)

Μέση τιμή κατασκευαστή                                 4,2

Μέση τιμή δοκιμής                                           8,1

Μέγιστη τιμή δοκιμής                                       10,6

Ελάχιστη τιμή δοκιμής                                     6,8

Αυτονομία(χλμ.)                                               614

Ρεζερβουάρ(λίτρα)                                           52

Εκπομπή CO2                                                 109

ΤΙΜΗ(ευρώ)

Βασικής έκδοσης                                            39.300

Αυτοκίνητου δοκιμής                                     42.450

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της δοκιμής: