full screen background image
Search
Πέμπτη 16 Αύγουστος 2018
  • :
  • :

Βλέπουμε το νέο Nissan Qashqai…

Βελτιώνοντας ένα bestseller!

Πώς επιλέγεις τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιώσεις κάτι, όταν αυτό είναι αποδεδειγμένα καλό και αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο;

Χρειάζεται βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία ώστε να γνωρίζει κανείς πώς να αλλάξει ένα αντικείμενο, αφήνοντας όμως άθικτες τις βασικές αξίες του, οι οποίες το ανέδειξαν μέσα στα χρόνια.

Έτσι ακριβώς έπραξε και η Nissan, που προχώρησε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του bestseller της στην κατηγορία των SUV-Crossover, διατηρώντας ωστόσο όλα εκείνα τα στοιχεία που ξεχώρισαν το Qashqai στην προτίμηση του κοινού σε όλον τον κόσμο.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, πίσω στο 2007, το Qashqai ήταν πραγματικά πρωτοποριακό και απέσπασε επαίνους για τον χαρακτήρα του και την αυτοπεποίθηση που προσέφερε στον οδηγό του.

Τώρα, η Nissan αποφάσισε να το αναβαθμίσει και χάρη σε κάποιες σημαντικές, αλλά «αόρατες» στο γυμνό μάτι βελτιώσεις, ο χειρισμός και οι επιδόσεις του νέου Qashqai, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο (δες εδώ), αποκτούν ακόμα πιο εκλεπτυσμένη υπόσταση.

Οι αναβαθμίσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις μηχανολογικές ομάδες της Nissan που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γερμανία, επικεντρώνονται στο σύγχρονο, νέο εξωτερικό σχεδιασμό, στα ακόμα πιο υψηλά επίπεδα ποιότητας στο εσωτερικό, στη βελτιωμένη οδηγική εμπειρία, αλλά και στην προσθήκη νέων τεχνολογιών του Nissan Intelligent Mobility για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερων επιπέδων άνεσης, εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης για οδηγό και επιβάτες.

Εξωτερικές βελτιώσεις κατόπιν… επιθυμιών!

Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοκίνητα της Nissan, κάθε αναβάθμιση, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, πραγματοποιείται με γνώμονα τους πελάτες και βασίζεται στα σχόλιά τους.

Για το λόγο αυτό, η έρευνα της Nissan αποκάλυψε την επιθυμία των πελατών της για αλλαγές στο εξωτερικό στυλ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σύγχρονη και εκλεπτυσμένη εμφάνιση του μοντέλου, όπως και περισσότερα premium χαρακτηριστικά και επιλογές για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να τα αγοράσουν, σε κορυφαίου εξοπλισμού εκδόσεις.

Η έκδοση Techna+ στο Qashqai, έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες Energy, Acenta, N-Connecta και Techna, με αποκλειστικά νέα χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενη στους αγοραστές που αναζητούν το «απόλυτο» σχεδιαστικά Qashqai.

Με τις αλλαγές στο εξωτερικό του Qashqai να είναι έντονες και ορατές από κάθε γωνία του, το αυτοκίνητο διαθέτει τώρα μια ολοκαίνουργια σύγχρονη εμφάνιση, με ένα μοναδικό στυλ που η Nissan το ονομάζει “Premium Dynamism”.

Το μπροστινό μέρος του Qashqai έχει πλήρως αναβαθμιστεί, διαθέτοντας έναν νέο προφυλακτήρα. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει το χρώμα του αυτοκινήτου, ενώ το ορατό κομμάτι του μαύρου πλαστικού έχει υποστεί ένα υψηλής ποιότητας γυαλιστερό φινίρισμα.

Επιπλέον, η ύπαρξη αεραγωγών σε κάθε πλευρά του προφυλακτήρα, συμβάλλει στην ψύξη του κινητήρα. Τη νέα μάσκα πλαισιώνουν και νέοι προβολείς, με πολύ πιο ξεκάθαρη διαφοροποίηση αυτών του αλογόνου στις εκδόσεις Energy, Acenta και N-Connecta και των αντίστοιχων full LED στις Techna και Techna+ (οι οποίοι είναι προαιρετικοί στην N-Connecta). Στους προβολείς αλογόνου, η μέχρι τώρα χαρακτηριστική υπογραφή τύπου «μπούμερανγκ» στα φώτα ημέρας έχει αλλάξει, καθώς αποτελείται πλέον από εννέα LED αντί για έξι, με μεγαλύτερου εύρους φακούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σύγχρονη και πολυτελή εμφάνιση.

Στο πίσω μέρος του νέου Qashqai, ο ανανεωμένος προφυλακτήρας έχει ένα πιο καλαίσθητο σχήμα και πιο φινετσάτο φινίρισμα, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν δύο ξεχωριστοί προφυλακτήρες ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου.

Η διαφοροποίηση έγκειται στα ασημένιου χρώματος ένθετα που προστίθενται από την έκδοση N-Connecta και πάνω.

Παράλληλα, οι υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν στο Qashqai έχουν αυξήσει το συνολικό μήκος του κατά 17 χλστ, με το σύνολο να μεταβάλλεται από 4.377 σε 4.394 χλστ.

Το πλάτος (1.806 χλστ.) και το ύψος (1.595 χλστ.) παραμένουν αμετάβλητα.

Αναβαθμίσεις και εσωτερικά…

Στην καμπίνα επικρατεί επίσης ένας αέρας αναβάθμισης, με τα νέα καθίσματα υψηλής ποιότητας να είναι επενδεδυμένα με μαλακό δέρμα nappa, συνοδευόμενα από πολυτελές τρισδιάστατο ανάγλυφο στα κεντρικό πλαίσιό τους, κάτι που τολμά για πρώτη φορά η Nissan στην Ευρώπη.

Ο σχεδιασμός αυτός αναπαράγεται και στο πίσω μέρος της καμπίνας, ενώ το μαύρο δέρμα είναι στάνταρ, με την επιλογή ενός πλούσιου χρώματος σε απόχρωση δαμάσκηνου να παρέχεται ως προαιρετική, άνευ κόστους, επιλογή.

Το κάθισμα του οδηγού διαθέτει ηλεκτρικά ελεγχόμενη πνευματική οσφυϊκή υποστήριξη τεσσάρων κατευθύνσεων, γεγονός που αποτελεί άλλη μια πρωτιά για την Nissan στην Ευρώπη. Αυτό επιτρέπει στους οδηγούς ανεξαρτήτως μεγέθους, να τελειοποιήσουν τη θέση του καθίσματός τους, βελτιώνοντας την άνεση και μειώνοντας την κόπωση.

Στάνταρ στην έκδοση Techna + είναι και το νέο σύστημα ήχου BOSE Premium οκτώ ηχείων, ενώ εξωτερικά η έκδοση έρχεται με καλύμματα καθρεπτών σε χρώμα ασημί και με ράγες οροφής.

Παράλληλα, η αναβάθμιση συνεχίζεται και σε πολλά ακόμα σημεία του εσωτερικού, με τους αεραγωγούς και τις εσωτερικές λαβές των θυρών να έχουν διαμορφωθεί με ακόμα υψηλότερης ποιότητας υλικά, ενώ στον κεντρικό βραχίονα της κεντρικής κονσόλας, προστέθηκαν έξυπνες νέες ραφές ανάμεσα των δύο εμπρόσθιων καθισμάτων, όλα διαθέσιμα από την έκδοση Acenta.

Όσο για εκείνους που θα επιλέξουν το νέο Qashqai με το αυτόματο κιβώτιο CVT X-Tronic, θα απολαύσουν και την αίσθηση του δερμάτινου σχετικού επιλογέα.

Συνεχίζοντας, οι διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων έχουν αυτόματη λειτουργία και για τις τέσσερις πόρτες και είναι στάνταρ σε όλο το εύρος των εκδόσεων. Επιπλέον, όλα τα παράθυρα μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν εξ αποστάσεως μέσω του κλειδιού, κάτι πολύ χρήσιμο για την γρήγορη «ψύξη» του αυτοκινήτου τις ημέρες του καλοκαιριού.

Εκτός των παραπάνω, τα σχόλια των πελατών οδήγησαν και στην περαιτέρω βελτίωση των δύο συστημάτων ψυχαγωγίας του Qashqai. Έτσι, το σύστημα ψηφιακού ραδιοφώνου DAB είναι πλέον στάνταρ, ενώ η δορυφορική πλοήγηση NissanConnect με οθόνη αφής (στάνταρ στις εκδόσεις N-Connecta και άνω, προαιρετική στην Acenta), προσφέρει τόσο ένα έξυπνο διαδραστικό περιβάλλον λειτουργιών για τον χρήστη, όσο και μια νέα εμφάνιση.

Στις εκδόσεις όπου είναι εγκατεστημένο το σύστημα NissanConnect, το νέο Qashqai διαθέτει τώρα μια κεραία οροφής τύπου «πτερύγιoυ καρχαρία» για καλύτερη λήψη, αλλά και  πιο όμορφη εμφάνιση.

Οδηγική… εξέλιξη!

Στον τομέα της κίνησης, η γκάμα των κινητήρων του Qashqai παραμένει, προσφέροντας επιλογές βενζίνης ή πετρελαίου, εξατάχυτου χειροκίνητου ή CVT X-Tronic αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και κίνησης σε δύο ή τέσσερις τροχούς, καλύπτοντας στο έπακρο τις ανάγκες των υποψήφιων αγοραστών.

Η γκάμα περιλαμβάνει φυσικά και τον 1,5 λίτρων ντίζελ κινητήρα των 110 ίππων, ο οποίος με εκπομπές CO2 μόλις 99 γρ./χλμ. και οικονομία καυσίμου από μόλις 3,8 λίτρα/100 χλμ., όπως ανακοινώνεται, θεωρείται ο κορυφαίος της κατηγορίας, ιδιαίτερα από άποψη οικονομίας.

Κατά τα λοιπά, σημαντικές βελτιώσεις έγιναν για το σύνολο της οδικής συμπεριφοράς του νέου μοντέλου.

Η ομάδα ανάπτυξης στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan στην Ευρώπη, εκμεταλλεύτηκε την πληροφόρηση που είχε από τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες Qashqai και επικεντρώθηκε έτσι σε αναβαθμίσεις στην πορεία του Qashqai, βελτιώνοντας περαιτέρω τον χειρισμό και το σύστημα διεύθυνσης.

Στον τομέα της άνεσης, προτεραιότητα δόθηκε στην πιο ήρεμη κίνηση του σώματος και την βελτιωμένη στάση σε περίπτωση πρόσκρουσης. Αυτό επιτεύχθηκε με την επανατοποθέτηση των αποσβεστήρων, τη μείωση της διαδρομής των ελατηρίων και τροποποιώντας τα πλαστικά εξαρτήματα.

Ο βαθμός ακαμψίας της αντιστρεπτικής δοκού έχει αυξηθεί, προκειμένου να διατηρηθεί ένας αντίστοιχα υψηλός βαθμός στη οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Στο νέο μοντέλο, η μειωμένη κίνηση του πλαισίου, όταν το όχημα περνάει από εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος, οφείλεται στις αλλαγές που έχουν γίνει στο σύστημα Active Ride Control.

Επιπλέον, με το Nissan Intelligent Mobility ορίζεται το σύνολο των προηγμένων τεχνολογιών της μάρκας που καθιστούν τα αυτοκίνητά της πιο επιθυμητά, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οδηγούνται, τροφοδοτούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία. Ο στόχος είναι οι οδηγοί της Nissan να αισθάνονται πιο σίγουροι, ενθουσιασμένοι και συνδεδεμένοι, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οδική ασφάλεια.

Για τον λόγο αυτό, η Nissan θα παρουσιάσει το ProPILOT στο νέο Qashqai στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Είναι το πρώτο στάδιο του ταξιδιού της μάρκας στην αυτόνομη οδήγηση, δίνοντας στους οδηγούς περισσότερη ελευθερία και επιτρέποντάς τους να αυτοματοποιήσουν τα κοσμικά στοιχεία της κινητικότητάς τους, αν το επιθυμούν.

Το ProPILOT θα ελέγχει το σύστημα διεύθυνσης, την επιτάχυνση και το φρενάρισμα σε μια λωρίδα κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομους, τόσο σε συνθήκες βεβαρυμένης κυκλοφορίας όσο και στις υψηλές ταχύτητες. Βασίζεται στις τρεις τεχνολογίες Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) και Traffic Jam Pilot (TJP). Εύχρηστο στη χρήση, το ProPILOT θα ενεργοποιείται μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι του Qashqai και οι πληροφορίες θα εμφανίζονται στον κεντρικό πίνακα οργάνων.

Και η ουσία…

Το νέο Nissan Qashqai ήρθε και σκοπός του είναι να διατηρήσει ή ακόμα και να ενισχύσει τη θέση του στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού.

Στοχεύει στο να κατακτήσει τις καρδιές των υποψήφιων αγοραστών και για το λόγο αυτό διατίθεται σε μια άκρως δελεαστική τιμή, που ξεκινά από τις 19.190 ευρώ, για τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης των 1.2 λίτρων και από 21.790 ευρώ για τον κινητήρα ντίζελ 1.5 dCi.

Περισσότερες φωτογραφίες: