full screen background image
Search
Παρασκευή 23 Μάρτιος 2018
  • :
  • :

Βλέπουμε τη νέα Honda X-ADV…

Η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας είναι εδώ!

Δεν συμβαίνει συχνά στο κόσμο των μοτοσυκλετών να γεννιέται μία φρέσκια φιλοσοφία η οποία να σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας κατηγορίας. Όμως η Honda φημίζεται για τις καινοτομίες της και την παράδοση αυτή συνεχίζει τώρα με τη νέα X-ADV. Το σκεπτικό των δημιουργών του νέου Honda X-ADV ήταν απλό: «ας πάρουμε τις αρετές μιας κλασσικής μοτοσυκλέτας περιπέτειας, με ικανότητες παντός εδάφους, όρθια θέση οδήγησης και πολύπλευρη χρηστικότητα. Μετά ας δούμε τι προσφέρει μία μέση μοτοσυκλέτα καθημερινής χρήσης. Μπορεί να είναι σκούτερ ή μοτοσυκλέτα αλλά θα είναι ένα μηχάνημα ευκολοδήγητο, σβέλτο και άνετο, αποδοτικό και με πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους. Εάν συνδυάσουμε τα παραπάνω προκύπτει μία ενδιαφέρουσα πρόταση με χαρακτηριστικά ενός ανθεκτικού, στυλάτου SUV. Κινείται με απόλυτη άνεση στη ζούγκλα της πόλης και διαθέτει όλα τα στοιχεία που κάνουν τη ζωή εύκολη σε μία μεγαλούπολη. Παράλληλα διαθέτει την κινητήρια ισχύ και τις ικανότητες του πλαισίου που προσδίδουν σε κάθε διαδρομή μία αισθηση περιπέτειας».

Το στυλ της X-ADV είναι προϊόν έμπνευσης και εξέλιξης της ομάδας R&D της Honda στην Ιταλία, για να εκφράσει το πνεύμα της περιπέτειας σε κάθε στοιχείο της σχεδίασης. Οι εντυπωσιακές κάθετες επιφάνειες του φέρινγκ συνδυάζονται με μία σοφιστικέ αλλά παράλληλα σκληροτράχηλη εμφάνιση. Μία φινετσάτη χαρακτηριστική γραμμή εκτείνεται από μπροστά μέχρι πίσω μέσω των κλίσεων του φέρινγκ και των πλαϊνών καλυμμάτων. Η σιλουέτα είναι σκόπιμα «όρθια», με κοντό, συμπαγές σώμα που τονίζει περισσότερο τον περιπετειώδη χαρακτήρα.  Για να προσαρμοστεί σε είδους διαδρομές η ζελατίνα της X-ADV ρυθμίζεται σε 5 θέσεις χωρίς εργαλεία, για μεγαλύτερη προστασία από τον άνεμο και τα καιρικά φαινόμενα. Μία μεγάλη, τετράγωνη οθόνη οργάνων που παραπέμπει στη CRF450 Rally προσφέρει άριστη διάταξη ενδείξεων, ενώ συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης γύρω από ένα μεγάλο, κεντρικό ψηφιακό ταχύμετρο και ένα στρογγυλό στροφόμετρο. Ανθεκτικές χούφτες – ίδιας σχεδίασης με της CRF1000L Africa Twin – εκτρέπουν τον αέρα και τη βροχή και προστατεύουν τις μανέτες και τα χέρια σε συνθήκες εκτός δρόμου. Μια αλουμινένια ποδιά πάχους 2,5 χλστ. προστατεύει το κάτω τμήμα της X-ADV. Ο αποθηκευτικός χώρος 21 λίτρων κάτω από τη σέλα χωράει ένα κράνος full-face τύπου adventure και φωτίζεται με LED. Παράλληλα, το X-ADV χρησιμοποιεί Smart Key, που παραμένει στην τσέπη του αναβάτη και καταργεί την ανάγκη χρήσης κλειδιού για τον κεντρικό διακόπτη, την τάπα ρεζερβουάρ και τη σέλα.

Η X-ADV χρησιμοποιεί ένα νέο, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία ενός ευρύχωρου αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα σε συνδυασμό με ένα υποπλαίσιο, πλάτους 450 χλστ. Οι αναρτήσεις μεγάλων διαδρομών – 153,5 χλστ. εμπρός και 150 χλστ. πίσω – συνδυάζονται με απόσταση από το έδαφος στα 162 χλστ. Το βάρος (γεμάτη) είναι 238 κιλά. Το ύψος της σέλας στα 820 χλστ. και το φαρδύ τιμόνι στα 910 χλστ. διασφαλίζουν όρθια θέση οδήγησης και άριστο οπτικό πεδίο για καλύτερη ορατότητα και έλεγχο, ενώ το σχήμα της σέλας διευκολύνει την πρόσβαση στο έδαφος.

Το DCT της Honda γνωρίζει αυξανόμενη δημοτικότητα σε κάθε μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται και ανήκει στο βασικό εξοπλισμό της X-ADV. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο συμπλέκτες: έναν για εκκίνηση και 1η, 3η και 5η σχέση: τον άλλον για 2η, 4η και 6η σχέση, με ομόκεντρους πρωτεύοντες άξονες. Κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα. Υπάρχουν δύο αυτόματα προγράμματα συν το MT mode για μηχανικές αλλαγές σχέσεων. Ειδικά για την X-ADV – και με στόχο τη βέλτιστη επιτάχυνση σε αστικές συνθήκες – το στάνταρ αυτόματο πρόγραμμα D επιλέγει μικρότερες σχέσεις συγκριτικά με άλλες μοτοσυκλέτες εφοδιασμένες με DCT. Το S mode (που ανεβάζει τα σημεία αλλαγών σχέσεων συγκριτικά με το D mode για πιο σπορ οδήγηση) προσφέρει τρία επίπεδα επιδόσεων ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη. Κάθε επίπεδο είναι προγραμματισμένο με μία προοδευτικά πιο δυναμική απόκριση για την X-ADV. Το επιλεγμένο επίπεδο αποθηκεύεται και λειτουργεί ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα S για τις επόμενες διαδρομές. Επίσης εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων.

Ο υδρόψυκτος SOHC παράλληλος, δικύλινδρος κινητήρας 745 κ.εκ. της X-ADV με 8 βαλβίδες είναι σχεδιασμένος για να προσφέρει υψηλή ροπή από τις χαμηλές μέχρι τις μεσαίες στροφές. Η σχετικά υποτετράγωνη σχεδίαση και οι ειδικά σχεδιασμένοι θάλαμοι καύσης σε συνδυασμό με έναν στρόφαλο υψηλής αδράνειας προσφέρουν υψηλή ροπή. Δύο αντικραδασμικοί άξονες εξομαλύνουν τη λειτουργία του στις υψηλές στροφές, χωρίς όμως να αλλοιώνουν τον απολαυστικό χαρακτήρα που προσφέρει η σειρά ανάφλεξης των 270 μοιρών. Η διάμετρος είναι στα 80 χλστ. και η διαδρομή στα 77 χλστ.. Την τελική μετάδοση αναλαμβάνει μια καλυμμένη αλυσίδα. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω μιας πεταλούδας 36 χλστ. με το σύστημα ψεκασμού PGM-FI που βελτιστοποιεί τόσο το μίγμα αέρα/καυσίμου όσο και το χρονισμό ανάφλεξης για βέλτιστη, καθαρή καύση. Ο κινητήρας είναι προδιαγραφών EURO4 με εκπομπές CO2 81g/km και κατανάλωση που μεταφράζεται σε αυτονομία πάνω από 300 χλμ. με το ρεζερβουάρ των 13,1 λίτρων.